Bagte tomater

Bagte tomater er lækkert tilbehør til rigtig mange retter. Både fordi de selvfølgelig smager godt – de giver både sødme og syre – men også fordi det er nemt at lave. Du kan bage både store og små tomater, og du kan gøre det ved lav temperatur i lang tid eller ved høj temperatur i kortere tid.

Herunder får du en opskrift på små tomater bagt i en times tid og en opskrift på store tomater bagt lidt under ½ times tid.

Annonce

Bagte tomater

Bagte tomater i ovn

Vi snupper de små tomater først – de skal trods alt have længst tid … Du kan også bruge store tomater til denne opskrift, men jeg synes, de små ser mere indbydende ud, og maden skal jo også gerne være indbydende.

Ingredienser til 4 personer

  • 500 g små tomater – evt. lidt flere, hvis det er tomater på stilk
  • 2-3 fed hvidløg efter smag
  • 2 tsk. tørret oregano
  • 1-2 spsk. balsamicoeddike
  • 1-2 spsk. olivenolie
  • 2 tsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • ½ glas sorte oliven

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 170° C varmluft.
  2. Skyl tomaterne, og skær dem i halve – eller giv dem et dybt snit (se forklaring herunder).
  3. Læg tomaterne i et ovnfast fad eller på bageplade.
  4. Pil hvidløgsfeddene, hak dem fint, og fordel dem over tomaterne.
  5. Drys med tørret oregano.
  6. Fordel eddike, olie sukker og salt over tomaterne, sæt fadet i ovnen, og bag tomaterne i en time.
  7. Bland med oliven.
  8. Tomaterne kan spises varme eller lune.

Halvér eller snit tomaterne

Når jeg bager små tomater i ovnen, så bruger jeg helst dem med stilk, hvis jeg kan få fat i dem til en rimelig pris. Jeg synes, det ser lækkert og rustikt ud. Men jeg supplerer med løse tomater – det kan også blive for rustikt.

De tomater, som bliver siddende på stilken under forberedelsen, skærer jeg et dybt snit i, de løse tomater skærer jeg over i halve.

De hele tomater bliver som en saftig eksplosion i munden, fordi de ikke tørrer ud på samme måde, som hvis du skærer dem over i halve.

Du kan selvfølgelig vælge blot at skære et snit i de løse tomater også i stedet for at skære dem helt over, men det andet giver en god kontrast i både udseende, smag og konsistens.

Store bagte tomater

Skal jeg bage store tomater ”hurtigt” i ovnen, skærer jeg dem altid over i halve. Så tager de bedre imod smag fra de øvrige ingredienser.

Ingredienser til 4 personer

  • 4 modne tomater
  • 4 tsk. tørret timian
  • 1-2 spsk. balsamicoeddike
  • 1-2 spsk. olivenolie
  • frisk timian til pynt
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 200° C varmluft.
  2. Skyl tomaterne, og skær dem over på tværs i to lige store dele.
  3. Stil tomaterne på en bageplade beklædt med bagepapir eller i et ovnfast fad.
  4. Drys med tørret timian, og fordel eddike samt olie over.
  5. Drys lidt salt og peber på.
  6. Sæt fadet i ovnen i 20 minutter.
  7. Pynt evt. med frisk timian.

Forberedelsestid: 5 minutter

Tilberedningstid: 1 time

Glad for varme tomater? Så skal du prøve grillede tomater

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Bagte tomater
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here