Grillede tomater er vanvittigt lækkert som tilbehør, fordi de giver saftighed, syrlighed og sødme. Samtidig ligger tomater højt på basis-umamilisten, så her er virkelig tale om velsmag. Og når først de danske tomater kommer på supermarkedets hylder eller på tomatplanten i drivhuset, så er alle muligheder for succes hjemme.
Få evt inspiration fra vores venner fra Gastrofun
Grillede tomater med fyld – opskrift
Ingredienser
- 200 g blød gedeost smørbar
- 1 citron
- 2 fed hvidløg
- 2 tsk. tørret timian eller 2 spsk. frisk hakket timian
- 4 store tomater
- Lidt olie uden smag
- Salt og peber
Sådan gør du
- Bland gedeosten med citronsaft fra hele citronen, presset hvidløg og timian, og smag til med salt og peber.
- Vask tomaterne, og halvér dem på tværs, og fjern kerner og saft. Skær evt. en lille, lige skive af i bunden, så de halve tomater står lige.
- Fordel gedeosten i tomaterne.
- Pensl en foliebakke, grillristen eller en grillpande med huller med lidt olie, og sæt tomaterne på.
- Grill i ca. 8-10 minutter ved indirekte varme, til de er gennemvarme.
- På billedet er tomaterne anrettet på et fad med en blandet salat af bredbladet persille, frisk koriander, lidt græskarkerner og høvlet parmesan samt en olie-eddike-dressing.
Nutrition
Hele tomater på grill
Ingredienser
- 1-2 tomater pr. person – afhængig af tomaternes størrelse
- Lidt olivenolie
- 2 tsk. tørrede krydderurter eller 2 spsk. friskhakkede – timian, basilikum, oregano, rosmarin … eller en blanding af to eller flere
- Salt og peber
Sådan gør du
- Vask tomaterne, og skær et lille kryds i toppen eller bunden. Skærer du ved blomsten, slipper du for den ”hårde” blomst i bunden, når tomaten skal spises. Til gengæld står tomaten ikke så nemt lige, og det kan være nødvendigt at skære en lille skive af, så den kan stå.
- Sæt tomaterne i en foliebakke – evt. med huller – med snittet opad.
- Hæld lidt olie over, og drys med krydderurter, salt og peber.
- Grill tomaterne i ca. 15 minutter ved indirekte varme.
Halve tomater på grill
Endelig kan du også grille halve tomater. Så halverer du blot tomaterne, giver dem lidt olivenolie og drysser med krydderurter, salt og peber. Evt. kan du også give dem lidt revet ost.
De halve tomater skal have 10-12 minutter ved indirekte varme.
Tomater er generelt bare godt
Tomater er altid godt, men grillede tomater er måske ekstra godt, fordi varmen nærmest forstærker alle de gode smage i tomaten. Kombinerer du med en fyldig gedeost, oregano eller lignende, så kan du servere dem til hvad som helst, du har grillet. Lige fra hakkebøffen til flæskestegen.
Du kan enten udhule tomaterne og fylde dem med lækre sager, du kan halvere dem og krydre dem friske eller tørrede krydderurter – og måske revet ost – eller du kan grille dem hele.
Et tomatcitat:
“Viden er at vide en tomat er en frugt; visdom er ikke at proppe den i en frugtsalat” – Miles Kington