Indianergryde

Indianergryde, vikingegryde, jægergryde – og der er sikkert mange andre – er navne, hvor jeg ikke kan lade være med at tænke, HVORFOR? Hvorfor hedder det indianergryde? Hvad er det for nogle parametre, der gør, at lige netop denne ret er en indianergryde? Den sender ingen røgsignaler – så har den i hvert fald stået på ”bålet” for længe – men jeg synes alligevel, du skal prøve den, for – UGH! – den smager godt!

Den indeholder hverken bisoner, mammutter, antiloper eller andet vildt og heller ikke nødder, bær eller lignende. Men den indeholder stor smag og mange fibre, og så er den hurtig at lave.

​Opskrift på indianergryde

Indianergryde

Indianergryde – opskrift

Samlet tid: 25 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Jeg har nogle gange set, at indianergryde bliver serveret med pasta eller ris, men det er faktisk ikke nødvendigt at servere noget til. Retten mætter godt uden.

Ingredienser

  • 1 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 2 små gulerødder eller 1 stor
  • ½ hvidkålshoved eller 1 spidskål
  • 60 g smør eller 30 g smør og 30 g stegemargarine
  • 1-2 spsk. karry – afhængig af styrke
  • 1 spsk. paprika
  • 500 g hakket oksekød
  • 3 spsk. tomatpuré
  • 4 dl oksebouillon
  • lidt hakket grønt
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Pil løg og hvidløg, og hak begge dele fint.
  • Skræl gulerødderne, og riv dem.
  • Fjern de yderste grove blade på kålhovedet, og snit kålen fint.
  • Smelt halvdelen af smørret eller alt stegemargarinen i en stor sauterpande.
  • Svits løg og hvidløg i fedtstoffet, til de bliver klare – de skal ikke brune.
  • Tilsæt karry og paprika, og lad det blive svitset godt af.
  • Tilsæt det hakkede oksekød, og lad det svitse, til det bliver brunt. Rør indimellem.
  • Tilsæt tomatpuré, og rør rundt.
  • Tilsæt revet gulerod, kål og bouillon, og lad det hele simre uden låg, til bouillonen er fordampet helt. Det tager ca. 10-15 minutter.
  • Smag til med salt og peber.
  • Rør de 30 g smør ud i indianergryden lige inden servering.
  • Top evt. med lidt hakket grønt.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Hvad er indianerkost?

Hvis nu retten skulle være sit navn tro, hvad skulle der så egentlig have været i den?

Indianerne var i mange tusinde år, det man kalder jæger- og samlerfolk. De jagede og spiste store pattedyr, som bisoner, antiloper og mammutter, og de samlede bær, agern og nødder. Først senere begyndte nogle indianere at dyrke jorden. Det var afgrøder, som majs, bønner, solsikker og squash, de dyrkede og spiste.

Så indianerkost var faktisk ikke så usundt endda. For 6-7 år siden var der faktisk også en slankekur fremme, som hed indianerdiæten eller -kuren.

Den mindede lidt om stenalderkuren, men på indianerkuren måtte du gerne spise majs og vilde ris, så der var mulighed for at få flere kulhydrater end i stenalderkuren. Men derudover var kornprodukter bandlyste. Det var raffineret sukker og mælkeprodukter også.

Kuren var hovedsageligt baseret på kød – gerne vildt – fisk, nødder, bønner, bær, frø, urter, squash og græskar.

Derudover var der en motionsplan med til kuren, så det daglige aktivitetsniveau kunne komme op på højde med en indianers. Motionsplanen indeholdt bl.a., at du hver anden dag skulle klatre op i et træ. UGH! UGH!

Indianergryde
Sidst opdateret: 27. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter