”Bøøøf, bøf med løg, med kartofler og med spejlæg og med sovs og syltetøj. Bøøøf, bøf med løg. Dagens ret er bøf med løg.” Kender du den? Et gammelt Troels Trier og Rebecca Brüel-nummer. Uhh, den kunne have været Danmarks nationalret – altså bøffen ikke sangen – men den blev slået af både smørrebrød og stegt flæsk.
Sådan en god, gammeldags dansk hakkebøf med bløde løg er nu ellers heller ikke at foragte. Den er hurtigt lavet, og den smager skønt – med andre ord … hurtigmums!!! Og dagen efter kan den også sagtens give frokosten et ekstra pift på et stykke rugbrød med smør.
Bøf med løg
Ingredienser
- 4 løg
- Smør til stegning
- 500 g hakket oksekød
- 2-3 spsk. mel
- 3 dl bouillon af valgfri karakter
- 2-3 spsk. hvedemel
- 1 dl vand
- Lidt kulør
- Salt og peber
Sådan gør du
- Pil løgene, skær dem i tynde skiver.
- Brun smør i en dyb stegepande, og brun løgene, og steg dem ved middel varme, til de er brune og bløde.
- Form imens det hakkede oksekød til fire lige store bøffer, som du hakker let med en kniv på kryds og tværs på begge sider.
- Vend dem evt. i mel tilsat salt og peber. Det kan udelades, så krydrer du blot bøfferne med salt og peber.
- Tag løgringene af panden, og hold dem varme.
- Tilsæt evt. mere smør, og brun og steg bøfferne til de er gennemstegte – det tager ca. 20 minutter – 8-10 minutter på hver side.
- Tag bøfferne af panden, og hold dem varme.
- Kog panden af med bouillonen.
- Rør mel ud i vandet, og jævn sovsen.
- Lad sovsen simre 5-10 minutter, så melsmagen forsvinder helt.
- Tilsæt kulør, og smag til med salt og peber.
Hertil kan du så, ifølge sangen, servere kogte kartofler, spejlæg og syltetøj. Jeg ville nok foretrække et par syltede rødbeder eller agurkesalat i stedet for syltetøj, men det er selvfølgelig en smagssag.
Bøf med løg i ovn
Du kan også lave bøfferne i ovnen – eller delvist i ovnen. Når du har brunet løg og bøffer, kommer du dem i et ovnfast fad sammen med løgene og sætter dem i en 200° C varm ovn i ca. 15 minutter.
Herefter koger du panden af og fortsætter som beskrevet fra punkt 8. herover.
Bøf som gæstemad
Skal det være lidt mere festligt, kan du komme 25-50 g mere hakket kød i hver bøf. Du kan også sætte ind på tilbehøret. F.eks. servere hasselbackkartofler, en bearnaisesauce og en tomatsalat til, eller du kan komme en skive ost på toppen, som lige smelter med de sidste par minutter af stegetiden. Eller hvad med at svøbe et stykke bacon rundt om bøffen, inden den ryger på panden?