Burrito er spansk og betyder ’lille æsel’. Det er en tortilla – altså en pandekage – med fyld. Skal det være rigtig hurtigmums – altså både hurtigt og mums – så køber du færdige tortillaer og laver kun fyldet. Skal det være mums-mums, laver du også selv pandekagerne. Du får opskriften på begge dele herunder.

I Mexico er en burrito sædvanligvis kun fyldt med bønner, ris eller kød. Mens man er mere varieret i USA, hvor der kan være både salat, guacamole, ost og cremefraiche i pandekagen. Den amerikanske udgave er også større end den mexicanske – der skal jo være plads til fyldet.

Hvis fyldet i stedet rulles ind i en lidt mindre majspandekage og dækkes med chilisauce og gratineres, får du en enchilada – og ja, det er et uheldigt navn, men det betyder altså blot ’i/med chili’.

Burrito

Burrito-opskrift

Retten her må hører under kategorien amerikansk burrito. Den indeholder godt nok bønner, men begrænser sig ikke til det.

Ingredienser til 4 personer

  • 1 dåse cannellinibønner – ca. 400 g (240 g drænet vægt)
  • ¾ agurk – ca. 200 g
  • 2 løg af moderat størrelse
  • 250 g tomater
  • ½-1 rød chilipeber afhængig af størrelse og smag
  • 1½ spsk. limesaft (svarer ca. til ½ lime)
  • 4 store tortillaer – ca. 25-28 cm i diameter (se evt. opskriften længere nede på siden)
  • 2 modne avocadoer
  • 340 g halvfast ost – kan du få fat i en queso fresco, som er en mexicansk ost, vil det selvfølge være mest autentisk, men ellers er port salut (fransk ost) bestemt ikke at foragte
  • 1 hoved hjertesalat
  • 1 lille bdt. frisk koriander
  • 2 dl salsa, medium styrke
  • Salt

Fremgangsmåde

  1. Hæld bønnerne i en sigte, og lad dem dryppe af.
  2. Skyl agurken, og skær den i stave.
  3. Pil løgene, og skær dem i mindre både.
  4. Skyl tomaterne, og skær dem i tern – husk at fjerne ”blomsten” – og drys dem med lidt groft salt.
  5. Skyl chilipeberen, skær den over på langs, og fjern kerner, stok og skillevægge.
  6. Hak chilipeberen fint.
  7. Blend bønnerne med chilipeber og limesaft, og smag til med salt.
  8. Tænd ovnen på 150° C, varmluft eller efter anvisningen på pakken med tortillaer.
  9. Varm grillpanden godt op, og grill agurkestave og løgbåde i ca. 5 minutter – vend af og til.
  10. Drys med lidt salt.
  11. Rul tortillaerne, pak dem i stanniol, og læg dem i ovnen i ca. 8-10 minutter – eller følg anvisningen på emballagen.
  12. Skær imens avocadoerne over på langs, fjern stenene, og skær frugtkødet i stave.
  13. Skyl salat og koriander, skær salaten i strimler, og fjern de grove stilke fra korianderen.
  14. Skær osten i stave.
  15. Smør bønnemosen og derefter halvdelen af salsaen på de varme pandekager.
  16. Fyld grillede grøntsager, tomater, avocado, ost, salat og koriander på pandekagen ca. 10 cm fra bunden og ca. 5 cm fra hver side.
  17. Fold først den tomme bund op og dernæst de tomme sider sammen om fyldet, og tryk let sammen.
  18. Servér med resten af salsaen.

Hjemmelavede hvedetortillaer

Som lovet får du også en opskrift på hjemmelavede tortillaer.

Ingredienser til 4 store tortillaer

  • 75 g hvedemel
  • ½ tsk. bagepulver
  • ½ tsk. salt
  • 25 g smør
  • 3 dl varmt vand

Sådan gør du

  1. Bland mel, bagepulver og salt sammen.
  2. Skær smørret i tern, og tilsæt det.
  3. Tilsæt det varme vand lidt ad gangen, til du har en klæbrig dej, og ælt den grundigt sammen.
  4. Lad dejen hvile på et meldrysset bord under et viskestykke i ca. 20 minutter.
  5. Del dejen i 4 stykker, der formes til boller og derefter rulles ud til tortillaer.
  6. Lad dem hvile i yderligere 10 minutter.
  7. Steg dem på en stor, tør stegepande i ca. ½ minut på hver side.
  8. Servér med det samme, eller følg anvisningen i punkt 8 og 11 herover.

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 10 minutter

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Burrito
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Print Friendly, PDF & Email