Burger

Er du klar til at skabe en perfekt hjemmelavet burger? Denne opskrift guider dig gennem processen med at lave en klassisk burger med sprød bacon, saftige bøffer og en skive ost, der smelter perfekt. Glem ikke de syltede agurker for den ekstra smagsoplevelse!

Beates opskrift på klassisk burger

tradtionel burger

Traditionel burger opskrift

4.62 fra 13 stemmer
Samlet tid: 20 minutter
Ret: aftensmad
Køkken: Amerikansk
Antal: 4 personer
Kalorier: 410kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Her får du opskriften på en – næsten – traditionel burger. Sådan en med bøf og bolle. Har du tid og overskud laver du selvfølgelig dine egne hjemmelavede burgerboller.

Ingredienser

  • 400 g hakket oksekød
  • olie og/eller smør til stegning
  • 4 burgerboller
  • 4 skiver ost
  • 8 skiver bacon
  • ½-1 salathoved – afhængig af salattype og størrelsen på hovedet
  • 1 løg normale eller rødløg
  • 2 tomater
  • 4 syltede agurker
  • Tomatketchup
  • Sennep – efter eget valg – jeg bruger dijon
  • Salt og peber
lodtrækning

Sådan gør du

  • Form farsen til fire flade, lige store bøffer – jo tyndere, jo bedre, de har det med at blive mindre i omkredsen og større i højden.
  • Hak bøfferne på begge sider med en kniv – bare sådan så de får et ternet mønster. Det giver en god, jævn stegflade og en bedre stegeskorpe.
  • Drys med salt og peber.
  • Tænd ovnen på 175° C.
  • Steg bacon på panden til de har den rette konsistens. Lige før de bliver helt sprøde er sådan jeg foretrækker dem. Nogle vil have dem helt sprøde. Vælg selv 🙂
  • Læg bacon på et stykke køkkenrulle på en tallerken, så den suger fedten og er klar til burgeren.
  • Brun, og steg bøfferne enten i fedtstof eller på en tør grillpande.
  • Steg bøfferne til de er gennemstegte – 3-4 minutter på hver side – med mindre du er sikker på det er kvalitetskød og du gerne vil have den lidt rosa-rød.
  • Læg en skive ost oven på de bøffer hvor det ønskes.
  • Lun burgerbollerne i ovnen – hvis de da ikke er nybagte.
  • Skyl salaten, og riv, eller skær den evt. i mindre stykker hvis du føler for det.
  • Pil løget, og skær det i tynde skiver.
  • Skyl tomaterne, og skær dem i tynde skiver.
  • Skær de syltede agurker i skiver på langs.
  • Skær burgerbollerne over på tværs.
  • Smør den ene halvdel med ketchup og den anden med sennep.
  • Læg salat på bundene, en bøf ovenpå, et par løgringe, et par skiver tomater, en syltet agurk i skiver og til sidst overbollen øverst.
  • Pres let sammen.

Nutrition

Kalorier: 410kcal | Kulhydrat: 29g | Protein: 23g | Fedt: 22g | Mættet fedt: 8g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 9g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 72mg | Natrium: 297mg | Kalium: 604mg | Fiber: 3g | Sukker: 7g | Vitamin C: 13mg | Calcium: 112mg | Jern: 4mg

Min burger opskrift

En traditionel burger, hamburger, bøfsandwich er en overskåret bolle med en bøf af hakket oksekød – med en masse tilsætningsstoffer, med mindre du laver den selv – salat, løg – rå eller ristede – tomater og agurkesalat samt sennep og ketchup.

Burger med hjemmelavede burgerboller

Du kan altid købe burgerboller i et ethvert supermarked, men hvis du skal ud og gøre lidt mere ud af det, så kan du selve lave burgerbollerne. Her kommer 2 forslag:

  1. Burgerboller
  2. Brioche boller

Når det kommer til burgerboller, står valget ofte mellem de klassiske bløde burgerboller og de lidt mere luksuriøse briocheboller. Begge typer har deres helt egne kvaliteter og tiltrækker forskellige burgerelskere.

De klassiske burgerboller er lette, bløde og lidt luftige – og de holder sig mest i baggrunden, så bøffen og fyldet får lov til at være i fokus. De er perfekte for dem, der elsker en klassisk smagsoplevelse og ikke ønsker, at brødet skal tage for meget opmærksomhed.

Briochebollerne, derimod, er lidt mere eksklusive og fyldige. De er bagt med en god portion smør og æg, hvilket gør dem både lidt sødere og en smule mere ”svampede”. En briochebolle er fantastisk, hvis du er typen, der sætter pris på en rig og fyldig smag, og den passer særligt godt sammen med burgere med saftigt kød, ost og andre luksuriøse ingredienser som bacon og syltede rødløg.

Så hvad skal du vælge? Er du til en klassisk, ligetil burgeroplevelse, så gå efter de klassiske boller. Hvis du derimod vil have lidt ekstra luksus i hver bid, er briochebollerne det oplagte valg.

Klassiske burgerboller:

burgerboller

Burgerboller – opskrift

5 fra 1 stemme
Samlet tid: 1 time 52 minutter
Ret: Brød
Køkken: Amerikansk
Antal: 6 boller
Forfatter: Beate Grandahl
Den opskrift du får her, er blevet til ved at jeg – som så ofte før – ikke lige havde det hjemme som jeg normalt kommer i mine burgerboller. Men da resultatet blev bedre end de sædvanlige burgerboller, blev de også afløseren for de nu ikke længere sædvanlige burgerboller. Du kan bruge dem til normale burger, men også den opskrift på pulled pork burger, som du kan finde her på siden.

Ingredienser

  • 25 g gær
  • dl lunkent vand – lillefingervarmt du ved
  • 1 æg
  • 4 tsk. olie
  • 145 g sigtemel
  • 150 g rugmel
  • 100 g havregryn
  • tsk. sukker
  • ½ tsk. salt
  • 130 g hvedemel
  • Lidt sesamfrø
  • Lidt ekstra æg til at pensle med – du kan også bruge mælk men det klistrer ikke så godt, og farven bliver også blegere
lodtrækning

Sådan gør du

  • Opløs gæren i det lunkne vand.
  • Tilsæt æg og olie.
  • Bland sigtemel, rugmel, havregryn, sukker og salt, og kom det i væsken.
  • Ælt – eller brug røremaskinen – dejen sammen, og tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, så meget du synes der er behov for så dejen bliver lækker blød og elastisk – hellere for lidt end for meget.
  • Lad dejen hæve tildækket 1 time.
  • Slå dejen ned, og ælt den igen godt sammen.
  • Del den i 6 lige store stykker – brug evt. en vægt – rul dem til boller, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Tryk bollerne flade så de bliver ca. 2 cm i højden.
  • Lad dem efterhæve tildækket i ½ time.
  • Varm imens ovnen op til 210° C.
  • Pensl burgerbollerne med sammenpisket æg, og drys med sesamfrø.
  • Sæt bagepladen i ovnen, og bag burgerbollerne i ca. 12 minutter til de er gyldne og lyder hult når du banker på dem.
  • Lad bollerne køle en smule af, skær dem over på tværs, og fyld dem med … ja, hvad som helst. Hakkebøf, kylling, fisk, ribbenssteg, tofu og noget grønt og lidt dressing af en eller anden art – kun fantasien sætter grænser – og du vil med garanti synes at du har lavet byens bedste burger.

Brioche boller

Brioche

5 fra 1 stemme
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 3 timer 20 minutter
Kalorier: 4761kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Brioche burger-boller er blevet ret populære. Måske fordi den luftige boller ikke ligger så tungt i maven, og så er der jo bedre plads til fyldet. Brioche bollen kan både bruges til klassisk burger, kyllingeburger, bøfsandwich og også til en vegetarisk burger. Men til en vegansk burger går den ikke pga. indholdet af æg, mælk og smør.
Brioche
Jeg giver mine brioche burger-boller et drys sesamfrø. Detsynes jeg smager lækkert og ser indbydende ud. Jeg laver altid en god, storportion og fryser nogle ned. Så er der altid en lækker brioche, hvad enten jegskal lave burgere, mangler brød til en ostemad eller til suppen.

Ingredienser

  • dl mælk
  • 35 g gær
  • 3 æg + 1 til at pensle med
  • 190 g blødt smør stuetemperatur
  • 3 spsk. sukker
  • 2 tsk. salt
  • 825 g hvedemel
  • Evt. lidt sesamfrø
lodtrækning

Sådan gør du

  • Lun mælken (35° C), og opløs gæren i den.
  • Tilsæt æg.
  • Skær smørret i tern, og tilsæt det.
  • Bland sukker og salt i halvdelen af melet, og tilsæt det.
  • Rør dejen sammen, mens du tilsætter resten af melet i lidt ad gangen.
  • Rør, til du har en blød og smidig dej.
  • Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 2 timer.
  • Form dejen til 15 boller, og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Lad dem hæve tildækket ved stuetemperatur i endnu 1 time.
  • Tænd ovnen på 175° C, varmluft.
  • Pensl briocherne med sammenpisket æg, og drys evt. med sesamfrø.
  • Sæt bollerne i ovnen i 15-20 minutter, til de er gennembagte. Bank let på dem i toppen og/eller i bunden. Lyder de hule, er de gennembagte.
  • Lad bollerne køle lidt eller helt af på en rist, indtil de skal serveres.

Nutrition

Kalorier: 4761kcal | Kulhydrat: 668g | Protein: 116g | Fedt: 179g | Mættet fedt: 108g | Flerumættet fedtsyre: 10g | Enkeltumættet fedtsyre: 45g | Transfedtsyre: 6g | Kolesterol: 463mg | Natrium: 2202mg | Kalium: 1938mg | Fiber: 32g | Sukker: 27g | Vitamin C: 0.1mg | Calcium: 734mg | Jern: 39mg

Ekstra forslag

Men man kan jo vælge at komme andre ting i også. Salatmayonnaise, ost, bacon, brun sovs eller bearnaise.

Men du kan også skifte bøffen ud med fiske- eller kyllingefilet, ribbenssteg eller frikadeller, eller du kan lave en pulled pork burger.

Uanset hvilket tilbehør du vælger, så behøves du ikke spise det med kniv og gaffel. Burgere må meget gerne være snaskede og snaske dig til. Det er en del af det med at spise burger!

Til burgerne med de lækre burgerbøfffer kan du servere pommes frites og/eller salat. De fleste ville nok vælge en cola at drikke til, men hvis gæsterne er lidt mere voksne i deres smag kan du servere en Bordeaux eller en Barbera d’Alba.

Sidst opdateret: 27. oktober 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

5 Responses

  1. 5 stars
    Hej HurtigMums

    Tak fordi du delte opskriften på hjemmelavede burgere fra Hurtigmums.dk. Det ser ud til at være en god opskrift, der passer til mange forskellige behov og smage. Jeg har dog et spørgsmål

    Spørgsmålet til burgerne kommer herl: Kan jeg bruge bacon i opskriften til hjemmelavet burger? Jeg elsker nemlig smagen af bacon.

    1. Ja, du kan helt sikkert bruge bacon i opskriften på hjemmelavede burgere. Baconskiverne kan tilføje ekstra smag og sprødhed til din burger. En god måde at tilberede bacon på er at bage det i ovnen på en bageplade. Læg baconskiverne på bagepladen og bag dem ved en temperatur på cirka 200 grader Celsius i cirka 10-15 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde. Husk at bruge køkkenrulle til at fjerne overskydende fedt efter bagningen.

      Når du har bagt baconskiverne, kan du enten lægge dem direkte på din burger eller skære dem i mindre stykker og putte dem i fyldet. Bacon passer godt sammen med kødet og tilføjer en lækker smag til hele burgeren.

      Husk dog at være opmærksom på eventuelle allergener, da nogle mennesker kan være allergiske over for bacon eller andre ingredienser i opskriften. Hvis du serverer burgeren for andre, er det en god idé at informere dem om ingredienserne og sikre, at de accepterer brugen af bacon.

      Jeg håber, at dette svar opfylder dine behov og giver dig inspiration til at prøve opskriften med bacon. God fornøjelse med at lave dine hjemmelavede burgere, og velbekomme!

      Mvh
      Laust Kehlet

  2. 5 stars
    Kan jeg fryse de hjemmelavede burgere fra opskriften på Hurtigmums.dk? Jeg har lavet en stor portion og vil gerne gemme nogle til senere brug.

    1. Hej Pia

      Tak for dit spørgsmål. Jeg vil gerne besvare dit spørgsmål om det er muligt at fryse burgere. Her er den lidt længere forklaring:

      Ja, det er helt muligt at fryse burgere. Det kan være en praktisk løsning, hvis du ønsker at forberede burgere på forhånd eller hvis du har lavet for mange burgere og gerne vil gemme dem til senere.

      Når du fryser burgere, er det vigtigt at tage visse forholdsregler for at sikre, at de forbliver lækre og velsmagende. Her er nogle trin, du kan følge:

      Først og fremmest skal du sørge for, at dine burgere er helt afkølet, inden du placerer dem i fryseren. Lad dem stå i køleskabet i et par timer, inden du fryser dem ned.

      For at forhindre, at burgere klæber sammen, kan du pakke dem individuelt ind. Du kan bruge fryseposer eller plastfolie til at indpakke hver burger separat. Sørg for at fjerne så meget luft som muligt fra posen for at forhindre frostskader.

      Hvis du vil være ekstra forsigtig, kan du placere hver indpakkede burger i en frysebeholder eller et fryseegnet plastikpose. Dette vil yderligere beskytte dem mod frost og forhindre lugt og smagsoverførsel fra andre fødevarer i fryseren.

      Husk at mærke hver burger med dato og navn, så du ved, hvornår de blev pakket, og hvad de indeholder. Dette hjælper dig med at holde styr på dine frosne burgere og sikrer, at du bruger dem inden for rimelig tid.

      Når du er klar til at bruge de frosne burgere, kan du tø dem op i køleskabet natten over. Dette vil sikre, at de afrimer langsomt og sikkert. Undgå at tø burgere op ved stuetemperatur, da det kan øge risikoen for bakterievækst.

      Når burgere er tøet op, kan du tilberede dem som anvist i opskriften. Du kan stege dem på panden, grille dem eller endda bage dem i ovnen, afhængigt af dine præferencer.

      Det er dog vigtigt at nævne, at kvaliteten af burgere kan være lidt anderledes efter optøning. De kan blive en smule blødere end friske burgere. Men hvis de er blevet korrekt frosset ned og optøet, bør de stadig smage godt og være tilfredsstillende.

      Jeg håber, at dette svar hjælper dig med at beslutte, om du vil fryse dine burgere. Husk altid at bruge dine egne vurderinger i forhold til madvarer og sikre, at de er friske og af god kvalitet, inden de fryses ned.

      Hvis du har yderligere spørgsmål, er du velkommen til at spørge. God fornøjelse med dine hjemmelavede burgere!

      Bedste hilsner,
      Laust Kehlet

4.62 from 13 votes (11 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Tilmeld nyhedsbrev

Deltag i december måneds lodtrækning til gavekort på 1000 kroner til Butik TusindTanker.dk

Når du udfylder formularen, giver du samtykke til at modtage markedsføringsmateriale fra HurtigMums.dk. Du kan altid afmelde dig igen. Privatlivspoltik.