Fastelavnsboller

Fastelavnsboller – Fastelavn hænger sammen med fasten. Fasten har med religion at gøre, og det er jeg faktisk overbevist om at fastelavnsboller også har – altså med religion at gøre. Faktisk er det en religion i sig selv. For vi har alle vore traditioner og overbevisninger om hvad fastelavnsboller er.

En fastelavnsbolle er ikke bare en fastelavnsbolle. Nogle mener en fastelavnsbolle er en bolle af ganske almindelig bolledej men pyntet med glasur, krymmel og alt muligt andet. Andre mener den med bolledejen er ok, men der skal være creme inden i bollen. Igen andre sværger til en vandbakkelse med creme i eller en med flødeskum i. Osv. osv.

Gammeldags fastelavnsboller med creme

I min barndom fik vi boller med creme i – ikke sådan en traditionel bolledej, men mere en bolledej end en vandbakkelse eller butterdej – en bolledej med smør i … rigtig smør.

Fastelavnsboller – opskrift

Den slags fastelavnsboller får vi stadig, måske fordi det er mig der bager … Her er dej til ca. 16 boller.

Antal personer:
4-8

Tid i alt:
2T50M

Sværhedsgrad:
Avanceret

Ingredienser til fastelavnsboller

Følgende skal bruges til dejen til 16 boller

  • 1 dl mælk
  • 50 g gær
  • 125 g blødt smør
  • 375 g hvedemel
  • 4 spsk. sukker
  • 1 æg

Følgende skal som minimum bruges til fyldet

  • 2 dl mælk
  • 1 æg
  • 2 spsk. sukker
  • Kornene fra ½ vaniljestang
  • 1½ spsk. hvedemel

Herudover kan du også bruge

  • Lidt bagefast marmelade
  • Lidt grofthakket chokolade
  • Lidt hakkede nødder
  • Andet som du synes kunne være lækkert i dine fastelavnsboller

Følgende kan bruges som pynt

  • Glasur af almindelige flormelis
  • Glasur af flomelis med kakao i
  • Smeltet chokolade
  • Flormelis
  • Krymmel
  • Hakkede nødder
  • Kandiserede violer
  • Og igen hvad du synes kan være lækkert at pynte dine fastelavnsboller med

Sådan laver du fastelavnsboller

  1. Lun mælken i en gryde til den er fingervarm – hverken kold eller varm når du stikker din lillefinger i den – og hæld den over i skålen.
  2. Rør gæren ud i mælken, og tilsæt de øvrige ingredienser til dejen. Gem lidt af melet.
  3. Rør eller ælt dejen godt sammen – kan sagtens gøres i en røremaskine.
  4. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
  5. Imens kan du lave fyldet klar. Pisk alle ingredienserne sammen i en gryde.
  6. Bring blandingen i kog under omrøring, og lad den koge ved jævn varme i ca. 5 minutter – stadig under konstant omrøring.
  7. Lad cremen køle af mens du af og til rører i den.
  8. Ælt dejen igennem, og tilsæt evt. resten af melet.
  9. Rul dejen ud til en ca. 40 x 40 cm stor plade, og skær den igennem tre gange på hver led så du får 16 lige store kvadrater.
  10. Fordel nu cremen på kvadraterne, og kom evt. andet fyld på, og pak hver kvadrat sammen til en bylt. Sørg for at trykke kanterne godt sammen.
  11. Læg dem med samlingen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir. Form dem forsigtigt til en rund bolle.
  12. Lad bollerne efterhæve i ca. 45 minutter tildækket.
  13. Tænd ovnen på 200° C, og bag fastelavnsbollerne i ca. 10 minutter.
  14. Når bollerne er kølet af, kan du pynte dem.

Tip: Glasur laves af ca. 2 dl flormelis til 1 spsk. vand.

Der er mange trin i at få lavet fastelavnsboller og man skal holde tungen lige i munden, selvom ingen af trinene i sig selv er svære. Så sæt god tid af – især hvis børnene skal være med til at bage dem! Husk også at skovle lidt ‘rigtig mad’ i ungerne – masser af inspiration her med børnenes livretter

.

Denne tekst blev sidst opdateret den 2. maj 2020 12:04

Laust