Opskrift på rå chokolade med kakaosmør
Rå chokolade med kakaosmør
Ingredienser
- 1 dl smeltet kakaosmør
- 1 tsk. vaniljepulver
- 1 spsk. agavesirup
- 4 spsk. kakaopulver
Sådan gør du
- Smørret er meget sart, og du skal altid smelte det forsigtigt, stille og roligt over vandbad. Så start med det.
- Tilsæt vaniljepulver og sirup, og rør rundt.
- Kom kakaopulveret i, og bland det hele godt sammen, til du har en flydende rå chokolade.
- Chokoladen kan du nu komme i forme, sætte dem på køl eller frys, og vende dem ud, når kakaosmørret er stivnet igen.
Lidt om vores kakaosmør opskrift
Kakaosmør er som sådan ikke en opskrift. Det er et fedtstof, der udvindes fra kakaobønner, og det kan bruges i kager og desserter, og så bruges det også til at lave chokolade af. Men du kan også lave ”kakaosmør” som smørepålæg ved at blande smør og kakaopulver, som er den del, der bliver tilbage efter udvinding af kakaosmør.
Smørret er hvidt og kan bruges i bagværk, til at lave din egen rå chokolade af eller i cremer til kager og desserter. Det har en mild smag af kakao og er da også den eneste kakaoingrediens i hvid chokolade – ellers ville den jo ikke være hvid. Produktet bruges også i nogle hudplejeprodukter, sminke og til stikpiller.
Hvad er kakaosmør, og hvor kan du købe det?
Fedtstoffet er som nævnt udvundet af kakaobønner. Det indeholder E-vitamin samt antioxidanter. Det gør at, smørret ikke kan harskne. Det betyder også, at det kan holde sig i helt op til 4-5 år.
Smørret er fast ved stuetemperatur, men smelter allerede ved kropstemperatur – altså omkring de 35-38° C.
Du kan købe kakaosmør online i butikker, der sælger bageudstyr og kageingredienser, og du kan også købe det i nogle helse- og matas-butikker.
Er det sundt?
Der er både sunde og usunde fedtsyrer i fedtstoffet, men dog flest af de sunde. Så i sig selv er det ikke usundt for dig. Men når du køber chokolade, er der oftest både tilsat mælk og sukker, så på den måde kan du få rigtig mange unødvendige kalorier, når du spiser chokoladen.
Opskrift på kakaosmør som smørepålæg
Kakaosmør som smørepålæg
Ingredienser
- 250 g smør
- 250 g flormelis
- 2½ spsk. kakaopulver
- 1 spsk. vaniljesukker
Sådan gør du
- Smelt smørret i en kasserolle eller lille gryde, uden at det bruner.
- Sigt flormelis og kakaopulver sammen, og bland vaniljesukkeret i.
- Tag gryden af varmen, og rør de tørre ingredienser i.
- Rør i smørret jævnligt, mens det køler af, så smørret ikke stivner på toppen.
- Hæld smørret i et glas med tilhørende låg.
Når smørret er helt afkølet, er det klar til at blive smurt på kiks, brød eller boller.
Smørepålægget kan holde sig i køleskabet i op til 2 uger, men det skal tages ud et stykke tid inden, det skal bruges, ellers er det ikke smørbart, og det kan blive meget hårdt, men smagen fejler intet.