Tartar sauce, sauce tartare, tatarsauce eller tatarsovs det er alt sammen den samme sovs. Og ja, det har noget med tatar at gøre. For det er den sovs, tartarerne spiste til tatar. Forvekslingen og forvirring er total – tatar eller tartar – og det har den været lige siden det 13. århundrede. Men det bliver saucen ikke ringere af.
Saucen blev som nævnt spist til tatar, men senere er den blevet utroligt populær til paneret mad – især fisk. Det er en kold sauce, og den er også god til at dyppe grøntsagsstænger i, hvis fredagsslikket skal skiftes ud med noget grønnere.
Tartar sauce
Ingredienser
- 2 æggeblommer
- 1 tsk. god sennep
- 1 tsk. god eddike – lys balsamico æbleeddike eller lignende
- 1½ dl smagsneutral olie – f.eks. rapsolie
- 1½ spsk. kapers
- 1 syltet drueagurk
- 1 lille skalotteløg
- 1 spsk. klippet purløg
- 1 spsk. hakket persille
- 2 spsk. cremefraiche 18 %
- ½ spsk. dijonsennep
- Salt og peber
Sådan gør du
- Pisk æggeblommer, god sennep og eddike sammen med lidt salt og peber.
- Tilsæt olien lidt ad gangen og langsomt i en tynd stråle, mens du pisker, så mayonnaisen ikke skiller. Sørg for at få pisket al olien ud i æggeblommerne, før der tilsættes mere olie.
- Hak kapersene fint.
- Skær drueagurken i bittesmå tern.
- Pil skalotteløget, og hak det fint.
- Skyl purløg og persille.
- Klip purløg i små stykker, og hak persillen fint.
- Bland mayonnaisen med cremefraiche, og rør kapers, drueagurk, skalotteløg, purløg og persille i.
- Smag til med sennep, salt og peber.
Noter
Der er også nogle opskrifter, hvor der tilsættes hakkede hårdkogte æg.
Nutrition
Ægte sauce tartare
Jeg har ladet mig fortælle at en ægte sauce tartare også indeholder æggeblommer – altså ud over dem du kommer i mayonnaisen.
Fire hårdkogte æggeblommer passeres gennem en fin sigte og ned i mayonnaisen, der også røres sammen med de øvrige ingredienser. Når saucen er færdig, skal den trække koldt i to timers tid, hvorefter, du rører let i den inden servering.
Jeg er dog lidt i tvivl om, hvorvidt der stadig skal cremefraiche i denne variant, og det er ikke lykkedes mig at finde en opskrift, der indeholder hårdkogte æggeblommer.
Jeg har også både læst og hørt, at der ikke skal persille, kapers, dijonsennep og syltede agurker i saucen. Det er noget, der er kommet snigende med over tid.
Men der er da heller ikke noget galt i at gøre en god sauce endnu bedre med lidt ekstra krydderier og smagsgivere.