Hjemmelavet bearnaisesovs kan få enhver til at ryste på hånden, for det er svært, og den kan skille og … og … og, men så er det altså heller ikke værre, hvis blot du overholder, at sovsen ikke må blive brændende varm (over 60° så skiller den), og at der skal piskes, piskes og piskes.

Det nemmeste og hurtigste er at købe en æske med 3-4 breve med bearnaisepulver og følge vejledningen på emballagen eller at købe et glas, bæger, flaske færdiglavet bearnaisesovs eller -sauce, som blot skal hældes i en gryde og koges.

bearnaisesovs

Bevares, det kan da også sagtens spises, men har du først smagt hjemmelavet bearnaisesovs, så ved du godt, at det er næstbedst, det du køber mere eller mindre færdigtilberedt.

Hjemmelavet bearnaisesovs – opskrift

Når du skal lave hjemmelavet bearnaisesovs, så gå all in. Start med at lave bearnaiseessensen og klare smørret. Vi starter med ingredienserne til essensen.

Ingredienser til essens til bearnaisesovs til 4 personer

  • 2 skalotteløg
  • 5-6 stængler estragon – kan du ikke få frisk estragon, så brug 2 spsk. tørret
  • 4 spsk. hvidvinseddike
  • 1 dl vand

Sådan koger du bearnaiseessens

  1. Pil løgene, og hak dem groft.
  2. Nip estragonbladene af stænglerne, og læg bladene til side.
  3. Kom de hakkede løg, estragonstænglerne, hvidvinseddiken og vandet i en lille gryde, og lad det koge ved middel varme, til det er kogt ind til det halve. Det tager ikke mange minutter.
  4. Si fyldet fra.

Ingredienser til klaret smør

  • 250 g smør

Sådan laver du klaret smør

  1. Kom smørret i en kasserolle, og lad det smelte ved middel varme – det må endelig ikke brune.
  2. Tag kasserollen af varmen, når smørret er smeltet, og lad det stå et par minutter, så vallen falder til bunds.
  3. Hæld det klarede smør forsigtig over i en lille kande, uden at bundfaldet følger med. Bundfaldet skal ikke bruges.

Ingredienser til bearnaisesovs

  • 4 spsk. bearnaiseessens
  • 4 æggeblommer
  • Klaret smør
  • Estragonbladene som du nippede af stænglerne
  • 1 tsk. citronsaft
  • Salt og peber

Sådan laver du bearnaisesovs

  1. Slå æggene ud, og kom blommerne i en skål.
  2. Hak estragonbladene fint.
  3. Kom essensen i en gryde, og sæt den på middelvarme.
  4. Tilsæt æggeblommerne, og pisk til det skummer, og æggeblommerne begynder at tykne. Nu skal der piskes konstant, til bearnaisesovsen er færdig.
  5. Tag gryden af varmen, eller skru ned på laveste varme – du pisker stadig.
  6. Pisk smørret i én spiseskefuld ad gangen 10 gange – altså 10 skefulde.
  7. Tilsæt resten af smørret i en tynd, tynd stråle, indtil alt smørret er brugt, mens du stadig pisker.
  8. Smag sovsen til med citronsaft, salt og peber, og tilsæt de hakkede estragonblade.

Husk: Bearnaisesovs serveres lun aldrig brændende varm, netop fordi den ikke må koge.

Bearnaisesovs smager blandt andet godt til en steak eller hakkebøf.

Sådan redder du den skilte bearnaisesovs

Skulle uheldet være ude, og bearnaisesovsen skiller, kan du starte op i en ren gryde med en æggeblomme. Når æggeblommen er tyknet, pisker du den skilte sovs langsomt i. Men det er langt fra, hver gang det lykkes. Så start hellere helt forfra.

 

Forberedelsestid: 15 minutter

Tilberedningstid: 15 minutter

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Bearnaisesovs
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

x