Hjemmelavet bearnaisesovs kan få enhver til at ryste på hånden, for det er svært, og den kan skille og … og … og, men så er det altså heller ikke værre, hvis blot du overholder, at sovsen ikke må blive brændende varm (over 60° så skiller den), og at der skal piskes, piskes og piskes.
Det nemmeste og hurtigste er at købe en æske med 3-4 breve med bearnaisepulver og følge vejledningen på emballagen eller at købe et glas, bæger, flaske færdiglavet bearnaisesovs eller -sauce, som blot skal hældes i en gryde og koges.
Bevares, det kan da også sagtens spises, men har du først smagt hjemmelavet bearnaisesovs, så ved du godt, at det er næstbedst, det du køber mere eller mindre færdigtilberedt.
Få noget frisk inspirration fra vores venner hos Gastrofun
Bearnaiseessens
Ingredienser
- 2 skalotteløg
- 5-6 stængler estragon kan du ikke få frisk estragon så brug 2 spsk. tørret
- 4 spsk. hvidvinseddike
- 1 dl vand
Sådan gør du
- Pil løgene, og hak dem groft.
- Nip estragonbladene af stænglerne, og læg bladene til side.
- Kom de hakkede løg, estragonstænglerne, hvidvinseddiken og vandet i en lille gryde, og lad det koge ved middel varme, til det er kogt ind til det halve. Det tager ikke mange minutter.
- Si fyldet fra.
Nutrition
Klaret smør
Ingredienser
- 250 g smør
Sådan gør du
- Kom smørret i en kasserolle, og lad det smelte ved middel varme – det må endelig ikke brune.
- Tag kasserollen af varmen, når smørret er smeltet, og lad det stå et par minutter, så vallen falder til bunds.
- Hæld det klarede smør forsigtig over i en lille kande, uden at bundfaldet følger med. Bundfaldet skal ikke bruges.
Nutrition
Bearnaisesovs
Ingredienser
- 4 spsk. bearnaiseessens
- 4 æggeblommer
- 250 gram Klaret smør
- Estragonbladene som du nippede af stænglerne
- 1 tsk. citronsaft
- Salt og peber
Sådan gør du
- Slå æggene ud, og kom blommerne i en skål.
- Hak estragonbladene fint.
- Kom essensen i en gryde, og sæt den på middelvarme.
- Tilsæt æggeblommerne, og pisk til det skummer, og æggeblommerne begynder at tykne. Nu skal der piskes konstant, til bearnaisesovsen er færdig.
- Tag gryden af varmen, eller skru ned på laveste varme – du pisker stadig.
- Pisk smørret i én spiseskefuld ad gangen 10 gange – altså 10 skefulde.
- Tilsæt resten af smørret i en tynd, tynd stråle, indtil alt smørret er brugt, mens du stadig pisker.
- Smag sovsen til med citronsaft, salt og peber, og tilsæt de hakkede estragonblade.
- Husk: Bearnaisesovs serveres lun aldrig brændende varm, netop fordi den ikke må koge.
Noter
Skulle uheldet være ude, og bearnaisesovsen skiller, kan du starte op i en ren gryde med en æggeblomme. Når æggeblommen er tyknet, pisker du den skilte sovs langsomt i. Men det er langt fra, hver gang det lykkes. Så start hellere helt forfra.
2 Responses
Kan man lave den på forhånd, og så senere varme den forsigtigt op ?
Hej Helle
Det er godt spørgsmål, og jeg har faktisk ikke prøvet. Der vil helt sikkert være risiko for, at den skiller under opvarmningen. Du skal i hvert fald piske grundigt og hele tiden, mens gryden står på varmen. Samtidig tænker jeg, at der måske kan være et problem sundhedsmæssigt, fordi du ikke kan varme bearnaisen grundigt igennem, uden at den skiller.
De bedste hilsener
Beate, HurtigMums