Bearnaisesovs

Hjemmelavet bearnaisesovs kan få enhver til at ryste på hånden, for det er svært, og den kan skille og … og … og, men så er det altså heller ikke værre, hvis blot du overholder, at sovsen ikke må blive brændende varm (over 60° så skiller den), og at der skal piskes, piskes og piskes.

Det nemmeste og hurtigste er at købe en æske med 3-4 breve med bearnaisepulver og følge vejledningen på emballagen eller at købe et glas, bæger, flaske færdiglavet bearnaisesovs eller -sauce, som blot skal hældes i en gryde og koges.

Bevares, det kan da også sagtens spises, men har du først smagt hjemmelavet bearnaisesovs, så ved du godt, at det er næstbedst, det du køber mere eller mindre færdigtilberedt.

Få noget frisk inspirration fra vores venner hos Gastrofun

bearnaisesovs

Bearnaiseessens

Når du skal lave hjemmelavet bearnaisesovs, så gå all in. Start med at lave bearnaiseessensen og klare smørret. Vi starter med ingredienserne til essensen.
Ingen anmeldelser
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 5 minutter
Samlet tid: 10 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 4 personer
Kalorier: 17kcal
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

  • 2 skalotteløg
  • 5-6 stængler estragon kan du ikke få frisk estragon så brug 2 spsk. tørret
  • 4 spsk. hvidvinseddike
  • 1 dl vand

Sådan gør du

  • Pil løgene, og hak dem groft.
  • Nip estragonbladene af stænglerne, og læg bladene til side.
  • Kom de hakkede løg, estragonstænglerne, hvidvinseddiken og vandet i en lille gryde, og lad det koge ved middel varme, til det er kogt ind til det halve. Det tager ikke mange minutter.
  • Si fyldet fra.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 17kcal | Kulhydrat: 3g | Protein: 1g | Fedt: 1g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Natrium: 4mg | Kalium: 118mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Vitamin C: 2mg | Calcium: 34mg | Jern: 1mg
Klaret smeltet smør

Klaret smør

Smøret det må endelig ikke brune.
Ingen anmeldelser
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 5 minutter
Samlet tid: 10 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 250 gram
Kalorier: 7kcal
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

  • 250 g smør

Sådan gør du

  • Kom smørret i en kasserolle, og lad det smelte ved middel varme – det må endelig ikke brune.
  • Tag kasserollen af varmen, når smørret er smeltet, og lad det stå et par minutter, så vallen falder til bunds.
  • Hæld det klarede smør forsigtig over i en lille kande, uden at bundfaldet følger med. Bundfaldet skal ikke bruges.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 7kcal | Kulhydrat: 1g | Protein: 1g | Fedt: 1g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 2mg | Natrium: 6mg | Kalium: 1mg | Sukker: 1g | Calcium: 1mg | Jern: 1mg
bearnaisesovs

Bearnaisesovs

Når du skal lave hjemmelavet bearnaisesovs, så gå all in.
Ingen anmeldelser
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 5 minutter
Samlet tid: 10 minutter
Antal: 4 personer
Kalorier: 510kcal
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

  • 4 spsk. bearnaiseessens
  • 4 æggeblommer
  • 250 gram Klaret smør
  • Estragonbladene som du nippede af stænglerne
  • 1 tsk. citronsaft
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Slå æggene ud, og kom blommerne i en skål.
  • Hak estragonbladene fint.
  • Kom essensen i en gryde, og sæt den på middelvarme.
  • Tilsæt æggeblommerne, og pisk til det skummer, og æggeblommerne begynder at tykne. Nu skal der piskes konstant, til bearnaisesovsen er færdig.
  • Tag gryden af varmen, eller skru ned på laveste varme – du pisker stadig.
  • Pisk smørret i én spiseskefuld ad gangen 10 gange – altså 10 skefulde.
  • Tilsæt resten af smørret i en tynd, tynd stråle, indtil alt smørret er brugt, mens du stadig pisker.
  • Smag sovsen til med citronsaft, salt og peber, og tilsæt de hakkede estragonblade.
  • Husk: Bearnaisesovs serveres lun aldrig brændende varm, netop fordi den ikke må koge.

Noter

Bearnaisesovs smager blandt andet godt til en steak eller hakkebøf.
Sådan redder du den skilte bearnaisesovs
Skulle uheldet være ude, og bearnaisesovsen skiller, kan du starte op i en ren gryde med en æggeblomme. Når æggeblommen er tyknet, pisker du den skilte sovs langsomt i. Men det er langt fra, hver gang det lykkes. Så start hellere helt forfra.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 510kcal | Kulhydrat: 1g | Protein: 4g | Fedt: 56g | Mættet fedt: 34g | Flerumættet fedtsyre: 3g | Enkeltumættet fedtsyre: 15g | Transfedtsyre: 2g | Kolesterol: 329mg | Natrium: 412mg | Kalium: 64mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 47mg | Jern: 1mg

2 reaktioner

    1. Hej Helle
      Det er godt spørgsmål, og jeg har faktisk ikke prøvet. Der vil helt sikkert være risiko for, at den skiller under opvarmningen. Du skal i hvert fald piske grundigt og hele tiden, mens gryden står på varmen. Samtidig tænker jeg, at der måske kan være et problem sundhedsmæssigt, fordi du ikke kan varme bearnaisen grundigt igennem, uden at den skiller.
      De bedste hilsener
      Beate, HurtigMums

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
ANNONCE