Chilimayo

Chilimayo – Der er ikke meget at sige om chilimayo, og slet intet dårligt. Det smager godt, og det er nemt og hurtigt at lave. Så mangler du noget at dyppe i, så er chilimayo helt klart et perfekt valg.

 

Du kan bruge ganske almindelige mayonnaise, du kan bruge en klassisk hjemmelavet mayonnaise, eller du kan bare køre derudaf med hele opskriften herunder. En af de to sidstnævnte er klart min anbefaling.

Når jeg siger en klassisk hjemmelavet, er det ”den ægte”, jeg mener, fordi der er mere fedme i. Derfor er det også en ”ægte” mayonnaise, du får opskriften på herunder.

-->

chilimayo

Hjemmelavet chilimayo – opskrift

Samlet tid: 5 minutter
Antal: 6 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Når jeg laver hjemmelavet mayonnaise, pisker jeg den altid med et ganske almindeligt piskeris. Til større portioner bruger jeg dog den elektriske, og til de helt store portioner ryger det i røremaskinen. Men du kan faktisk også bruge stavblenderen.
Fælles for det hele er, at olien skal tilsættes lidt ad gangen, for ellers skiller mayonnaisen. Men risikoen er helt klart mindre, hvis du bruger alt andet end det klassiske piskeris. Ligeledes skal det i alle tilfælde også være en smagsneutral olie – olivenolie f.eks., smager ikke godt i mayonnaise. Smagen er alt for gennemtrængende.

Ingredienser

  • 2 æggeblommer
  • 1 tsk. dijonsennep
  • 1 tsk. hvidvinseddike
  • dl smagsneutral olie – f.eks. rapsolie
  • 1 lille fed hvidløg
  • 1 spsk. sød chilisauce eller sriracha chilisauce
  • 1 tsk. sambal oelek
  • Saften fra ½ citron
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Start med at røre mayonnaisen ved at komme æggeblommer, sennep, eddike og lidt salt og peber i en skål.
  • Tilsæt olien laaaangsomt, mens du pisker – især til at starte med. Du er ikke i tvivl, hvis mayonnaisen begynder at skille. Efterhånden som mayonnaisens konsistens begynder at ligne det, den skal, kan du komme mere og mere olie i ad gangen. Når mayonnaisen har den konsistens, mayonnaise skal have, er den færdig. Måske skal du bruge lidt mindre olie, måske lidt mere.
  • Smag til med sennep, eddike, salt og peber.
  • Pil hvidløgsfeddet, knus det, og bland det i mayonnaisen sammen med chilisauce, sambal oelek og citronsaft.
  • Smag evt. til med chilisauce, sambal oelek, citronsaft samt salt og peber.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

-->-->-->-->

Chilimayonnaise smager godt i burger, til vietnamesiske forårsruller – alias friske forårsruller – oven på spejlæg, til sushi eller til at dyppe rå grøntsager eller chips i.

Hvis mayonnaisen skiller

Skulle uheldet være ude, og mayonnaisen skiller, behøver du ikke at kassere den, du kan faktisk redde den, og du får endda en lidt større portion ud af det.

Kom en ny æggeblomme i en ren skål. Tilsæt lidt af den skilte mayonnaise under piskning. Når æggeblommen og den skilte mayonnaise har samlet sig til en creme, fortsætter du med at tilsætte en smule af den skilte mayonnaise under piskning. For hver gang du tilsætter skilt mayonnaise, skal den nye mayonnaise nå at samle sig, før du tilsætter mere skilt mayonnaise. Fortsæt til al den skilte mayonnaise er rørt ind i den nye.

Smag til med sennep, eddike, salt og peber.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce