Gateau Marcel

Gateau Marcel er en drøm af en kage for alle chokoladeelskere. Denne franske klassiker er essensen af elegance og intens chokoladesmag, pakket ind i en overraskende enkel opskrift.

Med sin bløde, fugtige krumme og det rige chokoladelag, der smelter på tungen, er Gateau Marcel ikke bare en kage; det er en oplevelse. Denne opskrift vil guide dig gennem de få, men vigtige skridt til at skabe et chokolademesterværk, der vil imponere både venner og familie ved enhver speciel begivenhed.

Nu dykker vi ned i chokoladens fortryllende verden og skaber den rigtige kagemagi i køkkenet med Gateau Marcel.

gateau marcel

Gateau Marcel – opskrift

Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
afkølingstid: 4 timer
Samlet tid: 5 timer
Ret: Dessert
Køkken: Fransk
Antal: 20 diameter
Kalorier: 178kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Faktisk kan du også lave kagen, så mælkeallergikere også kan spise den ved at bruge plantebaseret smør. Dog ved jeg ikke, om man kan få usaltet, plantebaseret smør, men så du jo snyde lidt og bruge det med salt.

Ingredienser

  • 200 g usaltet smør
  • 200 g mørk chokolade 70 % – helst Guanaja fra Valrhona, hvis pengepungen tillader det
  • 140 g pasteuriserede æggeblommer
  • 200 g sukker
  • 160 g pasteuriserede æggehvider
  • Lidt smør til formen


Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 175° C – konventionel varme.
  • Smelt smør og chokolade i en skål over vandbad.
  • Pisk æggeblommer og 150 g sukker let og skummende i en anden skål.
  • Pisk æggehvider luftige i en tredje skål, og tilsæt de sidste 50 g sukker lidt efter lidt, mens du pisker, til æggehviderne er helt stiftpiskede. Tjek ved at vende bunden i vejret, æggehviderne skal stadig blive i skålen.
  • Klip et stykke bagepapir, der passer til bunden af springformen, og smør kanten med smør.
  • Rør det smeltede chokoladesmør i æggesnapsen (æggeblommerne med sukker), og vend forsigtigt æggehviderne i – evt. ad flere gange – indtil du har en lækker, cremet chokolademousse.
  • Hæld halvdelen af chokolademoussen i springformen, og sæt den anden halvdel i køleskabet. Bag ”bunden” i ca. 30 minutter, og sæt den herefter i fryseren til hurtig afkøling.
  • Fordel moussen fra køleskabet oven på den bagte bund, og stil kagen i køleskabet i minimum 3-4 timer, men gerne længere.
  • Slik skål og redskaber.
  • Inden kagen skal serveres, pyntes den med valgfri pynt. På billedet er den drysset med lidt flormelis med chokoladesmag og pyntet med høvlet, mørk chokolade, kandiserede violer – det hedder de ikke mere, for det er ikke violer, nu hedder det pynt med violsmag – kagepynt med hjerteform og spiseligt guldstøv/-pulver. Sidstnævnte er et must, synes jeg, men valget er dit.

Noter

Det tager lang tid at lave chokoladekagen – med afkøling af bund i fryseren og turen i køleskabet tager det minimum ca. 4 timer, men den er det værd.

Nutrition

Kalorier: 178kcal | Kulhydrat: 15g | Protein: 3g | Fedt: 12g | Mættet fedt: 4g | Kolesterol: 1mg | Natrium: 121mg | Kalium: 100mg | Fiber: 1g | Sukker: 12g | Calcium: 11mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Lidt om min opskrift på Gateau Marcel

Gateau Marcel er en dessertkage af chokolademousse med chokolademousse på. Det er sådan én af de dér kager, hvor du tænker, ”håber ikke de andre tager for meget, for jeg kan sagtens spise det hele selv”, indtil du har sat tænderne godt ind i stykke to, så ved du godt, at det kan du ikke – i hvert fald ikke uden pauser.

Gateau Marcel – eller ”gav til mig selv”, som mine børn kalder den, hvilket passer fint, da den er ren selvforkælelse – er en forholdsvis ny opskrift. Kun ca. 30 år gammel. Den er kreeret af den franskfødte kok Michel Michaud og hans ven Marcel.

Gateau Marcel

Oprindeligt hed kagen gateau chocolat (chokoladekage), men da Michel kom til Danmark i 1970’erne omdøbte han den og opkaldte den efter sin far og sin gode ven, Marcel.

Kagen er faktisk lavet med sundhed for øje, for Marcels og Michels mission var at fremstille en kage uden mel, så glutenallergikere også kunne spise den.

Nå ja hvis du er vil med en Gateau Marcel, så er der også en god sandsynlighed for du vil være vild med den østrigske specialitet Sachertorte. Du kan læse mere om opskriften til Sachertorte her.

Nedenfor er det Michel Michaud fra Skagen Food der introducerer opskriften. Det er en dejlig introduktion. Nyd hans forklaring her:

Video introduktion til Gateau Marcel

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

2 reaktioner

  1. Det er noget vrøvl at laktosefri smør kan spises af mælkeallergikere. Det KAN spises af laktose-intolerante, mens mælkeallergikere må ty til plantebaserede produkter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce