Gule ærter

Gule ærter – En klassisk, dansk suppe eller søbemad som spises med ske. En god, gammel ret kan man med rette kalde den for vi har i Danmark spist den i en eller anden form i flere tusinde år og i flere hundrede år på den måde vi kender i dag.

Gule ærter er én af de retter som er så karakteristisk i smagen at den deler folk i to lejre – dem der elsker gule ærter og dem der hader gule ærter. Der er ligesom ingen midt imellem.

Hvad er gule ærter?

Gule ærter består kort fortalt af modne tørrede ærter.

Tidligere var det en ret der tog adskillige timer at tilberede. Først skulle ærterne stå i blød natten over. Så skulle de koge i flere timer. Efterfølgende skulle de pureres.

Senere blev det muligt at købe flækkede ærter som gjorde at det blev lidt hurtigere, og i dag kan du jo købe gule ærter som færdigret til at varme eller som et pulver du rører op med vand eller bouillon og koger i kort tid.

Opskrift på gule ærter

gule ærter

Gule ærter – opskrift

5 fra 1 stemme
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Antal: 4 portioner gule ærter
Forfatter: Beate Grandahl
Men de smager naturligvis stadig bedst når du selv har stået i køkkenet og kokkereret. Det tager stadig tid at lave gule ærter – ikke pulveret, men fra bunden – men det kan klares på et par timer. Det kommer naturligvis an på hvad du koger suppen på og hvor meget smag du vil have det skal nå at afgive.
Den opskrift du får her er på en lidt lettere variant end den sædvanlige, så man ikke føler sig så forædt efter aftensmaden.

Ingredienser

  • 1 gnaveben med 400-500 g kød på
  • 3 gulerødder
  • 1 løg
  • 3 stilke bladselleri
  • 2 porrer
  • 400 g gule flækærter
  • 1 spsk. hele peberkorn
  • 3 kviste timian
  • 1 laurbærblad
  • 2½ -3 l vand
  • Citronsaft
  • 2 skiver rugbrød
  • 2 æbler – gerne røde
  • Salt og peber
  • Lidt friske timianblade til pynt

Sådan gør du

  • Skær størstedelen af kødet af benet, og læg det til side til senere.
  • Skræl gulerødderne, pil løget, og rens bladselleri og porrer.
  • Skær alle grøntsagerne i store stykker.
  • Kom ben og grøntsager i en stor gryde, og hæld vandet ved.
  • Kom peberkorn, timiankviste og laurbærblade i en lille stofpose eller et tefilter, og læg også det ned i gryden.
  • Bring det hele i kog, og lad det simre under låg i ca. 1½ time.
  • Kog imens de gule ærter som det står angivet på emballagen.
  • Si suppen når den har simret færdigt.
  • Hæld 8 dl af den siede suppe ud over de kogte gule ærter, rør godt rundt, og kog suppen i yderligere 15 minutter.
  • Skær kødet og rugbrødet i tern, og steg dem sprøde på en pande.
  • Skær æblerne i tern.
  • Anret de gule ærter i dybe tallerkner, og top med kød-, brød- og æbletern samt et drys timianblade.

Er gule ærter sunde?

Gule ærter er en gedigen hverdagsret, som er sund, nærende og proteinrig – også er den tilmed billig at lave.

Du kan også udskifte kødet med medisterpølse eller stegt flæsk.

Vil du servere vin til dine gule ærter, kan jeg anbefale en Pinot Gris Tradition fra Alasce der smager fantastisk til.

Du kan læse om andre supper her for eksempel supper som kartoffelporresuppe, gullashsuppe eller tomatsuppe.

Neddenfor er der en videoinstruktion fra Scandinavia Today (på engelsk).

God fornøjelse – hvis du har billeder af retten, som vi gerne må bruge, så send dem endelig til [email protected] og hvis du har ros eller ris eller spørgsmål til retten, så kommenter endelig nedenfor!

gule ærter
Sidst opdateret: 27. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

3 Responses

    1. Hej Preben
      Jeg har ikke prøvet, men jeg kan ikke se, hvorfor ikke – men uden toppingen.
      De bedste hilsner
      Beate, HurtigMums

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter