Øllebrød. Nogle elsker øllebrød, andre hader øllebrød. Jeg har ikke noget specielt forhold til denne grød. Jeg har aldrig prøvet, at længes efter øllebrød, men jeg kan godt spise det, hvis jeg absolut skal.Det skal jeg heldigvis ikke. Men jeg har børn, der godt kan lide øllebrød. Og den ret laver jeg efter en gammel opskrift, som jeg har fra min farmor. Øllebrød er rent faktisk en ret, der er over 800 år gammel, men så gammel er min farmor altså ikke.

 

Hvad er øllebrød?

Øllebrød er en dansk resteret. Den er blevet til ved, at vi for de dér over 800 år siden, spiste mørkt brød morgen, middag og aften og drak tyndt øl, fordi vandet var sundhedsskadeligt, ja, direkte livsfarligt, at drikke. Rester af brød fra måltiderne blev smidt i en gryde, der stod på ildstedet, hvor også ølsjatterne kom hen. Øllet opblødte brødet, og varmen gjorde det hele til en grød. Velbekomme! 

I mit husmoderleksikon fra 1949 står der, at man i Jylland spiser udvandede spegesild til øllebrød. Om det stadig er tilfældet, ved jeg ikke. Men sidder der en jyde og læser med, så lad mig det gerne vide.

Øllebrød – opskrift

Egentlig er der ikke så stor forskel på, hvordan man laver retten. Den store forskel på denne opskrift og andre er nok, at i denne er der citronskal.

Antal personer:
4

Tid i alt:
12T 10M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til øllebrød

  • 350 g mørkt rugbrød – ikke noget med kerner i, men det må gerne være gammelt og tørt, men selvfølgelig ikke muggent
  • 1 l koldt vand
  • 1 l hvidtøl
  • Revet skal af 1 økologisk citron
  • 50 g sukker
  • 1½ dl flødeskum

Sådan laver du øllebrød

  1. Jeg starter aften før, øllebrøden skal serveres med at udbløde rugbrødet i vand natten over.
  2. Det udblødte brød ”lader jeg passere” gennem en sigte – som der står i min opskrift. Det er jo så dagen efter, når øllebrøden skal serveres.
  3. Herefter kommer jeg massen i en gryde sammen med hvidtøl, citronskal og sukker og lader det koge op.
  4. Når grøden er godt varm, portionsanretter jeg den og kommer en klat flødeskum på.

 

Tip: Du kan i stedet for citronskræl komme et stort stykke appelsinskræl og en kanelstang i under kogningen. Det giver en anderledes, lidt julet, smag. Husk at fiske skræl og stang op inden servering.

Du kan også tilsætte 2 tsk. kakaopulver, det giver også en fin smag.

Øllebrød til baby

Øllebrød bruges om som ”start”-mad til baby. Små børn skal naturligvis ikke have øl. Derfor kan du lave øllebrød til baby således:

Ingredienser til 1 portion

  • 2 skiver mørkt rugbrød uden kerner
  • 2 dl vand eller modermælkserstatning
  • lidt sukker til at smage til med og lidt fløde

Sådan laver du øllegrød til babyen

  1. Smuldr rugbrødet i gryden, og hæld vand eller modermælkserstatning ved.
  2. Bring det hele i kog, og lad det koge i et par minutter.
  3. Pres øllebrøden igennem en sigte, og smag evt. til med sukker.
  4. Servér med en klat letpisket fløde.

 

 

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Øllebrød
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
31star1star1stargraygray Based on 8 Review(s)