Ajvar sauce

ajvar

Ajvar opskrift

Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 35 minutter
Samlet tid: 45 minutter
Ret: aftensmad
Køkken: Balkan
Antal: 4 personer
Kalorier: 57kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Egentlig er jeg ikke vild med hverken aubergine eller peberfrugt – medmindre det er snackpeber – dog bryder jeg min mindst om aubergine. Men denne krydrede pasta, ajvar, er jeg faktisk ret vild med. Også fordi den kan bruges til så mange forskellige ting.

Ingredienser



Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200° C.
  • Skyl peberfrugter, aubergine og chilipeber.
  • Fjern stilk fra både peberfrugter, aubergine og chilipeber, og fjern også frøstok og kerner fra peberfrugterne og chilipeberen.
  • Pil hvidløgsfeddene.
  • Skær peberfrugter, aubergine, chilipeber og hvidløg i nogenlunde lige store tern, og kom dem i et ovnfast fad.
  • Tilsæt olien, og vend det hele godt rundt.
  • Krydr med salt og peber.
  • Sæt fadet i ovnen, til alle grøntsager er møre og meget bløde – det tager ca. 30-40 minutter afhængig af størrelsen på ternene.
  • Steg også den halve citron på skærefladen ved at sætte den på en rist i ovnen, så den får flotte grillstriber.
  • Kom indholdet af fadet i en blender, og blend til du har en glat, ensartet pasta.
  • smag til med saft fra den stegte citron.
  • Nu er din ajvar klar til servering. Men du kan også lade den køle af, for ajvar kan spises både varm og kold.

Noter

Tip: Er det grillvejr, kan du i stedet for at tilberede grøntsagerne i ovnen gøre det i en foliebakke på grillen.

Nutrition

Kalorier: 57kcal | Kulhydrat: 13g | Protein: 2g | Fedt: 1g | Mættet fedt: 0.2g | Flerumættet fedtsyre: 0.3g | Enkeltumættet fedtsyre: 0.4g | Natrium: 6mg | Kalium: 424mg | Fiber: 5g | Sukker: 7g | Vitamin C: 101mg | Calcium: 20mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Hvad er ajvar?

Ajvar er en krydret pasta, som hovedsageligt laves af rød peberfrugt og avocado. Det er to ingredienser, som smager afsindigt godt sammen. Det kan spises som dip til grøntsager, som smørelse i en toast, som dressing til salater eller som en marinade til f.eks. kylling. Du kan købe den færdig, men du kan selvfølgelig også lave din egen. Du får opskriften længere nede på siden.

Du kan også bruge ajvar til ”ajvar-kartofler” – ligesom pestokartofler, hvor du lige vender et par skefulde ned i de nykogte, afdryppede kartofler. Det smager supergodt. Eller du kan bruge pastaen oven på pålæg til frokost.

Sådan bruger du ajvar til marinering

Kylling er ekstremt lækkert, når det bliver ajvarmarineret. Kom kyllingelår eller -bryst i en frysepose eller anden pose, der er velegnet til madvarer, og tilsæt en tilpas mængde ajvar. Gnid ajvaren godt ind i kødet, og læg det derefter på køl. Kødet skal marinere i mindst ½ time.

Herefter kan du stege kyllingen, som du har tænkt dig – i ovn, på grill eller pande. Til sådan en anretning smager det godt med hasselbackkartofler med et drys revet ost på.

Hvorfor stege/grille citroner til din ajvar opskrift

Hvis du tænker, at det kan da være lige meget, om citronen er stegt/grillet, det smager jo ens. Så tænk om igen, for det gør det nemlig ikke.

Når du giver citronen kraftig varme, får de en meget mere intens smag, som er varm og krydret og slet ikke nær så skarp, som når du bruger saft fra en frisk citron.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce