Croissant

Croissant – Jeg laver sjældent mine croissanter helt fra bunden. Men det er da lidt blæret at kunne. Men jeg synes, det tager for lang tid, og dem man kan købe frosne (bake-off) eller på dåse smager ganske glimrende.

En croissant kan fyldes med alt fra ingenting til al ting. Smør, ost, creme, chokolade (mums) eller marmelade til morgenmaden. Hønse- eller rejesalat, salami, skinke eller laks med rygeost, eller hvad din fantasi og lækkersult nu kan byde på til frokost.

Annonce

croissant

Det er klart hvis du køber bake-off, kan du ikke komme noget i croissanten uden at skære den i stykker, men hvis du køber dem på dåse, du ruller selv, kan du komme en stolpe ost, bagefast creme eller smørbart chokoladepålæg inden i, inden du ruller den, nøjagtigt som når du laver croissanten helt fra bunden.

Croissant – opskrift

Du får helt klart det bedste resultat, hvis dine råvarer er kolde – helt kolde – når du skal bage croissanter. Du kan derfor med fordel sætte dit mel i fryseren natten over, så det er koldt, når du skal bruge det.

Ingredienser til 20 croissanter

  • 3 dl koldt vand
  • 2 dl køleskabskold mælk
  • 60 g gær
  • 2 æg
  • 1 kg hvedemel
  • 120 g sukker
  • 25 g salt
  • 500 g smør – koldt selvfølgelig
  • Sammenpisket æg til pensling

Sådan laver du croissanter

  1. Bland vand og mælk, og rør gæren ud i blandingen.
  2. Tilsæt æg, mel, sukker og salt, og ælt det hele sammen. Du kan sagtens gøre det på røremaskinen, hvis du har en sådan. Dejen skal være fast og kold, når den er færdigæltet.
  3. Læg dejen i køleskabet i ½ time.
  4. Læg smørret mellem to stykker mad- eller bagepapir, og bank det hurtigt fladt med en kagerulle, så du har en firkant på ca. 15 x 15 cm. Smørret må ikke nå at blive blødt.
  5. Tag dejen ud af køleskabet, læg den på et meldrysset bord, og rul den ud til en firkant på ca. 25 x 25 cm.
  6. Læg smørret på midten af dejen, og fold alle fire sider ind over smørret, så du får en mindre firkant. Smørret skal være helt dækket.
  7. Tryk eller rul forsigtigt dejen lidt fladere, og sæt den tilbage i køleskabet i ca. ½ time igen, til den er dejlig kold.
  8. Tag dejen ud, læg den på et meldrysset bord, og rul den forsigtigt rektangulær, så den bliver ca. 1 cm høj.
  9. Fold de to korte ender ind mod hinanden, og fold en gang til, så du har fire lag smør.
  10. Sæt igen dejen i køleskabet i ½ ime.
  11. Gentag punkt 8, 9, og 10.
  12. Rul nu den kolde dej ud til en firkant på 60 x 30 cm.
  13. Del den på midten, og skær hvert stykke i 10 trekanter.
  14. Rul alle trekanter sammen fra den brede ende – ikke trække for meget, så dejen brister – til croissanter.
  15. Sæt croissanterne på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem hæve til dobbelt størrelse – husk at lave god plads mellem dem. Hævningen tager et par timer.
  16. Tænd ovnen på 200° C.
  17. Pensl croissanterne med sammenpisket æg.
  18. Sæt dem i ovnen, og bag dem i ca. 15 minutter.

God fornøjelse!

Se også nogle af vores andre morgenmad/brunchretter her som amerikanske pandekager og chiagrød.

Forberedelsestid: 4½ time

Tilberedningstid: 15 minutter

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Croissant
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
3.51star1star1star1stargray Based on 31 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here