Gastrik

Gastrik – eller gastrique – er en sirupsagtig masse lavet af karamelliseret sukker og eddike. Gastrik bruges bl.a. til at smage saucer og sovse til med. Siruppen indeholder smage eller toner af smage, der er svære – for ikke at sige umulige – at tilføre til perfektion enkeltvist. Det er oprindeligt en fransk opfindelse, selvom det jo egentlig ikke er raketvidenskab. Tjek selv herunder.

Hvis du har lavet en sauce eller sovs, som du ikke rigtig kan få til at hænge sammen smagsmæssigt, så kan et par skefulde gastrik næsten altid redde det, så saucen bliver en helhed. Gastrik indeholder bitterhed – men ikke for meget, bare lige tilpas – sødme, syre, frugtighed og friskhed. Lyde det for utroligt til at være sandt? Det er det ikke, og når først du er begyndt at bruge den gude-ingrediens, så stopper du aldrig med det igen.

Gastrik – opskrift

Det er den danske tv-kok Claus Meyer, der har udbredt kendskabet til og anvendelse af gastrik her i Danmark. En gastrik består af to ingredienser, og det er de samme grundprincipper, du ser i stort set alle opskrifter.

Gastrik

Gastrik

5 fra 2 stemmer
Forb. tid 1 min
Tilb. tid 10 min
Ret Tilbehør
Antal 2 dl
Kalorier 429 kcal

Ingredienser
  

  • 100 g Sukker – ganske almindeligt sukker
  • 2 dl Æbleeddike eller anden vin- eller frugteddike

Sådan gør du
 

  • Smelt sukkeret i en tykbundet gryde ved medium-høj varme.
  • Hæld eddike i gryden, når sukkeret er blevet til en mørk karamel uden at brænde på.
  • Skrulidt ned for varmen, og drej gryden lidt rundt, så sukkeret bliver oplyst.
  • Lad gastrikken koge ved medium varme i 8-10 minutter. Den skal ikke være for tyk, for den bliver dobbelt så tyk, når den er kølet af. Vil sukkerklumperne ikke smelte, før siruppen bliver for tyk, så brug en anelse vand under kogningen.
  • Lad gastrikken køle lidt af, før du hælder den på en rengjort glasflaske – helst én med tilhørende prop.

Noter

Tip: Du kan også koge gastrik med rødvin. Så skal du bruge dobbelt så meget vin som eddike. F.eks. 150 g sukker, 2 dl rødvin og 1 dl eddike.

Gastrik kan holde sig uendeligt, hvis du opbevarer den mørkt og ikke for varmt. Det er jo bare eddike og sukker, så hvad skulle blive dårligt? Og der er nok til mange gange, da du sædvanligvis kun bruger 1-2 spiseskefulde pr. gang.

Hvad er gastrik, og hvad kan du bruge den til?

Gastrik en karamelliseret eddike-sirup, der indeholder næsten hele spektret af grundsmage i en perfekt harmoni.

Du kan som nævnt bruge den i saucen, som du ikke rigtig synes hænger rigtig sammen smagsmæssigt. Men du kan også bruge den til at smage sovs, supper og gryderetter til med. Eller du kan bruge den som glasering til kød, fisk, fjerkræ og grøntsager. Endelig kan du også bruge den i vinaigrette, drinks og desserter. Som nævnt er det en gude-ingredienser, som er svær at undvære i madlavningen, når du først har fået smag for det.

Gastrikken er også perfekt, når du gerne vil lave fedtfattig mad, fordi siruppen kan give samme fyldige smag som f.eks. fløde eller fedt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
x