Bløde løg

Bløde løg er endnu en måde at tilberede løg på, for dem er der saftsuseme rigtig mange af. Vi bruger nemlig løg i og til rigtig mange ting. Løg er en af den slags grøntsager, som indeholder glutamat, hvilket betyder, at løget er med på umami-listen – den 5. grundsmag du ved – så måske er det derfor, de er så vellidte.

Løg bliver brugt som ingrediens/krydderi i mange retter. Men ikke alene bruger vi det som krydderi, vi bruger det også som tilbehør. Både som rå løg, stegte løg, ristede løg, bagte løg, syltede løg eller løgkompot. Som om det ikke var nok, bruger vi det også som hovedingrediens, som i f.eks. løgtærte eller løgsuppe.

Opskrift på bløde løg

Bløde løg

Bløde løg – opskrift

Samlet tid: 30 minutter
Forfatter: Beate Grandahl
Men her er det bløde løg, det handler om. De lækreste saftige, bløde løg. Og det er ikke spor svært. Det tager lidt tid, men de passer stort set sig selv uden den store opmærksomhed. Så imens kan du jo tilberede resten af maden.

Ingredienser

  • 4 store løg
  • 50 g smør
  • 3 spsk. akaciehonning
  • salt


Sådan gør du

  • Pil alle løgene, og skær dem i skiver – ca. 6-8 mm i tykkelsen.
  • Kom alle løgringene på en stor slip let-pande – de må gerne ligge i lag, for de svinder efterhånden – og lad dem stege ved middel varme i ca. 15-20 minutter, til de begynder at få lidt farve i kanten – rør i dem engang imellem.
  • Tilsæt smørret, og lad det smelte.
  • Lad det stå og snurre i 5 minutters tid mere.
  • Hæld honningen ud over, vend rundt, og lad løgene karamellisere i et par minutter.
  • Smag evt. til med salt.

Noter

Tip I: Har du ikke en slip let-pande, så fortvivl ikke. Kom lidt smagsneutral olie på panden, og steg i det, inden du kommer smørret på.
Tip II: Hvis du skal lave rigtig mange bløde løg, og du ikke har en stegepande, der er stor nok, kan du bruge ovnen. Bland løgringene med lidt olie i en bradepande, og sæt dem i ovnen ved ca. 180° C, til de begynder at tage farve – rør i dem indimellem. Gør som forklaret ovenfor med smør og honning.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

De fem grundsmage

Som tidligere nævnt er løg på listen over umami, på grund af at de indeholder glutamat. Men umami er mere end glutamat, det er også inosinat eller guanylat, som samlet kaldes synergi-umami. Du opnår den bedste umami-effekt ved at bruge både råvarer, der indeholder glutamat-umami, og råvarer der indeholder synergi-umami i dine retter.

Du tænker måske, at det her er nørderi. Og indrømmet, det er da lidt nørdet, men når nu jeg så også fortæller, at synergi-umami (inosinat) findes bl.a. i okse- og svinekød, så giver det god mening, ikk’? For hvad er bløde løg uden en bøf – mørbradbøfeller hakkebøf, og hvad er en bøf uden bløde løg?

Bløde løg
Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce