Krebinetter – Opfattelsen af hvad en krebinet er, er vidt forskellig fra egn til egn – selv over meget korte afstande. I mit barndomshjem var krebinetter dobbeltpanerede i æg og rasp, og de var høje. Og min kæreste, som boede blot ca. 60 km fra mig, fik tynde, flade krebinetter, der kun var vendt en enkelt gang i æg og rasp.

Sundhedsmæssigt har de jo nok været noget bedre end min families høje, dobbeltpanerede mastodonter. For der er ingen tvivl om, at rasp det kan sandelig suge noget fedtstof til sig. Men jeg må indrømme, at jeg kan bedre lide de dobbeltpanerede end de andre, så derfor er det også dem, I får opskriften på herunder.

krebinetter

Forskellen på krebinetter og karbonader

Vi kommer ikke uden om spørgsmålet ”hvad er forskellen på krebinetter og karbonader (også kaldet hakkekarbonader)?” Men jeg tror desværre ikke, jeg kan svare endegyldigt på det. For alt afhængig af hvor du kommer fra i landet, så er udmeldingen forskellig.

Jyderne spiser helst karbonader, og synes, at det er en finere ret end krebinetter, fynboer og sjællændere mener det er omvendt.

Nogle mener, det har noget med paneringen at gøre, og andre, at det har noget med kødet at gøre. Jeg har slået op i Dansk Husmoderleksikon anno 1948, og ifølge det bliver krebinetter – også kaldet wienerkarbonader – lavet af hakket kalvekød, blandet med mosede kartofler og løg, og karbonader bliver lavet af hakket svine- eller kalvekød. Ingen – hverken krebinetter eller karbonader – bliver paneret, men blot stegt på panden i fedt. Så vi er lige vidt. Så hvis du sidder inde med en vide om det, så del endelig din vide med os ved at smide en kommentar under opskriften.

Krebinetter – opskrift

Som sagt er jeg endnu engang ikke blevet så meget klogere på, om jeg laver krebinetter eller karbonader eller noget helt tredje. Men her kommer opskriften:

Ingredienser til 4 personer

  • 500 g blandet, hakket kalve- og flæskekød
  • 1-2 æg – afhængig af størrelse
  • 2 dl rasp – hvis du ligesom mig har det lidt svært ved gluten kan jeg anbefale denne glutenfri rasp lavet af risbrød, som du kan købe hos Helsebixen.
  • Smør eller margarine til stegning
  • Salt og peber

Sådan laver du krebinetter

  1. Del det hakkede kød i fire lige store portioner.
  2. Form hver portion til en bøf (krebinet).
  3. Slå æg ud i en dyb tallerken eller flad skål, og pisk det sammen med en gaffel.
  4. Hæld rasp op på en tallerken eller et stykke stanniol.
  5. Bland lidt salt og peber i raspen.
  6. Vend hver enkel krebinet først i æg, så i rasp, så i æg og så i rasp igen.
  7. Smelt smørret på en pande, til det er gyldent, og steg krebinetterne heri på begges sider, til de er gennemstegte – ca. 5 minutter på hver side afhængig af tykkelse.

Tilbehør til krebinetter

Du kan eksempelvis servere krebinetter med stuvede grønærter – som på billedet – og kogte kartofler. Du kan også dampe ærter og gulerødder og lave en bechamelsauce til eller du kan prøve nogle af følgende lidt alternative retter til:

Tomatsalat – Samspillet mellem tomaternes kraft og friskhed og krebinetternes sødme og tunghed giver en god dynamik i måltidet. Du kan eventuelt servere kartofler ved siden af.

Quinoasalat – Ja jeg ved det godt. Krebinetter og quinoasalat i samme sætning, det er to vidt forskellige madtraditioner, som kombineres her, men det til trods er det en rigtig lækker kombination, der ligesom med tomatsalaten skaber en friskhed, der er god i kombination med tyngden fra krebinetter. Det gode ved quinoasalaten fremfor tomatsalaten er, at quinoasalaten kan stå som det eneste tilbehør.

Melonsalat – I en melonsalat spiller friskheden igen, men til gengæld er der også en del sødme i en melonsalat, der komplementerer sødmen fra krebinetterne rigtig godt. I den her opskrift på melonsalat pointeres det, melonen kan skiftes ud med hvad man foretrækker, men jeg vil sige i samspil med den her ret, så vil jeg vælge en netmelon, honningmelon eller lignende, og jeg vil holde mig langt fra vandmelon, hvilket simpelthen kan blive for meget sødt på sødt.

En Colour Field er fortrinlig at drikke til. Det er en rødvin, der er frugtig og blød i smagen, og så fås den til en overkommelig pris.

 

Forberedelsestid: 10 minutter

Tilberedningstid: 15 minutter

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Krebinetter
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
31star1star1stargraygray Based on 42 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email