Tarteletter

Tarteletter er lavet af butterdej, og dem kan du finde opskriften på her, og du kan finde en opskrift på tarteletfyld i bunden af opskriften. Du kan købe tarteletter færdige – hvilket er det nemmeste og hurtigste. Du kan købe butterdejen og selv lave den til tarteletter – det tager lidt længere tid og er lidt mere besværligt. Du kan lave dem selv helt fra bunden – hvilet er … ja, hvad tror du?

Jeg laver aldrig mine tarteletter helt fra bunden til hverdag. Jeg køber ikke engang butterdejen og laver den til tarteletter.

For når vi får tarteletter i hverdagen, så er det, fordi det skal være nemt og hurtigt. Og så køber jeg dem fiks og færdige, så de kun lige skal varmes i ovnen. Men skal vi have tarteletter til noget lidt mere højtideligt og festligt – f.eks. til forret nytårsaften eller til jule- eller påskefrokosten – så laver jeg dem fra bunden.

Jeg synes ikke, de smager meget anderledes, det er bare en (bl)æresag. Og én ting er sikkert – smag eller ej – dine gæster er ikke i tvivl, for de hjemmebagte bliver tit ikke så fine i kanten som de færdigkøbte – men det gør de nu heller ikke, hvis du ”snyder” og køber butterdejen færdig.

Tarteletter – opskrift

Har du valgt at købe en færdig butterdej springer du bare punkt 1 til punkt 13 over i opskriften herunder.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 3 timer 20 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 18 tarteletter

Ingredienser

  • 340 g smør – rigtig smør
  • 400 g mel
  • tsk. salt
  • 2 spsk. citronsaft
  • 2-2¼ dl vand

Sådan gør du

  • Smelt 80 g smør
  • Bland mel og salt sammen.
  • Tilsæt smeltet smør, citronsaft og det meste af vandet.
  • Ælt det godt igennem, tilsæt evt. det sidste vand om nødvendigt, og lad dejen hvile ½ times tid ved køkkentemperatur.
  • Tag resten af smørret – 260 g – ud af køleskabet, så det får samme temperatur og konsistens som dejen.
  • Bank smørret ud til en firkant.
  • Rul dejen ud til en lidt større firkant.
  • Læg smørret midt på dejen, og fold dejen omkring det, så det er helt dækket, og læg det i køleskabet i 10 minutter.
  • Rul dejen ud til en rektangel, uden at smørret bliver blottet – skulle det alligevel ske, så drys lidt mel over.
  • Fold den yderste tredjedel af dejen ind mod midten, og fold den anden yderste tredjedel indover, så du nu har tre lag.
  • Læg igen dejen på køl – denne gang i ½ times tid.
  • Gentag fra punkt 9. til punkt 11. endnu 3 gange.
  • Tænd ovnen på 200° C varmluft.
  • Rul dejen ud, og del den i 18 stykker, som du forer tarteletformene med.
  • Kom lidt bagepapir eller stanniol oven på dejen, og fyld lidt tørrede bønner eller lignende ned i bunden af formene, så dejen ikke hæver for meget op.
  • Bag tarteletterne 15-20 minutter, eller til de er gyldne.

Det tager tid, men godt og vel 2½ time står dejen i køleskabet og hviler, og så kan du jo hvile et andet sted eller lave nogle andre ting klar for eksempel tarteletfyldet.

Tarteletfyld

Tarteletfyld kan være mange ting. Som sådan kan du fylde, hvad som helst mere eller mindre tyktflydende i tarteletter fra forloren skildpadde til stuvninger med grøntsager. Men det mest populære og mest brugte er nok høns – eller i vore dage kylling – i asparges.

Jeg husker fra min barndom, når tarteletterne var fyldt med fiskeboller, rejer og asparges i stedet for høns i asparges. Sikke en skuffelse. Det var bestemt ikke en af mine favoritter inden for tarteletfyld. Så kunne ærter og rejer bedre gå an, men høns i asparges var helt klart favoritten.

Tarteletfyld – opskrift med kylling

Da jeg var barn, kogte min mor en høne, når vi skulle have høns i asparges. Så blev der som regel også en gang hønekødssuppe. Men som tidligere nævnt er det nok mere almindeligt at bruge en kylling i vore dage. Og hvor tit støder du også lige på en høne i supermarkedets køle- eller fryseboks? Der er også nogle, der bruger kyllingetern (toppings), men det synes jeg, er lige ”hurtigt” nok.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 1 time 25 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 20 tarteletter

Ingredienser

  • 1 gulerod
  • 1 løg
  • 1 kylling på ca. 1.100-1.300 g
  • 2 laurbærblade
  • 4-5 hele sorte peberkorn
  • 1 bdt. hvide asparges
  • 1 bdt. grønne asparges
  • 30 g smør
  • 30 g mel
  • 1-2 dl mælk
  • Citronsaft
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Skræl guleroden, og skær den i mindre stykker.
  • Pil løget, og skær det i både.
  • Fjern evt. rester af fjer på kyllingen, skær gumpen af, kassér den, skyl kyllingen ud- og indvendig, og læg den i en gryde med så meget vand, at det dækker.
  • Kom gulerødder, løg, laurbærblade og sorte peberkorn i gryden, og bring indholdet i kog.
  • Skru ned for varmen, og lad kyllingen koge en times tid, til den er gennemkogt.
  • Tag kyllingen op af gryden, si kogevandet, og stil det til side.
  • Skræl de hvide asparges fra hovedet og ned – vær omhyggelig, aspargesskræl er ikke lækkert at få i munden. Knæk den nederste træede del af.
  • Skyl de grønne asparges, og knæk den nederste træede del af.
  • Kog de hvide asparges i ca. 5-6 minutter, til der er næsten møre.
  • Blancher de grønne asparges, ved at koge dem i 3-4 minutter og derefter skylle dem under koldt vand.
  • Hæld kogevandet fra både de hvide og grønne asparges over i kogevandet fra kyllingen, og kog det ned til det halve.
  • Skær aspargesene i 2-3 cm lange stykker.
  • Pil kødet af kyllingen, og skær det i stykker, som du synes passer godt i størrelsen.
  • Smelt smørret i en stor gryde.
  • Tilsæt melet under omrøring, til du har en jævn masse.
  • Tilsæt kogevandet lidt ad gangen, mens du pisker, til sovsen har en tilpas tykkelse. Tilsæt evt. også mælk – det er mest for farvens skyld.
  • Smag til med citronsaft, salt og peber.
  • Vend til sidst kyllingekød og asparges i sovsen.
  • Fyld tarteletfyldet i tarteletter.

Er det ikke sæson for asparges, så brug denne opskrift på høns i asparges.

Denne tekst blev sidst opdateret den 1. juni 2020 8:46

Pernille