Knækbrød kan du sagtens selv lave. Det tager ikke specielt lang tid, og det er heller ikke særligt svært, men til gengæld smager det fantastisk. Tidligere var knækbrød noget, du købte i dagligvareforretninger i pakker, der som regel bar det svenske brand ’wasa since 1919’. Men nu har enhver bager med respekt for sig selv og sit fag deres egne hjemmebagte knækbrød. 

 

Hvis du for nogle år tilbage havde knækbrød med i madpakken, kunne du også være evigt forvisset om at få spørgsmålet, ”er du på skrump?” Men knækbrød er ikke nødvendigvis specielt ”skrumpende” for dig. I hvert fald ikke hvis du vælge de lyse, fine. For der skal sædvanligvis mere til end blot en enkelt skive eller to for at blive mæt. Så med mindre du vil lide for at tabe dig og gå sulten i seng, så snup hellere en skive fiberrigt, groft brød i stedet.

knækbrød

Hjemmelavet knækbrød – opskrift

Men knækbrød er lækkert med marmelade, ost eller andet pålæg til et mellemmåltid, en aftensnack eller som en del af morgenmaden eller brunchen.
5 fra 3 stemmer
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 45 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 4 personer
Kalorier: 1175kcal

Ingredienser

  • 1 dl havregryn
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl hørfrø
  • 1 dl solsikkekerner
  • 1 dl græskarkerner
  • dl hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 2 tsk. salt
  • 2 dl vand
  • dl olie

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200° C.
  • Bland alle de tørre ingredienser sammen. Gem evt. lidt af nogle eller alle frøene og kernerne til at drysse på.
  • Tilsæt de våde ingredienser, og ælt, eller rør det hele til en ensartet, let klistret dej.
  • Del dejen i to lige store stykker.
  • Rul hver del tyndt ud mellem to stykker bagepapir. Den skal rulles ud, så den nogenlunde passer til en almindelig størrelse bageplade.
  • Læg den udrullede dej med bagepapir over på bagepladen, og fjern det øverste stykke bagepapir.
  • Skær dejen ud i rektangler, kvadrater, trekanter, eller hvad du nu måtte ønske med en skarp kniv eller med en pizzaskærer.
  • Drys med kerner og frø, hvis du har gemt nogle.
  • Sæt knækbrødene i ovnen i ca. 15-20 minutter, til de har fået et gyldent skær og er gennembagte.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 1175kcal | Kulhydrat: 91g | Protein: 31g | Fedt: 81g | Mættet fedt: 8g | Natrium: 240mg | Kalium: 795mg | Fiber: 16g | Sukker: 2g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 366mg | Jern: 13mg

Andet info

Det kan godt ske, at knækbrødene ”klistrer” sammen igen under bagningen, men det er forholdsvist nemt, at knække eller skære dem fra hinanden, mens der er lune. De kan dog godt blive lidt skæve af det, mangle et hjørne hist og pist eller have et ekstra udhæng. Men pyt med det. Det beviser jo blot, at de er hjemmelavede, og det går bestemt ikke ud over smagen.

Opbevar knækbrødene i en kagedåse med tætsluttende låg.

Denne opskrift er til inspiration. Har du ikke de fornødne kerner og frø, eller har du nogle andre du hellere vil bruge. Så kan det sagtens lade sig gøre. Du kan også komme færre kerner i, hvis du synes, dog kan det så blive nødvendigt at tilsætte mere mel, for at dejen ikke skal blive for klistreret igen.

God fornøjelse og velbekomme!

Se eventuelt også den lidt eksotiske varianter som pandebrød eller chapati her.

x