Chokoladeganache

Chokoladeganache – uhm. Du kan næsten høre, hvor godt det smager, ikke? Men det er nok ikke noget, du skal fylde dig med hver dag. For det består ganske enkelt af kun to ting – chokolade og fløde … piskefløde. Du behøver ikke lave den af den dyreste chokolade, fløden skal nok få den til at smage godt.

.

Du kan dog godt lave ganache uden fløde, men med vand i stedet for. Her skal du altså købe en kvalitetschokolade, for chokoladesmagen smager kraftigt og rent igennem, når der ikke er tilsat fløde.

Du kan lave ganache af både mørk, lys og hvid chokolade. Du kan også lave ganache med smør, som gør den mere smørbart – og så er det måske mere en chokoladecreme. Potato – potato.

-->

chokoladeganache

Chokoladeganache – opskrift

Samlet tid: 15 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Opskriften herunder giver dig en blød chokoladeganache. Du kan bruge den til kager, eller du kan smøre den på en lun bolle eller i en pandekage.

Ingredienser

Sådan gør du

  • Hak chokoladen.
  • Varm piskefløden op til kogepunktet, og hæld den over chokoladen, mens du rører.
  • Bliv ved med at røre, til du har en helt ensartet creme.
  • Hæld evt. cremen i et rengjort glas, eller kom den i tærte.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

-->-->-->-->

På samme måde kan du lave lys eller hvid chokoladeganache. Her skal der dog bruges lidt mere chokolade pr. deciliter fløde – nemlig 125 g – hvis du vil bruge den som smørepålæg. Chokoladeindholdet skal helt op på 200 g lys eller 300 g hvid chokolade til 1 dl fløde, hvis ganachen skal bruges til at smøre en kage op med. Så får den en god konsistens, synes jeg.

Chokoladeganache uden fløde

Du kender sikkert problemet med, at der er kommet vand i din chokolade, mens du er ved at smelte den over vandbad. Det er no go. Det gør chokoladen mat og grumset. Derfor lyder det måske også mærkeligt, at du kan lave ganache med vand. Men det kan du altså.

Du skal bruge 100 g god chokolade til ½ dl kogende vand. Hak chokoladen fint, og hæld det kogende vand over. Rør stille og roligt i chokoladen, mens den smelter. Lad cremen køle ned til ca. 30-35° C, og pisk den herefter godt og grundigt igennem. Du kan med fordel bruge en elpisker.

Lad ganachen køle af i køleskabet i mindst tre timer, og pisk den igen grundigt igennem med elpiskeren. Og så er den klar til brug.

Chokoladeganache med smør

Endelig kan du også komme smør i ganachen. Det gør den som nævnt nemmere at bruge som smørepålæg, men den kan også bruge som glasur eller til at smøre lagkagebunde med.

Det skal du bruge til ganache med smør

  • 100 g mørk chokolade
  • ¾ dl piskefløde
  • 25 g smør

Fremgangsmåde

  1. Smelt alle ingredienserne over vandbad, og rør det godt sammen.

Ganache – holdbarhed

Ganache kan holde sig i et par uger i køleskabet, men du kan også komme det i fryseren. Tø det op ved stuetemperatur, og pisk det godt sammen inden brug.

 

Sidst opdateret: 8. november 2022
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter