Bløde løg er endnu en måde at tilberede løg på, for dem er der saftsuseme rigtig mange af. Vi bruger nemlig løg i og til rigtig mange ting. Løg er en af den slags grøntsager, som indeholder glutamat, hvilket betyder, at løget er med på umami-listen – den 5. grundsmag du ved – så måske er det derfor, de er så vellidte.
Løg bliver brugt som ingrediens/krydderi i mange retter. Men ikke alene bruger vi det som krydderi, vi bruger det også som tilbehør. Både som rå løg, stegte løg, ristede løg, bagte løg, syltede løg eller løgkompot. Som om det ikke var nok, bruger vi det også som hovedingrediens, som i f.eks. løgtærte eller løgsuppe.
Opskrift på bløde løg
Bløde løg – opskrift
Ingredienser
- 4 store løg
- 50 g smør
- 3 spsk. akaciehonning
- salt
Sådan gør du
- Pil alle løgene, og skær dem i skiver – ca. 6-8 mm i tykkelsen.
- Kom alle løgringene på en stor slip let-pande – de må gerne ligge i lag, for de svinder efterhånden – og lad dem stege ved middel varme i ca. 15-20 minutter, til de begynder at få lidt farve i kanten – rør i dem engang imellem.
- Tilsæt smørret, og lad det smelte.
- Lad det stå og snurre i 5 minutters tid mere.
- Hæld honningen ud over, vend rundt, og lad løgene karamellisere i et par minutter.
- Smag evt. til med salt.
Noter
De fem grundsmage
Som tidligere nævnt er løg på listen over umami, på grund af at de indeholder glutamat. Men umami er mere end glutamat, det er også inosinat eller guanylat, som samlet kaldes synergi-umami. Du opnår den bedste umami-effekt ved at bruge både råvarer, der indeholder glutamat-umami, og råvarer der indeholder synergi-umami i dine retter.
Du tænker måske, at det her er nørderi. Og indrømmet, det er da lidt nørdet, men når nu jeg så også fortæller, at synergi-umami (inosinat) findes bl.a. i okse- og svinekød, så giver det god mening, ikk’? For hvad er bløde løg uden en bøf – mørbradbøfeller hakkebøf, og hvad er en bøf uden bløde løg?
En reaktion
Ihhh…hvor var det dog nemt og hold da op hvor smagte de godt!
Brugte nogle af dem i en kødsvos til spaghetti. Det kan også varmt anbefales!