Bami goreng er en indonesisk nudelret. Bami betyder nudler, og goreng betyder stegt. Stegte nudler. Sådan helt kort fortalt, består retten af grøntsager og kylling eller hakket oksekød. Svinekød er sjældent i Indonesien, hvor hovedparten af indbyggerne er muslimer – som jo ikke spiser svinekød.
Grøntsager kan være kål, spirer, bønner, løg, forårsløg, rodfrugter. De bliver tilberedt i en wok og krydret med Ketjap Manis, som er en sød, indonesisk sojasauce eller Ketjap Asin, som er en krydret sojasauce. Ketjap Manis er nok den, der er nemmest at finde i de danske supermarkeder. Dertil kan der være spejlæg, nå ja, og selvfølgelig de stegte nudler, som blandes med kød og grøntsager i wokken. Lidt ligesom i Nasi goreng – stegte ris – her er det bare risene, der bliver kogt og efterfølgende stegt.
Opskrift på bami goreng
Bami goreng opskrift
Ingredienser
- 250 g nudler
- 300 g kylling – reelt kød ikke ben
- 1 løg
- 100 g hvid- eller spidskål
- 1 stor gulerod
- 2 spsk. olivenolie
- 1¼ dl hønse- eller kyllingebouillon
- 2 spsk. Ketjap Manis – eller 2 spsk. sojasauce og 1 tsk. sukker
- 4 æg
Sådan gør du
- Kog nudlerne efter anvisningen på emballagen, og lad dem dryppe af.
- Skær kyllingekødet i strimler.
- Pil løget, og skær det i ringe.
- Varm olien op i en wok eller en sauterpande, og svits kyllingestrimler og løg, til det har taget farve.
- Snit imens kålen fint, samt skræl guleroden, og skær den i tændstikstykke stave.
- Tilsæt kål og gulerødder, og lad det svitse med i 2-3 minutter.
- Tilsæt de afdryppede nudler og bouillonen, og lad det hele simre under jævnlig omrøring, til væden er kogt næsten væk.
- Smag til med Ketjap Manis/sojasauce og sukker.
- Servér med mere Ketjap Manis/sojasauce og evt. lidt hakket chilipeber.
Tip: Du kan også smage til med lidt salt, hvis du synes, men smag på det først, da både sojasauce og bouillon bidrager med salt.
Nudler eller pasta
I stedet for nudler kan du bruge pasta. Nudler er også en slags pasta. De bliver lavet af det samme – mel, vand og til tider æg og salt, men i nogle tilfælde er nudler lavet af andre meltyper end hvedemel.
Vil du bruge pasta i stedet for nudler, vil jeg anbefale nogle af de tynde typer eller frisk pasta, fordi de kommer tættest på den konsistens nudler har, og fordi f.eks. pastaskruer bare ikke giver det samme resultat stegt som f.eks. båndpasta.
2 Responses
Jeg kan ikke se, at man skal bruge æggene i opskriften? Er det bare til spejlæg eller?
Hej Carina
Du kan servere spejlæg til, hvis du vil, men det er ikke obligatorisk.
De bedste hilsner
Beate, HurtigMums