Coq au vin – opskrift
5 fra 1 stemme
Forb. tid: 15 minutter minutter
Tilb. tid: 45 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time
Ret: Hovedret
(skærm slukker ikke)
Antal: 4 personer
Kalorier: 2880kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Nå men tilbage til coq au vin. Kylling i rødvin. Når jeg laver coq au vin, laver jeg altid rigeligt. Så får svigermor en portion med, og så er vi på god fod længe. For det er ren forkælelse for smagsløgene og ganen.
Ingredienser
- 1 kylling – ca. 1500 g
- 100 g bacon
- 15 g smør
- 15 perleløg det kan være svært at finde rå perleløg, men de findes frosne, og så er de pillede. Skulle det gå helt galt, så kan de syltede også bruges … dem på glas.
- 175 g champignoner
- 1½ spsk. hvedemel
- 3½ dl rødvin – gerne en fra Bourgogne
- 2 dl hønsebouillon
- 1 stort fed hvidløg
- 1 lille håndfuld frisk timian evt. kan du nøjes med bladene, hvis du ikke bryder dig om stilkene
- 2 dl bredbladet persille
- 1 laurbærblad
- 15 g koldt smør
- Salt og peber
Sådan gør du
- Rens kyllingen, skyl den ud- og indvendigt, og dup den tør med køkkenrulle.
- Skær den i 6-8 stykker.
- Skær baconen i tern, og steg dem i en stor stegegryde i et par minutter, hvorefter de tages op.
- Kom smørret (15 g) i gryden, og brun perleløg og de rensede champignoner (hele) i et par minutter, hvorefter de tages op.
- Brun kyllingen på alle sidder af to omgange.
- Kom alle stykkerne i gryden, og drys med hvedemel, og vend det hele godt rundt.
- Tilsæt bacon, perleløg, champignoner, vin, bouillon og krydderier og hakkede krydderurter.
- Lad det hele koge ved svag varme, under låg, til kyllingen er mør – det tager godt og vel ½ times tid. Og i al den tid kan du nyde duften og skabe appetit, måske med et lille glas rødvin.
- Tag kyllingekød og grøntsager op, og kog skyen ind uden låg, til der er ca. 7 dl – det tager 5 minutters tid.
- Skær det kolde smør i terninger.
- Tag gryden af varmen, og pisk smørret ind i saucen for at jævne den.
- Smag til med salt og peber, og kom kød og grøntsager over i gryden igen.
Noter
Coq au vin smager godt sammen med kogte ris.
En sådan herreret fortjener en god vin. Servér den sammen med en let rødvin på pinot noir-druen eller brug den samme rødvin, som du har brugt i retten.
Hvem sagde dessert? Hindbærmousse – frisk og lækker.
Velbekomme!
Nutrition
Kalorier: 2880kcal | Kulhydrat: 74g | Protein: 173g | Fedt: 182g | Mættet fedt: 62g | Flerumættet fedtsyre: 33g | Enkeltumættet fedtsyre: 72g | Transfedtsyre: 2g | Kolesterol: 706mg | Natrium: 2283mg | Kalium: 4461mg | Fiber: 16g | Sukker: 27g | Vitamin C: 316mg | Calcium: 523mg | Jern: 23mg
Min coq au vin opskrift og et par kommentarer
Coq au vin er fransk og betyder hane med vin. Rettelig en ung hane. Men det er ikke så nemt at opdrive i dagligvarebutikker, og oftest bliver retten da også tilberedt med kylling i stedet.
Jeg kan ikke mindes jeg nogensinde har smagt hane – ja, det skulle da være i form af en hanekylling. For ret beset er kyllinger, man finder i dagligvarebutikkens køle- eller frysedisk vel ikke kønsbestemte. Jeg har i hvert fald aldrig set en etiket, hvor der har stået ’overlår fra hanekyllinger’ eller ’brystfilet fra hønekyllinger’.