Selvfølgelig er langtidsstegt gås ikke hurtig mad, men mums er det! En gås er noget større end en and, men mindre end en kalkun. Derfor er den også perfekt til en lidt større familie, eller når bedsteforældre og resten af familien samles til mortensaften eller jul. Sæt den over i god tid, og nyd duften af julemad, og skab appetit, mens juletræet pyntes. 

Det sidste blander vi os ikke i, men gåsestegen giver vi dig gerne en opskrift på. En ung gås på ca. 5 kg skal stege i ca. 2½ time efter bruning. En ældre gås på samme vægt skal have 3 timer eller mere. Hvor gammel er din gås? Ved du det ikke? Langtidsstegning er svaret. Om gåsen er ung eller gammel, den skal nok være saftigt, mør og lækker efter 7 timer i ovnen ved lav temperatur.

Langtidsstegt gås – opskrift

Du kan stort set tilberede en gås på samme måde som en and – dog med længere stegetid. En kalkun er mere tør i det og skal helst farseres. Men nu er det hverken and eller kalkun det skal handle om, men gås.

Antal personer:
6

Tid i alt:
7H 35M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til langtidsstegt gås

  • 1 gås på 5-6 kg
  • 500 g æbler
  • 1 spsk. sukker
  • 250 g svesker uden sten
  • 5-6 dl suppe eller vand
  • Salt og peber

Sådan laver du langtidsstegt gås

  1. Tænd ovnen på 250° C.
  2. Klargør gåsen ved at fjerne indvendigt fedt, årestammer osv.
  3. Kom et par skefulde af fedtet i en bradepande.
  4. Skær halsen af, og gem den sammen med hjerte og kråse – det kan du koge sovs på.
  5. Skræl æblerne, skær æblerne i både, fjern kernehuset, og drys æblebådene med sukker.
  6. Kom svesker og æbler ind i gåsen.
  7. Luk med kødnåle, eller sy den sammen.
  8. Gnid gåsen med salt og peber udvendigt.
  9. Smelt fedtet i bradepanden ved at sætte den i den varme ovn.
  10. Læg gåsen i bradepanden, og brun den i ca. 20 minutter – halvdelen af tiden med brystet opad og den anden halvdel af tiden med brystet nedad.
  11. Skru ned til 130° C, lad gåsen blive liggende på brystet.
  12. Hæld fedtet fra, og suppe eller vand ved, når gåsen har stegt i ca. 45 minutter.
  13. Dryp stegesky hen over gåsen, og gentag hver halve time herefter.
  14. Vend gåsen med brystet opad efter tre timer.
  15. Hæld skyen fra efter yderligere tre timer i ovnen, hæld koldt vand over gåsen, og efterbrun ved 230° C på varmluft, til skindet er sprødt og gyldent.

Servér med

Til langtidsstegt gås kan du naturligvis servere det samme som til gåsesteg stegt på traditionel vis. Med andre ord: Kogte kartofler, brunede kartofler, chips, brun sovs kogt på hjerte, kråse, hals og stegesky, rødkål, agurkesalat og så selvfølgelig de lækre svesker og æbler, der ligger gemt i gåsens bug. Skal der mere ”grønt” til, er gulerødder og rosenkål et godt valg.

Skal det være mindre julet, er bagte rodfrugter og sommersalat et godt alternativ – men husk stadig den lækre sovs.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Langtidsstegt gås
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)