Bagte tomater er lækkert tilbehør til rigtig mange retter. Både fordi de selvfølgelig smager godt – de giver både sødme og syre – men også fordi det er nemt at lave. Du kan bage både store og små tomater, og du kan gøre det ved lav temperatur i lang tid eller ved høj temperatur i kortere tid.
Herunder får du en opskrift på små tomater bagt i en times tid og en opskrift på store tomater bagt lidt under ½ times tid.
Opskrift på bagte tomater i ovn
Bagte tomater i ovn
Ingredienser
- 500 g små tomater – evt. lidt flere hvis det er tomater på stilk
- 2-3 fed hvidløg efter smag
- 2 tsk. tørret oregano
- 1-2 spsk. balsamicoeddike
- 1-2 spsk. olivenolie
- 2 tsk. sukker
- 1 tsk. salt
- ½ glas sorte oliven
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 170° C varmluft.
- Skyl tomaterne, og skær dem i halve – eller giv dem et dybt snit (se forklaring herunder).
- Læg tomaterne i et ovnfast fad eller på bageplade.
- Pil hvidløgsfeddene, hak dem fint, og fordel dem over tomaterne.
- Drys med tørret oregano.
- Fordel eddike, olie sukker og salt over tomaterne, sæt fadet i ovnen, og bag tomaterne i en time.
- Bland med oliven.
- Tomaterne kan spises varme eller lune.
Halvér eller snit tomaterne
Når jeg bager små tomater i ovnen, så bruger jeg helst dem med stilk, hvis jeg kan få fat i dem til en rimelig pris. Jeg synes, det ser lækkert og rustikt ud. Men jeg supplerer med løse tomater – det kan også blive for rustikt.
De tomater, som bliver siddende på stilken under forberedelsen, skærer jeg et dybt snit i, de løse tomater skærer jeg over i halve.
De hele tomater bliver som en saftig eksplosion i munden, fordi de ikke tørrer ud på samme måde, som hvis du skærer dem over i halve.
Du kan selvfølgelig vælge blot at skære et snit i de løse tomater også i stedet for at skære dem helt over, men det andet giver en god kontrast i både udseende, smag og konsistens.
Store bagte tomater
Skal jeg bage store tomater ”hurtigt” i ovnen, skærer jeg dem altid over i halve. Så tager de bedre imod smag fra de øvrige ingredienser.
Ingredienser til 4 personer
- 4 modne tomater
- 4 tsk. tørret timian
- 1-2 spsk. balsamicoeddike
- 1-2 spsk. olivenolie
- frisk timian til pynt
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 200° C varmluft.
- Skyl tomaterne, og skær dem over på tværs i to lige store dele.
- Stil tomaterne på en bageplade beklædt med bagepapir eller i et ovnfast fad.
- Drys med tørret timian, og fordel eddike samt olie over.
- Drys lidt salt og peber på.
- Sæt fadet i ovnen i 20 minutter.
- Pynt evt. med frisk timian.
Forberedelsestid: 5 minutter
Tilberedningstid: 1 time
Glad for varme tomater? Så skal du prøve grillede tomater
En reaktion
De smager så fantastisk!!! Ynglings tilbehør