Gateau Marcel er en dessertkage af chokolademousse med chokolademousse på. Det er sådan én af de dér kager, hvor du tænker, ”håber ikke de andre tager for meget, for jeg kan sagtens spise det hele selv”, indtil du har sat tænderne godt ind i stykke to, så ved du godt, at det kan du ikke – i hvert fald ikke uden pauser.

Gateau Marcel – eller ”gav til mig selv”, som mine børn kalder den, hvilket passer fint, da den er ren selvforkælelse – er en forholdsvis ny opskrift. Kun ca. 30 år gammel. Den er kreeret af den franskfødte kok Michel Michaud og hans ven Marcel.

Oprindeligt hed kagen gateau chocolat (chokoladekage), men da Michel kom til Danmark i 1970’erne omdøbte han den og opkaldte den efter sin far og sin gode ven, Marcel.

Kagen er faktisk lavet med sundhed for øje, for Marcels og Michels mission var at fremstille en kage uden mel, så glutenallergikere også kunne spise den.

Gateau Marcel

Gateau Marcel – opskrift

Faktisk kan du også lave kagen, så mælkeallergiker også kan spise den ved at bruge laktosefri smør. Dog ved jeg ikke, om man kan få usaltet, laktosefri smør, men så du jo snyde lidt og bruge det med salt.

Det skal du bruge til en springform med en diameter på 20 cm

  • 200 g usaltet smør
  • 200 g mørk chokolade 70 % – helst Guanaja fra Valrhona, hvis pengepungen tillader det
  • 140 g pasteuriserede æggeblommer
  • 200 g sukker
  • 160 g pasteuriserede æggehvider
  • Lidt smør til formen

Sådan laver du Gateau Marcel

  1. Tænd ovnen på 175° C – konventionel varme.
  2. Smelt smør og chokolade i en skål over vandbad.
  3. Pisk æggeblommer og 150 g sukker let og skummende i en anden skål.
  4. Pisk æggehvider luftige i en tredje skål, og tilsæt de sidste 50 g sukker lidt efter lidt, mens du pisker, til æggehviderne er helt stiftpiskede. Tjek ved at vende bunden i vejret, æggehviderne skal stadig blive i skålen.
  5. Klip et stykke bagepapir, der passer til bunden af springformen, og smør kanten med smør.
  6. Rør det smeltede chokoladesmør i æggesnapsen (æggeblommerne med sukker), og vend forsigtigt æggehviderne i – evt. ad flere gange – indtil du har en lækker, cremet chokolademousse.
  7. Hæld halvdelen af chokolademoussen i springformen, og sæt den anden halvdel i køleskabet. Bag ”bunden” i ca. 30 minutter, og sæt den herefter i fryseren til hurtig afkøling.
  8. Fordel moussen fra køleskabet oven på den bagte bund, og stil kagen i køleskabet i minimum 3-4 timer, men gerne længere.
  9. Slik skål og redskaber.

Inden kagen skal serveres, pyntes den med valgfri pynt. På billedet er den drysset med lidt flormelis med chokoladesmag og pyntet med høvlet, mørk chokolade, kandiserede violer – det hedder de ikke mere, for det er ikke violer, nu hedder det pynt med violsmag – kagepynt med hjerteform og spiseligt guldstøv/-pulver. Sidstnævnte er et must, synes jeg, men valget er dit.

Det tager lang tid at lave chokoladekagen – med afkøling af bund i fryseren og turen i køleskabet tager det minimum ca. 4 timer, men den er det værd.

Forberedelsestid: 30 minutter +  minimum 4 timer til afkøling

Tilberedningstid: 30 minutter

Nå ja hvis du er vil med en Gateau Marcel, så er der også en god sandsynlighed for du vil være vild med den østrigske specialitet Sachertorte. Du kan læse mere om opskriften til Sachertorte her.

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Gateau Marcel
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)