Den du ved nok kage

21. oktober 2016 21:44

Hvordan en kage får navnet – eller øge-/kælenavnet – den du ved nok kage (eller bare den du ved nok, som den også bliver kaldt), kan jeg kun gisne om. Mit umiddelbare bud må være, at kagen oprindeligt har et langt eller svært navn, som er umuligt at huske. Jeg ved det ikke. Har du et bud, så kom med det. Måske har den bare aldrig fået noget ”rigtigt” navn.

Men jeg har faktisk en veninde, som har en anden veninde, som har en svensk mormor. Hun hævder – altså venindens veninde – at hendes mormor har givet hende en opskrift, der til forveksling ligner denne, og der hedder kagen ’mockaruter’ (mokkafirkanter).

Den du ved nok kage opskrift

Det giver jo egentlig god mening. Kagen er dækket med en kaffeglasur, og den skæres i firkanter, når den skal serveres.
5 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 55 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: Ca. 12 store stk

Ingredienser

  • 200 g smør
  • 3 æg
  • 330 g sukker
  • 300 g mel
  • 2 spsk. kakaopulver – ikke drikkekakao men rigtig kakaopulver uden sukker
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 2 tsk. bagepulver
  • 2,5 dl mælk

Glasur

  • 200 g smør
  • 5-10 spsk. færdiglavet kaffe – pøs bare mere i hvis du er glad for kaffe
  • spsk. kakaopulver – ikke drikkekakao … nå det ved du godt
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 100 g kokosmel
  • 350 g flormelis

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 180° C.
  • Smelt smørret, og lad det afkøle, mens de øvrige ingredienser røres sammen således:
  • Pisk æg og sukker hvidt og luftigt.
  • Bland mel, kakao, vaniljesukker og bagepulver sammen.
  • Tilsæt melblandingen lidt ad gangen skiftevis med mælken, mens du pisker.
  • Tilsæt smør, og pisk det godt ind i dejen.
  • Hæld dejen op i en smurt eller bagepapirbeklædt bradepande af passende størrelse.
  • Sæt kagen i ovnen, og bag den 25-35 minutter, til den er gennembagt. Du kan tjekke det ved at stikke et spyd, en kødnål eller en strikkepind i den. Er der ingen dej på, når den trækkes ud af kagen, er kagen gennembagt. Du kan også i stedet prøve at trykke lidt på kagen, fjedrer den, dér hvor du trykker, er den også færdigbagt.

Glasur

  • Hæld alle ingredienserne i en lille gryde eller kasserolle, og lad det smelte ved svag varme.
  • Smag glasuren til med ekstra kaffe – om nødvendigt.
  • Tag gryden af varmen, og fordel glasuren på den færdigbagte kage.

Kagen behøver ikke være helt kold, før du smører glasur på, men den må gerne. Den må til gengæld ikke være varm, for så stivner glasuren ikke.

Du kan fryse kagen – men helst før du kommer glasur på. Fryser du kagen med glasur på, kan du ikke opvarme kagen i ovnen, da glasuren så vil smelte og flyde ud.

Skær kagen i kvadratiske firkanter, inden du serverer den. Skal der være rigtig fest – kagefest – så smager appelsinkage godt sammen med den chokoladeagtige den du ved nok kage.

Mere om kage

Elsker du kager så tag et kig med her hos Saxo på deres kagehylde. Her finder du de bedst bøger i Danmark om at lave kager!

Denne tekst blev sidst opdateret den 19. maj 2020 12:20

Laust

Se kommentarer

  • Navnet stammer vist fra en dag, hvor en pædagog på et fritidshjem havde fri fra arbejde. Hun havde lyst til at bage chokoladekagen, som man altid bagte, når der blev fejret fødselsdage. Så hun ringede op til arbejdet og sagde de berømte ord: "Kan du ikke lige give mig opskriften på "den, du ved nok"? Deraf navnet (det var før Mr. Googles tid)

  • Jeg fik opskriften i 1988 med overskriften "Familiekage". Det er da et glimrende navn i lyset af, at der er blevet spist utrolig mange af dem i min familie - alle kan lide den. Den er genial med saften af 1/2 appelsin i dejen!

  • Jeg fik de i fængslet første gang. Og der blev dellemme også spist mange styks af den der du ved nok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*