Nem chokoladekage

Når du har lyst til en nem chokoladekage, så skal den være nem at lave og hurtigt at bage, samtidig med at den selvfølgelig skal dække dit chokoladekageunderskud og smage godt. En nem chokoladekage skal være hurtigt bikset sammen, så den kan komme hurtigt ind i ovnen og hurtigt ud igen. Hvis du vil gå all-in, er der også en klassisk chokoladekage opskrift nedenunder.

Inden da så se lige med her på de her lækre videoer fra vores kollegaer og venner fra Gastrofun.

Den allernemmeste og måske hurtigste måde at lave en chokoladekage på er ved at købe et chokoladekagepulver, røre det op med, hvad det nu skal røres op med, kaste det i en form og bage massen i ovnen. Men det er liiidt for ordinært. Bevares, det kan sagtes opfylde kravene om nemt og hurtigt, og kagen kan skam også smage udmærket, men det er i hvert fald ikke særligt unikt.

En anden mulighed er at købe en basis kageblanding og så selv give den et tvist ved at tilsætte frisk frugt, tørret frugt, chili, lakridspulver eller måske chokoladestykker. På toppen kan du variere med glasur, krymmel, kokos, kakaonibs, kandiserede violer eller ingenting.

Nem chokoladekage

Opskrift på nem chokoladekage

Men skulle det gå din ære for nær at fortælle gæsterne, at det er en pulverblanding, du har brugt, når de spørger efter opskriften, så er det jo rart at kunne lave sit eget ”kagepulver”.
4.72 fra 7 stemmer
Ret: Dessert
Køkken: Dansk
Keyword: Chokolade, Kage
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 35 minutter
Samlet tid: 45 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 12 stykker
Antal: 6 personer
Kalorier: 548kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Foreslået udstyr
 • En springform på 2 l

Ingredienser

 • 150 g smør
 • 6 spsk. kakaopulver
 • 250 g hvedemel
 • 300 g sukker
 • 1 tsk. natron
 • 1 tsk. bagepulver
 • 1 knsp. salt
 • 2 æg
 • dl vand

Sådan gør du

 • Tænd ovnen på 170° C.
 • Smelt smørret i en lille gryde eller i mikroovnen i en egnet skål.
 • Sigt kakao, mel, natron og bagepulver sammen i en skål.
 • Tilsæt æg, sukker, smeltet smør, salt og vand, og rør det hele sammen på røremaskinen eller med en elpisker.
 • Hæld dejen i en 2 l springform, og bag den i ca. 35 minutter.

Noter

Husk, en chokoladekage må hellere være lidt for fugtig end lidt for tør, men selvfølgelig skal den være bagt.
Lad chokoladekagen køle af, før du evt. pynter den, og før du skærer den ud.
Tip: I den nem chokoladekage du ser på billedet, har jeg sammen med de tørre ingredienser tilsat 100 g mørk chokolade skåret i mindre stykker og ca. 10 tørrede abrikoser skåret tern.
Du kan nu pynte kagen, som du har lyst til, eller du kan servere den med cremefraiche eller kefir eller andet i den dur.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 548kcal | Kulhydrat: 83g | Protein: 7g | Fedt: 22g | Mættet fedt: 13g | Kolesterol: 108mg | Natrium: 266mg | Kalium: 86mg | Fiber: 1g | Sukker: 50g | Calcium: 30mg | Jern: 2mg

Chokoladekage i større portioner

Synes du, 12 stykker kage er lige i underkanten, så gang opskriften op med 2, og hæld den i bradepanden i stedet for i en springform. Så får du 24 firkantede stykker i stedet for 12 trekantede.

Chokoladekagen kan fryses, så det kan godt betale sig at lave en stor portion, så er det i hvert fald både nemt og hurtigt næste gang. Chokoladekagen er dog bedst nybagt, men varm den lidt i ovnen inden servering, hvis den har været en tur i fryseren. Det giver lidt af den svampede konsistens tilbage, og så giver det en duft af hjemmebag.

Har du god tid? Så læs trygt videre for nedenunder kommer ‘the real thing’  – måske mangler der noget syrligt på dessertbordet? Så er jo også citronfromage – arbejdstiden er til at overkomme med bare 15 minutter (men den skal lige have 3 timer for sig for at blive rigtig god).

Den klassiske chokoladekage

Chokoladekage er en af mest populære kager i Danmark! (sammen med gulerodskage), og det forstår man jo godt, for en dejlig svampet chokoladekage smager bare så dejligt, at det føles helt syndefuldt. Her får du en nem opskrift og en masse tips til at lave en perfekt chokoladekage.

Svampet chokoladekage opskrift (med rigtig chokolade)

Her får du opskriften på en chokoladekage, der ikke tager hensyn til nogen – andre end dine smagsløg. Det er en fugtig, svampet chokoladekage med chokoladecreme på toppen. Og der er brugt rigtig chokolade – ikke noget med kakaopulver her.

Ingredienser til kagen

 • 200 g smør
 • 200 g mørk chokolade
 • 4 æg
 • 2 dl sukker
 • 1 dl mel

Ingredienser til chokoladecremen

Chokoladekage ingredienser
Tag ingredienserne frem, så de får samme temperatur.

Sådan laver du chokoladekage

 1. Tænd ovnen på 170° C.
 2. Smelt smørret og chokoladen i en gryde under omrøring.chokoladekage
 3. Tag gryden af varmen, og lad blandingen køle lidt af.
 4. Pisk æg og sukker sammen til en skummende masse.Chokoladekage æg og sukker
 5. Tilsæt den afkølede chokoladeblanding, og bland det godt.Chokoladekage tilsæt chokoladeblanding
 6. Hæld melet i lidt ad gangen, og rør det til en flydende dej.
 7. Tag en form på ca. 20 x 30 cm – smør den med lidt smør eller olie, eller beklæd den med bagepapir.
 8. Hæld dejen i formen, og sæt den i ovnen i ca. 30-35 minutter. Hold godt øje med den, får den for lang tid, bliver den tør i stedet for svampet. Det er langt bedre at en chokoladekage bliver bagt lidt for kort tid end for lang tid. VIGTIGT: Sørg for ikke at åbne ovnen i de første 20 minutter, da det kan ødelægge hævningen.

Sådan laver du chokoladecreme

 1. Bland alle ingredienser – smør, chokolade og sirup – i en gryde, og smelt det sammen. Chokoladekagecreme
 2. Hæld cremen over kagen, mens den stadig er lun.

Kagen kan serveres med flødeskum, cremefraiche, skyr eller lignende og måske et frisk bær, men det er ikke nødvendigt – den er lækker som den er.

Der kan være nogen, der ikke kan tåle diverse varianter af chokoladekage, for eksempel hvis de indeholder gluten, sukker eller mælk, men det er der jo råd for. Eller veganere der ikke spiser æg og mælk, men det er der jo også råd for.

Chokoladekage opskrift på 60 sekunder – Video

Nedenfor er der en lille video på 1 minut, der tager dig igennem opskriften – ellers kan du blot scrolle op og finde selve opskriften.

Se videoopskriften her:

(Du kan finde vores HurtigMums-kanal på YouTube ved at klikke dig ind her )

Alternativer: Allergikere skal ikke snydes for chokoladekage

Lider du af en eller anden form for allergi, så ved du sikkert allerede, hvilke produkter du kan erstatte det produkt med, som du er allergisk overfor. Men skal du nu lave en kage til en, som har allergi, så kig med her.

 • Hvedemel kan udskiftes med f.eks. mandelmel.
 • Mælk (der er ikke mælk i opskriften herunder) kan udskiftes med et sojaprodukt eller kokosmælk – det giver en dejlig smag. Husk, at der kan være mælk i chokolade, så kig efter. Nå ja du kan også prøve at udskifte mælken med yoghurt og ja hvis du vil gå hele linen ud, så kan du faktisk også bruge mayonnaise i stedet for mælk – det er dog vist ikke helt politisk korrekt
 • Smør – der findes margarinetyper på markedet uden mælk i – og ellers olie. 100 g smør svarer til 85 g olie
 • Æg kan erstattes af æblejuice – ½ dl pr. æg – eller af en moden banan (moset) pr. æg.
 • Sukker – der findes mange produkter på markedet, der kan erstatte sukker, men husk at chokolade også kan indeholde sukker, så tjek lige på varedeklarationen.

Tips:

 • Hvis du sørger for, at alle ingredienser har stuetemperatur bliver kagen mere luftig under bagning, da det er langt nemmere at få pisket luft ind i mejeriprodukter, når de har stuetemperatur, end når de er kolde. Grunden til, at alle ingredienserne skal have stuetemperatur – og ikke kun smørret – er, at de andre ingredienser ellers vil afkøle smørret, og ingredienserne arbejder bare bedre sammen, når de har samme temperatur.
 • Den hurtigste måde at få æggene til at få stuetemperatur op er ved at lægge dem i lunkent vand i en halv times tid. Den hurtigste måde at få smørret til at blive stuetemperatur er ved at skære det i mindre stykker.
 • Chokolade er en ingrediens, der er rigtig god til at holde på og kombinere med andre smage. Derfor kan du tilføje alle mulige smage og ingredienser til at eksperimentere med, så du kan lave din egen unikke chokoladekage.

Smagsvarianter:

 1. Prøv f.eks. at komme saften fra ½ appelsin i dejen eller cremen, det giver en dejlig frisk smag.
 2. Eller hak en rød chilipeber ganske, ganske fint og kom med i smørret og chokoladen, du smelter til dejen.
 3. Endelig kan du også tilsætte et par tsk. stødt kanel til cremen og give chokoladekagen et strejf af jul.

Appelsin er en af mine favoritter. Men som nævnt kan du teste alle mulige forskellige ting for at få netop din egen favorit chokoladekage: Banan, kaffe eller måske Smarties. Det eneste der sætte grænser, er din fantasi og naturligvis dine smagsløg.

Hvilken (dessert)vin til chokoladekage

Som tidligere nævnt kan du servere din chokoladekage med flødeskum eller andre herligheder. Men du kan også give en klat is til og servere den som en lækker dessert.

Men uanset om du serverer den som dessert eller til kaffen, så er en lille skarp, da ikke at foragte (kun for de voksne!).

Chokoladekagen her har en dyb, intens smag på grund af den mørke chokolade. Derfor skal der en rød dessertvin på bordet. Serverer du is til er en tawny eller en colheita portvin et godt valg. Serverer du frisk frugt til i stedet for is, vil jeg dog foreslå en maury eller ruby portvin.

Hvor meget (nem) chokoladekage skal man beregne?

Afhængig af hvor mange personer, du skal bespise, kan du med fordel lave en mindre eller større portion dej og ligeledes bruge en mindre eller større bageform. Dog skal du være opmærksom på, at det har indvirkning på bagetiden. Jo større kage, jo længere tid tager den at bage.

Tjek altid med en kødnål, strikkepind eller lignende, om kagen er færdigbagt, inden du tager den ud og begynder at skære af den. Denne chokoladekage skal nemlig ikke være blødende. Når du stikker en kødnål eller lignende gennem kagen, må der ikke hænge flydende dej på den, når du trækker den ud igen. Men husk stadig: Hellere lidt for svampet end for tør.

Kage matematik!

Den portion jeg har lavet af den nemme og lækre chokoladekage herover giver ca. 15-16 stykker kage – det afhænger jo selvfølgelig af størrelsen, du skærer den ud i. Men en god gennemsnitsstørrelse på ca. 180-200 cm3 giver 15-16 stykker.

Vil du lave større eller mindre portioner, kan du udregne, hvor stor en form, eller hvor mange forme du skal bruge med et simpelt regnestykke.

Et stykke nem chokoladekage (en portion) skal have et rumfang på ca. 200 cm3 eller 2 dl. Så hvis du eksempelvis vil lave dobbeltportion af chokoladekagen, altså 32 stykker kage, skal du have en bradepande, der kan indeholde 2 dl x 32 stykker kage = 64. Altså en bradepande, der kan indeholde 6,4 liter (64 dl).

Det er nemt at regne indholdet af dine bradepander ud. Enten kan du fylde dem vand og måle, hvor mange liter, der er i dem, eller du kan måle den og lave regnestykket bredde x længde x højde. Husk at trække lidt fra i højden, ellers løber dejen ud over kanten.

På samme måde kan du udregne antal portioner i din springform eller sandkageform. Har du en springform, der kan indeholde 2½ l siger du 25 dl/2 dl = 12½ stykke kage – det skal så nok lige rundes ned til 12 stykker.

Det er også en nem metode, så du ved, hvor store kagestykker du skal skære. Hvis du ved der er 12 portioner, så skal kagen skæres ud i 12 stykker af ens størrelse.

Læs også opskriften på kanelsnegle, æblekage og vafler her.

Hvordan opbevarer man en chokoladekage?

Chokoladekage kan sagtens fryses, hvis der mod alle forventninger skulle blive noget tilovers. Men den smager naturligvis bedst friskbagt.

Har du opbevaret din chokoladekage i fryseren, er det en god idé lige at lade den nyde godt af ovnens varmen – bare sådan en 50-75° C – i 10 minutters tid, så den er lun og duftende. Du kan evt. sætte en bradepande med vand ind, så du tilfører den lidt fugt.

Hvis du har lavet chokoladekagen dagen før for at spare tid, så vent med at skære den ud. Pak den i bage- eller madpapir, kom den i en pose, og sæt den i køleskabet. Tag den ud 1 times tid før, så den når at få stuetemperatur, inden den skal serveres.

20 reaktioner

  1. Hej Dorthe

   Nej, der skal ikke bagepulver i. Æggene sørger for, at kagen hæver. Jo mere luft du pisker ind i æggene, jo bedre bliver resultatet. Kagen er tør på overfladen, indtil der kommer chokoladecreme på.

   De bedste hilsner

   Johan og hurtigmums

  1. Hej Maria
   Det har jeg aldrig prøvet. Jeg kan godt forstå, du spørger for flødeost og chokolade er sgi en god kombi. Altså flødeosten vil jo bare smelte med i glasuren, men jeg kunne måske frygte, at glasuren ville blive grynet. Prøv! Og del gerne dine erfaring med os.
   De bedste hilsner
   Johan og hurtigmums

 1. Kan man skifte den mørke chokolade ud med alm lys chokolade? Hverken mig eller kæresten er nemlig den store Elsker af mørk chokolade 🙂

  1. Hej Kathrine

   Det kan jeg ikke se, der skal være noget i vejen for. Smagen bliver jo nok en anden, men det er vel netop også det, der er meningen. 😉

   De bedste hilsner

   Johan og hurtigmums

 2. Hej. Jeg skal gemme kagen i køleskab til i morgen aften. Skal jeg så ikke vente med at komme cremen på til i morgen?

  Mh Karin

  Den er i ovnen nu, jeg er meget spændt på resultatet. Har et sukkerprint med billede på der skal lægges på imorgen

  1. Hej Karin
   Jeg håber, du fandt en løsning. Jeg vil mene, at begge forslag er anvendelige. For umiddelbart kan der ikke ske noget ved at vente med at smøre cremen på til dagen efter, kagen er bagt, men den færdiglavede kage (med creme) smager også udmærket efter en nat i køleskab.
   De bedste hilsner
   Beate og hurtigmums

  1. Hej Lene
   Nej, har du? Jeg er i hvert fald ret sikker på, det sagtens kan lade sig gøre. Dog skal de nok ikke have helt så lang tid som kagen. Måske en 10 minutters tid mindre. Jeg har for en del år tilbage lavet muffins af pulverchokoladekage – og det fungerede fint. 🙂

   1. Det er nu testet og smagt. Vi prøvede både 20 og 15 min. De skal mindst have 20 min, ellers er de for underbagte efter min mening og de kan nok også tåle 25 min. Men en nem størrelse lige at tage op af fryseren til uventet dessert trang????

    1. Hej Lene
     Dejligt. Tusind tak for din tilbagemelding. 🙂
     De bedste hilsner
     Beate og hurtigmums

  1. Hej Marianne
   Ja, du har helt ret og tak for tippet. 🙂
   De bedste hilsner
   Beate og hurtigmums

 3. Jeg ELSKER denne kage!… Men jeg har altså erfaret, at det hjælper lidt at putte en smule bagepulver i?

  Derudover tilføjer jeg chokadestykker i dejen – bare for at gøre den ekstra syndig 😉

  Tak for en fantastisk opskrift (og mange andre – skal jeg lige tilføje).

  Kagen er bagt adskillige gange og har glædet mange på arbejdet og privat 🙂

  1. Hej Kamilla
   Tak for den syndige tilføjelse, som jeg håber andre også kan få glæde af, og tak for de pæne ord.
   De bedste hilsner
   Beate og hurtigmums

 4. Gør det noget hvis man har rørt melet i med en dejskraber og ikke et piskeris? For da jeg havde gjort det blev dejen slet ikke lige så flydene som på det billede hvor den ligger i bradepanden. Jeg så da først videoen bagefter hvor der stod at man skulle røre den med et piskeris.

  -Marie

  1. Hej Marie
   Jeg har aldrig prøvet at røre melet i dejen med dejskraber, så jeg ved ikke, hvordan resultatet bliver. Men umiddelbart ville jeg tro, at det gjorde dejen mere luftig, da den ikke får så hårdhændet en behandling – og derfor måske også mere tyktflydende. Men der kan også være andre grunde. Nu er der jo ikke ret meget mel i, men eller kunne årsagen være, at du bruger mel med en bedre glutenkvalitet, end jeg gør. Størrelsen på æggene kan også have en indvirkning. Hvis de æg du har brugt, er mindre end dem, jeg har brugt, vil der blive forskel på mængden af væde.
   Men bortset fra det: Gjorde det så noget for smagen? Det er jo den, der vigtig! 🙂
   De bedste hilsner
   Beate og hurtigmums

 5. Kunne forestille mig lidt appelsinsaft og et par skeer med måske nutella vil gøre den endnu mere himmelsk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce