Kofta

Kofta minder lidt om frikadeller eller kødboller, men de stammer ikke fra hverken norden eller det sydlige Europa. Kofta er en ret, som findes i det sydasiatiske, mellemøstlige, balkanske og centralasiatiske køkken.

Kofta bliver lavet af hakket kød – okse, kylling, lam, får eller svinekød. Det afhænger helt af det geografiske område. I Indien laves kofta sågar også rejer og fisk. Kødbollerne serveres i en krydret sauce.

Opskrift på Kofta

kofta

Kofta – opskrift

Samlet tid: 45 minutter
Ret: Hovedret
Køkken: Græsk, Tyrkisk
Antal: 4 personer
Kalorier: 516kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Kan du lide stærk mad, vil du elske disse kofta. Både kødbollerne og saucen er en eksplosion i din mund af de forskellige krydderier. Spis godt med hvidt, blødt brød til. Eller naan og/eller ris. Samt limebåde.

Ingredienser

  • 2 rødløg
  • 3 lange grønne chilipebre
  • 4 fed hvidløg
  • 2 spsk. olivenolie
  • 5 cm revet ingefær
  • 2 tsk. stødt spidskommen
  • 1 tsk. stødt gurkemeje
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 400 g hakket oksekød
  • 30 g brødkrummer fra frisk hvidt brød
  • 1 æg
  • 2 spsk. friskhakket koriander
  • 2 tsk. Indian Spices Tikka Masala blandingskrydderi
  • 1 dåse flåedehakkede tomater
  • 2 dl grøntsagsbouillon
  • 2 laurbærblade
  • 4 spsk. kokoscreme
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Hak rødløgene fint.
  • Fjern kerner og stok fra chilipebrene, og hak dem fint.
  • Hak hvidløgsfeddene.
  • Varm olivenolien i en sauterpande, og tilsæt løg, chilipebre, hvidløg og ingefær, og lad det svitse, til det er blødt – ca. 5 minutter.
  • Tag halvdelen af indholdet fra, og gem til farsen.
  • Tilsæt spidskommen, gurkemeje og stødt koriander til indholdet i panden, og lad det stege et par minutter.
  • Fjern panden fra varmen, og gå i gang med kødbollerne.
  • Tænd for grillen i ovnen på ca. 190° C.
  • Kom det hakkede oksekød i en skål sammen med brødkrummer, æg, frisk koriander og den halvdel af grøntsagsblandingen, du satte til side.
  • Bland det hele godt sammen, og krydr med salt og peber.
  • Form farsen til 20 boller af samme størrelse, og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Sæt dem i ovnen, og lad dem grille i ca. 26 minutter – vend, når halvdelen af tiden er gået.
  • Sæt imens panden tilbage på varmen, og tilsæt Indian Spices Tikka Masala, og svits i 1-2 minutter.
  • Tilsæt tomater, bouillon, laurbærblade, og krydr med salt og peber.
  • Lad det hele simre i ca. 15 minutter, til det er tyknet.
  • Fjern laurbærbladene, rør kokoscremen i, og blend til en cremet sauce.
  • Tilsæt de færdige kødboller, og lad det simre i endnu 10 minutter.
  • Strø evt. lidt friskhakket koriander over inden servering.

Nutrition

Kalorier: 516kcal | Kulhydrat: 24g | Protein: 23g | Fedt: 35g | Mættet fedt: 9g | Kolesterol: 112mg | Natrium: 8754mg | Kalium: 400mg | Fiber: 4g | Sukker: 8g | Vitamin C: 10mg | Calcium: 58mg | Jern: 3mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet
kofta

Koftaens wiki

Kofta repræsenterer en familie af retter bestående af kødboller eller kødbrød, som findes i Balkan, Mellemøsten, Nordafrika, det sydlige Kaukasus, Sydasien og Centralasien. I sin mest grundlæggende form består koftas af kødboller lavet af hakket kød – oftest oksekød, kylling, svinekød, lam eller får, eller en blanding heraf – blandet med krydderier og til tider andre ingredienser. De tidligste kendte opskrifter på kofta findes i gamle arabiske kogebøger og indeholder opskrifter på hakket lammekød.

Kofta byder på mange nationale og regionale variationer, herunder også vegetariske og rå versioner. Formerne varierer og inkluderer bolde, flade bøffer og cylindre, mens størrelsen typisk varierer fra en golfbold til en appelsin.

Ordet “kofta” er et låneord på dansk, som er hentet fra Hindi-Urdu og persisk, hvilket betyder “pundet kød”. Det tidligste eksisterende brug af ordet på urdu sprog er bekræftet fra år 1665. Ordet blev først anvendt på engelsk i 1832, og har siden været adopteret i sprogene i regionen for koftas oprindelse med mindre fonetiske variationer. Og ordet er formodentligt kommet til dansk efterfølgende.

Koftas oprindelse

Historisk set optræder opskrifter på kofta i de allerførste arabiske kogebøger. Disse tidlige opskrifter omfattede store kødboller af hakket lammekød, der var tredobbelt glaseret med en blanding af safran og æggeblomme. Denne glaseringsteknik spredtes til Vesten, hvor den omtales som “forgyldning”. Koftas rejse fortsatte til Indien; ifølge Alan Davidson blev Nargisi Kofta serveret ved Mogulhoffet.

Koftas findes fra det indiske subkontinent gennem Centralasien, Mellemøsten, Balkan og Nordafrika. De er en del af de traditionelle køkkener i Armenien, Afghanistan, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Georgien, Libanon, Egypten, Grækenland, Indien, Iran, Marokko, Pakistan, Rumænien, Serbien, Nordmakedonien og Tyrkiet. Kofta er også en populær ret blandt assyriske folk. I Tyrkiet er det “en foretrukket ret ved fællesskabsmøder af enhver art”, ifølge Engin Akin. I Armenien og Aserbajdsjan er det, sammen med dolma, lavash, harissa, kebabs og pahlava, en ret med “klart symbolsk etnisk betydning”, som ofte er genstand for gastronationalistiske debatter.

Varianter af kofta

Variationer af kofta inkluderer ofte kød blandet med krydderier og andre ingredienser som ris, bulgur, grøntsager eller æg til en pasta. De kan grilles, steges, dampes, pocheres, bages eller marineres, og kan serveres med en krydret sauce eller i en suppe eller stuvning. Koftas laves nogle gange af fisk, grøntsager eller endda hytteost i stedet for rødt kød. Nogle versioner er fyldt med nødder, ost eller æg. Generelt kan størrelsen variere, og de kan formes som patties, bolde eller cylindre. Nogle versioner er rå.

Eksempler på kofta inkluderer den rumænske version Chiftele, den tyrkiske og armenske Çiğ köfte, Bosnien-Hercegovinas, Kroatiens og Serbiens Ćufte, den tyrkiske İnegöl köfte, Mellemøstens Kibbeh, og mange flere. Hver variant reflekterer de unikke smagsprofiler og kulinariske traditioner fra sit oprindelsesområde.

Sidst opdateret: 27. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter