Brunet smør er nok ikke den opskrift du finder med færrest kalorier. Tværtimod. Det er en let lille sauce til kartofler, torsk med videre.
Du får Beates opskrift på brunet smør her.
Opskrift på brunet smør
Brunet smør
Ingredienser
- 200 g saltet smør
Sådan gør du
- Skær evt. smørret ud i tern, så bruner det hurtigere og mere jævnt.
- Smelt smørret i en kasserolle, sautérpande eller lignende ved medium varme. Det tager 3-4 minutter.
- Skru ned til svag varme, og lad smørret langsomt blive brunt, mens du i ny og næ skraber i bunden med en træspatel eller lignende.
- Tag kasserollen af varmen, når smørret er gyldenbrunt og dufter dejligt nøddeagtigt, og hæld det evt. over i en skål.
Nutrition
Min opskrift på brunet smør
Du kan tilføje forskellige smage til dit smør, når det er brunet. Selv er jeg vild med at komme et skvæt citronsaft og kapers i mit brunede smør. Men du kan også komme purløg, hvidløg eller andre smagsgivere i.
Du tilsætter smagsgivere lige efter, du har taget gryden af varmen.
Kan smørret erstattes af margarine?
Jeg vil ikke anbefale dig at erstatte smørret med margarine. Men jo, margarine kan da også brunes, men det har langt fra samme smag som brunet smør.
Er brunet smør sundt?
Njarrrh … ikke rigtig vel? Og så alligevel. For smør består ud over en stor mængde mættet fedt (det usunde) også af umættede fedtstoffer, som er er sundt for hjertet. Derudover indeholder smør også omega-3-fedtsyrer, som er gode for både hjerte og hjerne.
Hvad kan brunet smør bruges til?
Det brunede smør smager skønt til stegt fisk, dampede grøntsager, kammuslinger og meget mere. Men du kan også komme det i pandekagedejen i stedet for smeltet smør, som du jo kommer i nogle pandekager.
Du kan også komme brunet smør i en hjemmelavet flødeis. Her skal den dog være let afkølet og uden bundfald og skum – altså det der kaldes klaret smør.
I pandekagedejen eller i isen skal der nok ikke hverken kapers, purløg eller lignende. Men citronsaft kan du godt komme i.
Pisket brunet smør
Det brunede smør kan også piskes. Så får du det, der – ret indlysende – kaldes pisket brunet smør.
Afkøl det brunede smør i et isbad ved at komme isterninger i en stor skål, og smørret i en mindre skål, der kan være i den store skål med isterningerne. Pisk smørret med en elpisker. Bliv ved med at piske, indtil smørret er lyst og luftigt.
Tilsæt evt. revet citronskal fra en økologisk citron og/eller flagesalt.
Du kan også sætte det brunede smør i køleskabet i et par timer i stedet for at sætte det i isbad.
Det piskede brune smør smager superskønt på en skive nybagt brød. Enten som tilbehør eller som en appetitvækker eventuelt med en lille velkomstdrink til.