Banh mi er en af de mest berømte vietnamesiske retter. Det er en kombination af den franske madtraditions fascination af baquette og den asiatiaske brug af friske grøntsager, krydderurter og og råvarer. Resultatet er den lækre sandwich banh mi.
Opskrift på banh mi
Banh mi
Ingredienser
- 100 g agurk
- 100 g gulerødder
- 100 g kinaradise
- 1 jalapeñochili
- 15 kviste koriander – kun bladene
- ½ dl riseddike
- 1 tsk. revet ingefær
- 30 g palmesukker – kan erstattes af brun farin
- 400 g stegt marineret svinekød stegt kylling, anderillette eller andet fyld af kød – det kan også være nogle rester af kød fra en anden dag
- 100 g mayonnaise
- 4 spsk Sriracha – eller efter smag
- 1 baguette
Sådan gør du
- Skyl agurken, og skær den i julienne (meget tynde stave). Du kan gøre det med en kniv, et mandolin- eller juliennejern.
- Skræl gulerødder og kinaradise, og skær begge dele i julienne.
- Skyl jalapeñochili, og skær den i skiver.
- Hak korianderbladene fint.
- Bland hakket koriander, eddike, revet ingefær og sukker sammen til en marinade, hæld det over grøntsagerne, vend rundt, og stil det til side.
- Tilbered kødet, hvis det ikke allerede er tilberedt. Steg, damp, bag – afhængig af hvilken slags kød, du har valgt.
- Bland mayonnaise og Sriracha sammen til en dressing, og smag det til, så det smager, som du kan lide det.
- Flæk baguetten, og smør hver halvdel med dressingen.
- Kom marinerede grøntsager på, og top med kødet.
- Skær hver baguette i fire lige store dele.
Nutrition
Min banh mi-opskrift
Jeg kan godt finde på at lave baguetterne mindre, og så kun halvere dem – for det første, fordi vi i hverdagene kun er to. For det andet, fordi – hvis vi er flere – så får alle et ”endestykke”. Det, synes jeg, ser mere ensartet ud.
Banh mi bowl
Du kan nemt lave banh mi om til en bowl. En bowl er jo bare en skål med forskellige ingredienser – tilberedte som rå – der oftest er arrangeret i farvegrupper.
For at få lidt flere former i spil, kan du f.eks. vælge at skære agurkerne i tern, og kinaradisen i tynde skiver. Marinér grøntsagerne hver for sig, så de er adskilt, når du skal anrette.
Du kan enten servere med kogte ris, eller du kan servere med skiver af baguette. Altså nøjagtig samme ingredienser – både hvad gælder grøntsager, kød, dressing og brød – bare anrettet på en anden måde, så det bliver en banh mi bowl i stedet for en banh mi sandwich.
Vegetarisk banh mi
Du kan sagtens erstatte kødet med nogle af de vegetariske/veganske produkter – mock chicken, soyakød, seitan, tofu osv. Så kan du nemt og hurtigt få lavet en vegetarisk version af retten.
Stop madspild
Får du rester af de marinerede grøntsager, kan du bruge dem i en omelet eller æggekage, eller du kan komme dem i en blandet salat sammen med f.eks. salat, tomater, frisk mozzarella og andre lækkerier.
Her et billede fra en lille vietnamesisk restaurant … I Vietnam 🙂