Sigtebrød

Sigtebrød er en sjov ting, det er ikke mørkt brød, men det er heller ikke rigtig lyst brød. Det er sådan lidt midt imellem, men mere lyst end mørkt. Det er ikke ret tit, du finder det i almindelige dagligvarebutikker, men måske kan du være heldig at finde det hos en bager. Og ellers kan du bare gøre som mig – bage det selv efter opskriften herunder.

Da jeg var barn, havde vi altid sigtebrød i huset. Dog ikke til os børn, men min far og mor spiste det som morgenmad og til eftermiddagsteen og aftenteen. Og nogle af min fars madder i madpakken var også sigtebrødsmadder. Vi børn fik kun sigtebrød, når vi var syge i maven. Uh jeg elskede sigtebrød med tomatskiver på eller leverpostej.

Beates gammeldags opskrift på sigtebrød

sigtebrød

Gammeldags sigtebrød opskrift

Ingen anmeldelser
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 1 time 10 minutter
Samlet tid: 1 time 20 minutter
Ret: Brød
Servings: 1 brød
Calories: 2208kcal
Jeg synes stadig ret godt om sigtebrød. Både konsistensen og smagen. I dag foretrækker jeg dog at få ost på. Men det kunne såmænd sagtens spises til frokost med pålæg på, hvis ikke det var fordi, at jeg foretrækker at spise rugbrød til frokost.

Ingredients

  • 3 dl kærnemælk
  • 25 g gær
  • 2 spsk. honning
  • 15 g smør
  • 500 g sigtemel
  • 2-3 tsk. salt
  • 1 tsk. knust fennikelfrø
  • 1 spsk. brun kommen – kan evt. også knuses

Instructions

  • Varm kærnemælken op i en gryde, så den bliver 37° C (fingervarm du ved).
  • Smuldr gæren i den lune kærnemælk.
  • Tilsæt honning og smør.
  • Vej 450 g mel af, og bland salt, knuste fennikelfrø og kommen i.
  • Tilsæt mel- og krydderiblandingen, og ælt det godt igennem – kan med fordel gøres i en røremaskine. Ælt i ca. 5-8 minutter.
  • Tjek dejen. Den skal være smidig og let klæbende – uden at være for våd. Er den for våd, så tilsæt mere mel.
  • Kom dejen i en form, der enten er beklædt med bagepapir, er af silikone eller andet slip-let-materiale eller er smurt med lidt smør.
  • Lad dejen hæve, tildækket, et lunt sted i en halv times tid.
  • Varm i mellemtiden ovnen op til 175° C, varmluft.
  • Prik brødet med en gaffel, og pensl med vand.
  • Sæt brødet i den forvarmede ovn og lad det bage i ca. 35-40 minutter, til det er gennembagt. Bank let på det. Lyder det hult, er det gennembagt.
  • Lad brødet køle af på en rist. Det behøver ikke være helt koldt, før du smager på det. Lunt sigtebrød smager fantastisk.

Nutrition

Kalorier: 2208kcal | Kulhydrat: 409g | Protein: 72g | Fedt: 29g | Mættet fedt: 14g | Flerumættet fedtsyre: 3g | Enkeltumættet fedtsyre: 7g | Transfedtsyre: 0.5g | Kolesterol: 65mg | Natrium: 1212mg | Kalium: 1218mg | Fiber: 21g | Sukker: 18g | Vitamin C: 0.4mg | Calcium: 453mg | Jern: 25mg

Holdbarhed

Brødet kan holde sig i 3-4 dage, hvis du opbevarer det i en plasticpose ved stuetemperatur. Men brødet kan også fryses ned, og så kan det holde sig rigtig længe – i hvert fald mindst ½ år.

Hvad er sigtemel?

Sigtemel er hvede- og rugmel uden skaldele og kim, som er blandet sammen. Pga. af rugmelet bliver brødet ikke nær så fint som et hvedebrød.

Du kan købe sigtemel i de fleste dagligvarebutikker, men kan du ikke anskaffe det, så kan du også bruge fuldkornshvedemel blandet med hvedemel. Det giver dog brødet en grovere konsistens og en noget anden smag – ikke en dårlig smag, bare en anden smag. Fuldkornsmel har en dårlig bageevne, og derfor er du nødt til at blande det med hvedemel.

Se eventuelt også nogle af vores andre brødopskrifter her som luciabrød og knækbrød her.

Sidst opdateret: 31. juli 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter