Grillede tomater er vanvittigt lækkert som tilbehør, fordi de giver saftighed, syrlighed og sødme. Samtidig ligger tomater højt på basis-umamilisten, så her er virkelig tale om velsmag. Og når først de danske tomater kommer på supermarkedets hylder eller på tomatplanten i drivhuset, så er alle muligheder for succes hjemme.

Tomater er altid godt, men grillede tomater er måske ekstra godt, fordi varmen nærmest forstærker alle de gode smage i tomaten. Kombinerer du med en fyldig gedeost, oregano eller lignende, så kan du servere dem til hvad som helst, du har grillet. Lige fra hakkebøffen til flæskestegen.

Du kan enten udhule tomaterne og fylde dem med lækre sager, du kan halvere dem og krydre dem friske eller tørrede krydderurter – og måske revet ost – eller du kan grille dem hele.

Grillede tomater

Grillede tomater – opskrift med fyld

Vi starter med de udhulede tomater. Er du, som jeg, imod madspild, så kan tomatkerner og -saft bruges i kødsovs, meatza, musaka eller lignende retter, hvor du normalt vil bruge tomatsovs eller flåede tomater. Jeg har valgt at fylde tomaterne her med en cremet gedeost.

Ingredienser til 4 personer

  • 200 g blød gedeost (smørbar)
  • 1 citron
  • 2 fed hvidløg
  • 2 tsk. tørret timian eller 2 spsk. frisk, hakket timian
  • 4 store tomater
  • Lidt olie uden smag
  • Salt og peber

Tilberedning

  1. Bland gedeosten med citronsaft fra hele citronen, presset hvidløg og timian, og smag til med salt og peber.
  2. Vask tomaterne, og halvér dem på tværs, og fjern kerner og saft. Skær evt. en lille, lige skive af i bunden, så de halve tomater står lige.
  3. Fordel gedeosten i tomaterne.
  4. Pensl en foliebakke, grillristen eller en grillpande med huller med lidt olie, og sæt tomaterne på.
  5. Grill i ca. 8-10 minutter ved indirekte varme, til de er gennemvarme.

På billedet er tomaterne anrettet på et fad med en blandet salat af bredbladet persille, frisk koriander, lidt græskarkerner og høvlet parmesan samt en olie-eddike-dressing.

Hele tomater på grill

Når du griller tomaterne hele, får du en safteksplosion uden lige. Men pas på, tomater kan blive virkelig varme.

Det skal du bruge

  • 1-2 tomater pr. person – afhængig af tomaternes størrelse
  • Lidt olivenolie
  • 2 tsk. tørrede krydderurter eller 2 spsk. friskhakkede – timian, basilikum, oregano, rosmarin … eller en blanding af to eller flere
  • Salt og peber

Sådan gør du

  1. Vask tomaterne, og skær et lille kryds i toppen eller bunden. Skærer du ved blomsten, slipper du for den ”hårde” blomst i bunden, når tomaten skal spises. Til gengæld står tomaten ikke så nemt lige, og det kan være nødvendigt at skære en lille skive af, så den kan stå.
  2. Sæt tomaterne i en foliebakke – evt. med huller – med snittet opad.
  3. Hæld lidt olie over, og drys med krydderurter, salt og peber.
  4. Grill tomaterne i ca. 15 minutter ved indirekte varme.

Halve tomater på grill

Endelig kan du også grille halve tomater. Så halverer du blot tomaterne, giver dem lidt olivenolie og drysser med krydderurter, salt og peber. Evt. kan du også give dem lidt revet ost.

De halve tomater skal have 10-12 minutter ved indirekte varme.

Forberedelsestid: 5 minutter

Tilberedningstid: 5 minutter

Et tomatcitat:

Viden er at vide en tomat er en frugt; visdom er ikke at proppe den i en frugtsalat (Miles Kington)

 

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Grillede tomater
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email