Gule ærter – En klassisk, dansk suppe eller søbemad som spises med ske. En god, gammel ret kan man med rette kalde den for vi har i Danmark spist den i en eller anden form i flere tusinde år og i flere hundrede år på den måde vi kender i dag.

Gule ærter er én af de retter som er så karakteristisk i smagen at den deler folk i to lejre – dem der elsker gule ærter og dem der hader gule ærter. Der er ligesom ingen midt imellem.

gule ærter

Gule ærter – Enten elsker du dem eller også hader du dem 😉

Langsommelig proces

Tidligere var det en ret der tog adskillige timer at tilberede. Først skulle ærterne stå i blød natten over. Så skulle de koge i flere timer. Efterfølgende skulle de pureres.

Senere blev det muligt at købe flækkede ærter som gjorde at det blev lidt hurtigere, og i dag kan du jo købe gule ærter som færdigret til at varme eller som et pulver du rører op med vand eller bouillon og koger i kort tid.

Gule ærter – opskrift

Men de smager naturligvis stadig bedst når du selv har stået i køkkenet og kokkereret. Det tager stadig tid at lave gule ærter – ikke pulveret, men fra bunden – men det kan klares på et par timer. Det kommer naturligvis an på hvad du koger suppen på og hvor meget smag du vil have det skal nå at afgive.

Den opskrift du får her er på en lidt lettere variant end den sædvanlige, så man ikke føler sig så forædt efter aftensmaden.

Det bruger jeg til 4 portioner gule ærter

  • 1 gnaveben med 400-500 g kød på
  • 3 gulerødder
  • 1 løg
  • 3 stilke bladselleri
  • 2 porrer
  • 400 g gule flækærter
  • 1 spsk. hele peberkorn
  • 3 kviste timian
  • 1 laurbærblad
  • 2½ -3 l vand
  • Citronsaft
  • 2 skiver rugbrød
  • 2 æbler – gerne røde
  • Salt og peber
  • Lidt friske timianblade til pynt

Sådan laver du gule ærter

  1. Skær størstedelen af kødet af benet, og læg det til side til senere.
  2. Skræl gulerødderne, pil løget, og rens bladselleri og porrer.
  3. Skær alle grøntsagerne i store stykker.
  4. Kom ben og grøntsager i en stor gryde, og hæld vandet ved.
  5. Kom peberkorn, timiankviste og laurbærblade i en lille stofpose eller et tefilter, og læg også det ned i gryden.
  6. Bring det hele i kog, og lad det simre under låg i ca. 1½ time.
  7. Kog imens de gule ærter som det står angivet på emballagen.
  8. Si suppen når den har simret færdigt.
  9. Hæld 8 dl af den siede suppe ud over de kogte gule ærter, rør godt rundt, og kog suppen i yderligere 15 minutter.
  10. Skær kødet og rugbrødet i tern, og steg dem sprøde på en pande.
  11. Skær æblerne i tern.
  12. Anret de gule ærter i dybe tallerkner, og top med kød-, brød- og æbletern samt et drys timianblade.

Du kan også udskifte kødet med medisterpølse eller stegt flæsk.

Vil du servere vin til dine gule ærter, kan jeg anbefale en Pinot Gris Tradition fra Alasce der smager fantastisk til.

Du kan læse om andre supper her for eksempel supper som kartoffelporresuppe, gullashsuppe eller tomatsuppe.

Neddenfor er der en videoinstruktion fra Scandinavia Today (på engelsk).

Forberedelsestid: 15 minutter

Tilberedningstid: 1¼ time

God fornøjelse – hvis du har billeder af retten, som vi gerne må bruge, så send dem endelig til kontakt@hurtigmums.dk og hvis du har ros eller ris eller spørgsmål til retten, så kommenter endelig nedenfor!

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Gule ærter
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
4.51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)