Fløderand er en dessert, der går en del år tilbage. Den er blød og ”muschy” – som kokken Jesper Koch ville have sagt. Den var meget populær tilbage i 50’erne, hvor fromager og karamelrand også var et hit. Men netop de ældre retter er begyndt at blive populære igen – og altså også fløderanden.
.
Fløderand er meget mild i smagen. Den smager af fløde og vanilje. Lidt som en blød vaniljeis – og hvem kan ikke lide vaniljeis?
-->
Gammeldags fløderand – opskrift
Ingredienser
- 5½ blade husblas
- 1 vaniljestang
- 3½ dl sødmælk
- 4 spsk. sukker
- 3½ dl piskefløde
Sådan gør du
- Læg husblassen i blød i 5 minutters tid i så meget koldt vand, at det dækker.
- Flæk vaniljestangen på langs – du behøver ikke skrabe kornene ud af den.
- Kom mælk, vaniljestang og sukker i en kasserolle eller lille gryde, og bring det i kog.
- Tag gryden af varmen, og kom husblassen med det vand, der lige hænger ved i, og lad den smelte i den varme mælk, mens du rører rundt.
- Lad mælken afkøle, til den er ”lillefingervarm”.
- Pisk imens fløde til en let og luftig flødeskum.
- Tag vaniljestangen op af mælken, og vend fløden i.
- Hæld blandingen i en randform, der kan rumme 1 liter.
- Stil randen i køleskabet i mindst 2 timer, til den er stivnet.
- Løsn fløderanden med en kniv hele vejen rundt langs formens kant.
- Sæt bunden af formen i lidt varmt vand et kort øjeblik, og vend så fløderanden ud på et fad.
-->-->-->-->
Fløderand kan serveres med frisk frugt, afdryppet frugt fra konserves, frugtkompot – f.eks. rabarberkompot eller blommekompot – rysteribs, karamel- eller chokoladesauce eller måske med krymmel og/eller mynte. Ja, mulighederne er mange, så slip fantasien løs.
Randforme i forskellige størrelser og udformninger
Randforme fås i mange forskellige størrelser, nogle glatte, nogle med mønster. Nogle med en stor midte/hul, andre med en mindre.
Når du laver fløderand, er det vigtigt, at mængden af fløderand passer til størrelsen af randformen. For er din randform for stor, kan det være svært at få fløderanden ud i et helt stykke, fordi fløderanden ikke har kontakt med fadet, når den vendes ud.
Du kan måle, hvor meget din randform kan rumme ved at hælde vand i den og måle, hvor meget der er.
Min randform er en af de gammeldags blå emalje. Der er ingen mønster eller andre finurligheder, der giver fløderanden et flot mønster. Den har et stort hul i midten, så min fløderand bliver meget smal.
Randen kan indeholde præcis 1 l vand helt til kant. Men de fleste nyere randforme kan indeholde 1½ l, og gør din det, så må du gange opskriften op. Du kan stadig godt nøjes med 1 vaniljestang og så bare gange resten af ingredienserne op.