Der er noget særligt ved at bage sit eget knækbrød – det sprøde resultat og duften, der breder sig i køkkenet, gør hele oplevelsen ekstra hyggelig. Denne opskrift er nem at gå til og giver knækbrød, som smager fantastisk med både ost, marmelade eller lidt smør på toppen. Perfekt til morgenmaden, som en snack i madpakken eller bare som en lille hverdagsforkælelse. Det bedste ved hjemmelavet knækbrød er, at du kan tilsætte lige præcis de frø og kerner, du bedst kan lide, og på den måde få knækbrød, der passer helt til din smag. Så rul dejen ud, og glæd dig til en sprød og lækker oplevelse!
Opskrift på hjemmelavet knækbrød
Hjemmelavet knækbrød opskrift
Ingredienser
- 1 dl havregryn
- 1 dl sesamfrø
- 1 dl hørfrø
- 1 dl solsikkekerner
- 1 dl græskarkerner
- 3½ dl hvedemel
- 1 tsk. bagepulver
- 2 tsk. salt
- 2 dl vand
- 1¼ dl olie
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200° C.
- Bland alle de tørre ingredienser sammen. Gem evt. lidt af nogle eller alle frøene og kernerne til at drysse på.
- Tilsæt de våde ingredienser, og ælt, eller rør det hele til en ensartet, let klistret dej.
- Del dejen i to lige store stykker.
- Rul hver del tyndt ud mellem to stykker bagepapir. Den skal rulles ud, så den nogenlunde passer til en almindelig størrelse bageplade.
- Læg den udrullede dej med bagepapir over på bagepladen, og fjern det øverste stykke bagepapir.
- Skær dejen ud i rektangler, kvadrater, trekanter, eller hvad du nu måtte ønske med en skarp kniv eller med en pizzaskærer.
- Drys med kerner og frø, hvis du har gemt nogle.
- Sæt knækbrødene i ovnen i ca. 15-20 minutter, til de har fået et gyldent skær og er gennembagte.
Lidt om hjemmebagt knækbrød opskrift
Knækbrød kan du sagtens selv lave. Det tager ikke specielt lang tid, og det er heller ikke særligt svært, men til gengæld smager det fantastisk. Tidligere var knækbrød noget, du købte i dagligvareforretninger i pakker, der som regel bar det svenske brand ’wasa since 1919’. Men nu har enhver bager med respekt for sig selv og sit fag deres egne hjemmebagte knækbrød.
Hvis du for nogle år tilbage havde knækbrød med i madpakken, kunne du også være evigt forvisset om at få spørgsmålet, ”er du på skrump?” Men knækbrød er ikke nødvendigvis specielt ”skrumpende” for dig. I hvert fald ikke hvis du vælge de lyse, fine. For der skal sædvanligvis mere til end blot en enkelt skive eller to for at blive mæt. Så med mindre du vil lide for at tabe dig og gå sulten i seng, så snup hellere en skive fiberrigt, groft brød i stedet.
Bagetips til det knækbrød
For at få dit knækbrød sprødt, lækkert og fyldt med smag, er der et par enkle tricks, der gør en stor forskel:
- Rul dejen ekstra tyndt: Nøglen til sprødt knækbrød er en tynd dej. Hvis dejen er for tyk, kan knækbrødene blive bløde i midten. Brug to stykker bagepapir til at rulle dejen ud – det forhindrer dejen i at klistre fast og gør det nemt at få dejen rullet helt jævnt ud. Jo tyndere dejen er, desto sprødere bliver resultatet.
- Ensartede stykker for jævn bagning: Når du skærer dejen ud, så prøv at holde stykkerne nogenlunde ens i størrelse, så de bager lige hurtigt. En pizzaskærer eller en skarp kniv er perfekte til at lave rene og lige snit. Du kan skære dejen ud i rektangler, trekanter eller firkanter – eller lave små rustikke stykker, hvis du ønsker et mere unikt udtryk.
- Hold øje med bagetiden: Knækbrød kan hurtigt gå fra gyldne og sprøde til mørke og lidt bitre i smagen. Sæt en timer på ovnen, og hold øje de sidste par minutter, især hvis din ovn bager ujævnt. Knækbrødene skal være let gyldne, men ikke for mørke – så smager de bedst.
- Afkøling på bagerist: Når knækbrødene er færdige, så lad dem afkøle på en bagerist. Det hjælper med at holde dem sprøde, da fugten kan slippe væk, og de ikke bliver bløde. Hvis du opdager, at knækbrødene klistrer lidt sammen under bagningen, kan du nemt knække dem fra hinanden, mens de stadig er lune.
Alternative smage til knækbrødsopskriften
Knækbrød er fantastisk, fordi du kan tilpasse det præcis til din smag og det, du har i køkkenskabene. Her er nogle ideer til, hvordan du kan give din opskrift et nyt twist:
- Ekstra krydderi for mere smag: Hvis du ønsker et mere krydret knækbrød, kan du tilsætte krydderier som rosmarin, timian, paprika eller chiliflager. Disse krydderier giver knækbrødene en helt ny smagsprofil, som især er lækker til mellemmåltider eller som tilbehør til ost og tapenade.
- Søde knækbrød til morgenmaden: For en sødere version, som er perfekt til morgenbordet eller til en kop te, kan du tilsætte en skefuld honning eller sirup og et drys kanel. Denne variation smager godt med lidt smør eller flødeost på toppen, og børn vil især elske dem som et lidt sundt alternativ til almindelige kiks.
- Oste-knækbrød til tapasbordet: Hvis du er til knækbrød med en lidt salt og fyldig smag, kan du drysse revet parmesan eller cheddar over dejen, lige inden den bages. Osten smelter sammen med knækbrødet og giver en lækker sprødhed og dyb smag. Det passer godt til tapasbordet eller som snack med lidt oliven.
- Tilsæt nødder og frø for ekstra bid: Tilsæt hakkede nødder som mandler, valnødder eller hasselnødder til dejen, hvis du ønsker en ekstra knasende tekstur. Du kan også eksperimentere med forskellige frø som chia, sesam eller hørfrø – det giver både god smag og gør knækbrødene endnu sundere.
- Forskellige meltyper for nye smagsnuancer: Prøv at erstatte en del af hvedemelet med fuldkornsmel, rugmel eller speltmel. Forskellige meltyper tilfører knækbrødene lidt ekstra smag og en mere rustik struktur, der giver lidt anden karakter til brødet.
Andet info
Det kan godt ske, at knækbrødene ”klistrer” sammen igen under bagningen, men det er forholdsvist nemt, at knække eller skære dem fra hinanden, mens der er lune. De kan dog godt blive lidt skæve af det, mangle et hjørne hist og pist eller have et ekstra udhæng. Men pyt med det. Det beviser jo blot, at de er hjemmelavede, og det går bestemt ikke ud over smagen.
Opbevar knækbrødene i en kagedåse med tætsluttende låg.
Denne opskrift er til inspiration. Har du ikke de fornødne kerner og frø, eller har du nogle andre du hellere vil bruge. Så kan det sagtens lade sig gøre. Du kan også komme færre kerner i, hvis du synes, dog kan det så blive nødvendigt at tilsætte mere mel, for at dejen ikke skal blive for klistreret igen.
God fornøjelse og velbekomme!
Se eventuelt også den lidt eksotiske varianter som pandebrød eller chapati her.
13 Responses
Opskriften fungerer ikke —desværre — jeg gætter på at det er mængden af olie der er for stor, da brødene ikke bliver sprøde.
Jeg har nu masser af fuglefoder!!!!!!!!!!!!!!!!
Hej Aase
Det var da superærgerligt. Jeg kan ikke helt forstå, hvad der er gået galt.
De bedste hilsner
Beate, HurtigMums
Jeg bruger denne opskrift hver gang, jeg skal bage knækbrød (og det er ofte), og de bliver super lækre og sprøde hver gang 🙂
Jeg bager ofte knækbrød, og de her er virkelig lækre. Jeg tilsatte et par skefulde birkes i dejen, det smager så godt!????????
Hej Beate.
Tak for din gode og nemme opskrift på lækre sprøde knækbrød.
Jeg har brugt din opskrift i flere år og bagt “tonsvis” af knækbrød til familie og kolleger.
Nu skal jeg lige i gang med endnu en omgang knækbrød 🙂
Ha en god dag.
Hej Lene
Det lyder godt. God fornøjelse.
Beate, HurtigMums
Fantastisk opskrift på knækbrød . Bagt dem flere gange nu og bliver lige gode hver dag. Lækre .
Hej Christine
Herligt du kan bruge opskriften. Og ja, de er gode. 🙂
De bedste hilsener
Beate, HurtigMums
Hej.
Jeg synes det er noget rigtig godt knækbrød, jeg har efterhånden bagt det mange gange 😀
Hvor mange grader på varmluft?
Hej Elene
Jeg bruger varmluft, så altså 200° C, varmluft og 220° C, over- og undervarme. Med det in mente, at ikke alle ovne varmer ens.
Hej Beate,
Tak for nogle lækre knækbrød. Du er dog helt gal på den med hensyn til kalorie-regnskabet.
Opskriften indeholder 3455 Kcal
Hilsen Chr.
Hej Christian
Det er ikke mig, der udregner næringsindholdet, men tak for info, det er givet videre. 🙂