Fiskefilet – ”Kan du lide fisk?” ”Nej, jeg kan ikke fordrage fisk.” ”Så du spiser heller ikke fiskefileter?” ”Nå jo, fiskefileter kan jeg godt spise.” … Folk der ikke kan lide fisk, spiser faktisk tit fiskefileter. Altså som i panerede fiskefileter, og tænker ikke over det er fisk.
Stort set alle slags fiskefileter kan paneres. Jeg ville dog nok undlade at gøre det med laks og ørred f.eks. Men ellers er der ingen grænser næsten. Fladfisk kan endda paneres hele og steges på panden. Men nu handler det altså om fiskefileter. Dem vi spiser til frokost på et stykke rugbrød eller til aftensmaden er det fiskefilet med pommes frites eller kogte kartofler og remouladesovs eller måske persillesovs.
Panerede rødspætter
Den hurtigste måde at lave panerede fiskefileter på er at trække en pose panerede rødspættefileter op af supermarkedets frysedisk, og smide dem på en pande med smeltet smør eller margarine, når du kommer hjem. Men de bliver tit kedelige, tørre og hårde som et bræt. Køb i stedet friske fiskefileter – rødspætte, kuller, torsk eller lignende – og paner dem selv.
Dyp eventuelt fiskefileterne i sammenpisket æg, så hænger paneringen bedre fast. Du kan panere – vende – fiskefileterme i ganske almindelig rasp, men du kan også hurtigt lave din egen rasp eller blande en rasp.
F.eks. kan du blande rasp og rugmel, så du får en grovere panering. Eller du kan købe Panko, som er en japansk rasp – kan fås i assorterede supermarkeder. Det er en grov rasp, der bl.a. er ganske velegnet til at panere ting, der skal dybsteges. Men den egner sig også fortrinligt til paneret fisk.
Hjemmelavet rasp
Vil du selv lave din rasp, skal du i gang med at tørre brød. Brug gerne brød, der allerede er blevet tørt, så du mindsker madspildet.
- Tænd ovnen på 150° C.
- Blend, eller riv brødet, og bred det ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Sæt pladen i den varme ovn i 10, 20, 30 minutter – afhængig af hvor tørt brødet var i forvejen kan tiden variere.
- Vend jævnligt, så raspen ikke bliver brændt.
- Lad raspen køle af.
Du kan opbevare hjemmelavet rasp i en beholder med tætsluttende låg eller i en vakuumpose, der er suget fri for luft, eller du kan fryse det ned.
Den ekstra gode rasp
Giv dine fiskefileter ekstra smag med denne rasp.
Ingredienser til rasp til fire styk fiskefilet
- Brødkrummer fra 50 g hvidt brød
- Fintrevet skal af 1 økologisk citron
- 25 g revet parmesanost
- 1-2 timiankviste
- Lidt olie
- Salt og peber
Hvordan laver man fiskefilet?
- Bland brødkrummer, citronskal, parmesanost, hakkede timianblade, salt og peber, og saml det med et par spsk. olie.
- Så er det bare at vende fiskefileterne i raspen og stege dem gyldne i smør eller margarine på panden. Du kan også stege dem i ovnen. De skal have 7-8 minutter ved ca. 200-220° C.
Forberedelsestid: 5 minutter
Tilberedningstid: 10 minutter