Grillede tomater

Grillede tomater er vanvittigt lækkert som tilbehør, fordi de giver saftighed, syrlighed og sødme. Samtidig ligger tomater højt på basis-umamilisten, så her er virkelig tale om velsmag. Og når først de danske tomater kommer på supermarkedets hylder eller på tomatplanten i drivhuset, så er alle muligheder for succes hjemme.

Få evt inspiration fra vores venner fra Gastrofun

Grillede tomater

Grillede tomater med fyld – opskrift

Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 5 minutter
Samlet tid: 10 minutter
Ret: Grill, Tilbehør
Antal: 4 personer
Kalorier: 160kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Vi starter med de udhulede tomater. Er du, som jeg, imod madspild, så kan tomatkerner og -saft bruges i kødsovs, meatza, musaka eller lignende retter, hvor du normalt vil bruge tomatsovs eller flåede tomater. Jeg har valgt at fylde tomaterne her med en cremet gedeost.

Ingredienser

  • 200 g blød gedeost smørbar
  • 1 citron
  • 2 fed hvidløg
  • 2 tsk. tørret timian eller 2 spsk. frisk hakket timian
  • 4 store tomater
  • Lidt olie uden smag
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Bland gedeosten med citronsaft fra hele citronen, presset hvidløg og timian, og smag til med salt og peber.
  • Vask tomaterne, og halvér dem på tværs, og fjern kerner og saft. Skær evt. en lille, lige skive af i bunden, så de halve tomater står lige.
  • Fordel gedeosten i tomaterne.
  • Pensl en foliebakke, grillristen eller en grillpande med huller med lidt olie, og sæt tomaterne på.
  • Grill i ca. 8-10 minutter ved indirekte varme, til de er gennemvarme.
  • På billedet er tomaterne anrettet på et fad med en blandet salat af bredbladet persille, frisk koriander, lidt græskarkerner og høvlet parmesan samt en olie-eddike-dressing.

Nutrition

Kalorier: 160kcal | Kulhydrat: 7g | Protein: 11g | Fedt: 11g | Mættet fedt: 7g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 2g | Kolesterol: 23mg | Natrium: 191mg | Kalium: 310mg | Fiber: 2g | Sukker: 4g | Vitamin C: 23mg | Calcium: 90mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet
Grillede tomater

Hele tomater på grill

Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 25 minutter
Ret: Grill, Tilbehør
Forfatter: Beate Grandahl
Når du griller tomaterne hele, får du en safteksplosion uden lige. Men pas på, tomater kan blive virkelig varme.

Ingredienser

  • 1-2 tomater pr. person – afhængig af tomaternes størrelse
  • Lidt olivenolie
  • 2 tsk. tørrede krydderurter eller 2 spsk. friskhakkede – timian, basilikum, oregano, rosmarin … eller en blanding af to eller flere
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Vask tomaterne, og skær et lille kryds i toppen eller bunden. Skærer du ved blomsten, slipper du for den ”hårde” blomst i bunden, når tomaten skal spises. Til gengæld står tomaten ikke så nemt lige, og det kan være nødvendigt at skære en lille skive af, så den kan stå.
  • Sæt tomaterne i en foliebakke – evt. med huller – med snittet opad.
  • Hæld lidt olie over, og drys med krydderurter, salt og peber.
  • Grill tomaterne i ca. 15 minutter ved indirekte varme.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Halve tomater på grill

Endelig kan du også grille halve tomater. Så halverer du blot tomaterne, giver dem lidt olivenolie og drysser med krydderurter, salt og peber. Evt. kan du også give dem lidt revet ost.

De halve tomater skal have 10-12 minutter ved indirekte varme.

Tomater er generelt bare godt

Tomater er altid godt, men grillede tomater er måske ekstra godt, fordi varmen nærmest forstærker alle de gode smage i tomaten. Kombinerer du med en fyldig gedeost, oregano eller lignende, så kan du servere dem til hvad som helst, du har grillet. Lige fra hakkebøffen til flæskestegen.

Du kan enten udhule tomaterne og fylde dem med lækre sager, du kan halvere dem og krydre dem friske eller tørrede krydderurter – og måske revet ost – eller du kan grille dem hele.

Et tomatcitat:

“Viden er at vide en tomat er en frugt; visdom er ikke at proppe den i en frugtsalat” – Miles Kington

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce