Den du ved nok kage

Hvordan en kage får navnet – eller øge-/kælenavnet – den du ved nok kage (eller bare den du ved nok, som den også bliver kaldt), kan jeg kun gisne om. Mit umiddelbare bud må være, at kagen oprindeligt har et langt eller svært navn, som er umuligt at huske. Jeg ved det ikke. Har du et bud, så kom med det. Måske har den bare aldrig fået noget ”rigtigt” navn.

Men jeg har faktisk en veninde, som har en anden veninde, som har en svensk mormor. Hun hævder – altså venindens veninde – at hendes mormor har givet hende en opskrift, der til forveksling ligner denne, og der hedder kagen ’mockaruter’ (mokkafirkanter).

Beates opskrift på den du ved nok kage

krydderkage

Den du ved nok kage opskrift

Samlet tid: 55 minutter
Forfatter: Beate Grandahl
Det giver jo egentlig god mening. Kagen er dækket med en kaffeglasur, og den skæres i firkanter, når den skal serveres.

Ingredienser

  • 200 g smør
  • 3 æg
  • 330 g sukker
  • 300 g mel
  • 2 spsk. kakaopulver – ikke drikkekakao men rigtig kakaopulver uden sukker
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 2 tsk. bagepulver
  • 2,5 dl mælk

Glasur

  • 200 g smør
  • 5-10 spsk. færdiglavet kaffe – pøs bare mere i hvis du er glad for kaffe
  • spsk. kakaopulver – ikke drikkekakao … nå det ved du godt
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 100 g kokosmel
  • 350 g flormelis

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 180° C.
  • Smelt smørret, og lad det afkøle, mens de øvrige ingredienser røres sammen således:
  • Pisk æg og sukker hvidt og luftigt.
  • Bland mel, kakao, vaniljesukker og bagepulver sammen.
  • Tilsæt melblandingen lidt ad gangen skiftevis med mælken, mens du pisker.
  • Tilsæt smør, og pisk det godt ind i dejen.
  • Hæld dejen op i en smurt eller bagepapirbeklædt bradepande af passende størrelse.
  • Sæt kagen i ovnen, og bag den 25-35 minutter, til den er gennembagt. Du kan tjekke det ved at stikke et spyd, en kødnål eller en strikkepind i den. Er der ingen dej på, når den trækkes ud af kagen, er kagen gennembagt. Du kan også i stedet prøve at trykke lidt på kagen, fjedrer den, dér hvor du trykker, er den også færdigbagt.

Glasur

  • Hæld alle ingredienserne i en lille gryde eller kasserolle, og lad det smelte ved svag varme.
  • Smag glasuren til med ekstra kaffe – om nødvendigt.
  • Tag gryden af varmen, og fordel glasuren på den færdigbagte kage.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Glasur på den du ved nok kage

Kagen behøver ikke være helt kold, før du smører glasur på, men den må gerne. Den må til gengæld ikke være varm, for så stivner glasuren ikke.

Du kan fryse kagen – men helst før du kommer glasur på. Fryser du kagen med glasur på, kan du ikke opvarme kagen i ovnen, da glasuren så vil smelte og flyde ud.

Skær kagen i kvadratiske firkanter, inden du serverer den. Skal der være rigtig fest – kagefest – så smager appelsinkage godt sammen med den chokoladeagtige den du ved nok kage.

den du ved nok kage


Forskellige varianter af “Den du ved nok” kage

Den klassiske “Den du ved nok” kage er kendt for sin fugtige og svampede konsistens, men det er en kage, der sagtens kan varieres på mange måder. Alle de tørre ingredienser som hvedemel, sukker og kakao blandes først i en skål. Derefter tilsættes smeltede smør, kaffe og mælk for at skabe den basale dej, hvortil der kan tilføjes et utal af ingredienser for at give kagen et personligt præg.

For dem, der elsker mørk chokolade, kan en chokolade udgave af kagen være et hit. Tilsæt ekstra stykker mørk chokolade eller kakao for en intens chokoladesmag. Ønsker man en mere luftig kage, kan en luftig æggesnaps røres i dejen for at give kagen en lettere tekstur. En luftig chokoladekage opnås bedst ved at sikre, at æggene og sukkeret piskes godt og længe.

Tilføjelse af hakkede nødder eller kokos kan give en dejlig knasende effekt, mens et lag smelt smør blandet med kanel og sukker inden bagning, kan forvandle kagen til en slags drømmekage med et sødt og sprødt top-lag. Ønsker man en saftig chokoladekage, kan man med fordel tilsætte lidt ekstra mælk eller en skvæt stærk kaffe til dejen før bagning i en forvarmet ovn.

For dem der nyder et lille eksperiment, kan kærnemælk erstatte mælken for en lidt anderledes syrlig smag, der komplimenterer chokoladen godt. Denne kage kan sagtens fryses og nydes senere – bare husk at pakke den i et lufttæt beholder. En anden variant kunne være at bage kagen i en stor bradepande og servere den som små, håndterbare stykker bagepapir-klædte bider til en fest eller sammenkomst.

Uanset hvilken variant du vælger, er “Den du ved nok” kage en fantastisk kage, der varmt anbefales til alle chokoladeelskere.

Du kan finde mange flere lækre opskrifter her på side som selve kagen her er en lækker kage, når kagen bliver en luftig chokoladekage.

Sidst opdateret: 4. maj 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

4 Responses

  1. Navnet stammer vist fra en dag, hvor en pædagog på et fritidshjem havde fri fra arbejde. Hun havde lyst til at bage chokoladekagen, som man altid bagte, når der blev fejret fødselsdage. Så hun ringede op til arbejdet og sagde de berømte ord: “Kan du ikke lige give mig opskriften på “den, du ved nok”? Deraf navnet (det var før Mr. Googles tid)

  2. Jeg fik opskriften i 1988 med overskriften “Familiekage”. Det er da et glimrende navn i lyset af, at der er blevet spist utrolig mange af dem i min familie – alle kan lide den. Den er genial med saften af 1/2 appelsin i dejen!

4.41 from 5 votes (5 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter