Bagt blomkål

Er du klar til at få en ny favorit i dit køkken? Bagt blomkål er en skøn måde at tilberede blomkål på, hvor det får en dejlig sprød overflade og en skøn, mild smag. Denne opskrift på bagt blomkål tager den klassiske ovnbagt blomkål til et nyt niveau med smeltet smør, fed hvidløg, sprøde sesamfrø og et strejf af krydderier. Perfekt som grønt tilbehør til mange retter eller som en lækker selvstændig ret.

Når du sætter blomkål i ovn, forvandles det fra en almindelig grøntsag til en lækker opskrift fyldt med dybde og tekstur. Tag blomkålen, fjern bladene, og skær det i mindre stykker eller helstegt blomkål, pensl blomkålsskiverne med olivenolie, drys med parmesan og krydderier, og lad det bage i en forvarmet ovn, til det bliver sprødt og gyldent. Server det med et strejf af citronskal og persille – virkelig lækkert! God fornøjelse med opskriften!

Her kommer den nemme opskrift – for dig der vil gå lidt mere i dybden med teknikken, så kig med nedenfor opskriften.

Nem opskrift på ovnbagt blomkål

bagt blomkål

Bagt blomkål – opskrift

5 fra 1 stemme
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 35 minutter
Ret: aftensmad, vegetarisk
Antal: 4 personer
Kalorier: 73kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Den simple variant af bagt blomkål er, vask blomkål, skær det i skiver, overhæld det med olie, krydr med salt (og evt. peber), bag og grill det i ovnen i ½ time ved 200° C, servér med persilledrys. Herunder får du luksusudgaven.

Ingredienser

  • 1 stort blomkålshoved
  • Lidt gurkemeje Det er ikke et must – for det gør ikke andet end at give farve.
  • 1-2 spsk. olivenolie
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk. sesamfrø
  • 1 spsk. solsikkeolie
  • 1 tsk. chiliflager
  • 2 tsk. revet ingefær
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200° C.
  • Skyl blomkålen, og skær den i tykke skiver – sådan ca. 1½ cm.
  • Beklæd en bradepande med bagepapir.
  • Læg blomkålsskiverne i bradepanden, og drys med gurkemeje.
  • Fordel olivenolien over skiverne, og krydr med salt og peber.
  • Sæt bradepanden i ovnen i 20 minutter – vend, når halvdelen af tiden er gået.
  • Pil imens løg og hvidløg, og skær begge dele i tynde skiver.
  • Rist sesamfrøene på en tør pande, til de begynder at dufte – vent ikke for længe, for så har du sesamfrø over hele køkkenet. De springer nemlig ligesom popcorn, når de bliver varme.
  • Varm solsikkeolien op i en lille wok eller på en panden, og svits løget, til det er gyldent.
  • Tilsæt hvidløg, chiliflager og revet ingefær, og steg videre et minuts tid under omrøring.
  • Fordel de ristede sesamfrø og løg-chili-ingefærblandingen over blomkålen, når de 20 minutter er gået, og skru så over på grill.
  • Lad blomkålen grille i ca. 10 minutters tid. Hold øje. Blomkål skal have mørke kanter, men ikke være helt brændt.

Noter

Blomkålen får på denne måde en helt pikant smag af sesam og tilpas bid på bagtungen fra chili og ingefær.
Sidst jeg lavede bagt blomkål, var til mørbradbøf, og forrige gang var det til en paneret fiskefilet, så mulighederne er mange.
Har du rester tilovers, kan du findele det endnu mere – evt. riste det kort tid på en varme pande – og bruge det som topping på blomkålssuppen, gulerodssuppen eller en hvilken som helst anden blendet suppe, der vil få et ekstra tvist med sprødristede blomkålskrummer.

Nutrition

Kalorier: 73kcal | Kulhydrat: 14g | Protein: 4g | Fedt: 1g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Natrium: 68mg | Kalium: 679mg | Fiber: 5g | Sukker: 5g | Vitamin C: 103mg | Calcium: 59mg | Jern: 1mg

Lidt om vores opskrift på bagt blomkål

Bagt blomkål. Har du nogensinde prøvet bagt blomkål i ovn? Ellers synes jeg, du skal prøve det. Har du prøvet det før, synes jeg, du skal prøve denne opskrift på ovnbagt blomkål. Det er nemlig en lidt anderledes variant end den nemme, som blot er med blomkål, olie og salt serveret med lidt grønt på toppen.

Ovenfor er der en nem opskrift. Følgende sektion er for dig der rigtig vil nørde med blomålen og som vil gå lidt mere i dybden med ovnbagt blomkål:

Sådan laver du bedst bagt blomkål

For at lave en virkelig lækker omgang bagt blomkål er der nogle madtekniske detaljer, du skal være opmærksom på. Det handler om den rette tilberedning, valg af krydderier og den perfekte balance mellem sprødhed og smag. Her er de vigtigste tips:

  1. Vælg et godt blomkålshoved
    Start med et fast og friskt blomkålshoved uden visne grønne blade. Fjern bladene fra blomkålshovedet, og skær blomkålet i skiver eller mindre stykker alt efter, hvordan du vil servere det.
  2. Forberedning og bagning
    Beklæd en bageplade med bagepapir, eller brug et ildfast fad for at sikre, at bagte blomkål ikke hænger fast. Pensl blomkålsskiverne med smeltet smør eller olivenolie for at give en lækker smag og en sprød overflade. Krydr med salt, peber og evt. parmesan for ekstra smag.
  3. Den rette ovnindstilling
    Brug varmluft i ovnen for at sikre, at dit blomkål bliver jævnt bagt. En temperatur på 200°C er ideel, men hvis du vil have ekstra sprødhed, kan du lade blomkålet få en kort tur under grillen inden servering.
  4. Servering og tilbehør
    Når blomkålen er færdig, skal den hvile et par minutter, før du serverer den. Drys med friskhakket persille eller server med en frisk salat som lækkert tilbehør til aftensmaden. Det smager fantastisk alene eller som en del af en større ret.
  5. Eksperimenter med opskriften
    Bagt blomkål er en af de dejlige opskrifter, der kan varieres i det uendelige. Prøv at tilsætte lidt citronsaft, chili eller ristede nødder for at give blomkålen et ekstra pift. Uanset hvad du vælger, vil du ende med en super nemt tilberedt ret, der både ser flot ud og smagte fantastisk.

Med disse tips er du sikret en blomkålsret, der er både sprød, velsmagende og en fryd for øjet. God fornøjelse i køkkenet!bagte variant nu også fundet vej til mit køkken.

Sidst opdateret: 9. marts 2025
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter