Opskrift på hjemmelavet aioli
Hjemmelavet aioli – opskrift
Ingredienser
- 2 æggeblommer
- 1 tsk. citronsaft eller en god eddike
- 2 fed hvidløg
- 1½ dl smagsneutral olie – f.eks. rapsolie
- Salt og peber
Sådan gør du
- Tag æggene/æggeblommerne ud af køleskabet ½ times tid før, du går i gang, så de når at få stuetemperatur.
- Pisk æggeblommer, citronsaft/eddike, presset hvidløg samt et lille drys salt og peber sammen.
- Tilsæt olien lidt ad gangen, mens du pisker. Start med nogle få dråber, herefter en tynd stråle, som kan blive tykkere og tykkere, efterhånden som mayonnaisen emulgerer sig.
- Smag til, og tilsæt mere citronsaft/eddike, hvidløg, salt og/eller peber om nødvendigt.
- Tilsæt mere olie, hvis du synes saucen er for tynd.
- Tilsæt vand i små portioner (1 teskefuld ad gangen), hvis saucen er for tyk.
- Stil aiolien på køl, til den skal serveres.
Hvad er aioli?
Aioli – eller aïoli, som det faktisk staves – er basis for mayonnaisen. Det består af hvidløg (aï), olie (oli), æg og syre samt lidt salt og peber. Aioli kan ligesom mayonnaise bruges som dip eller kold sauce til mange forskellige anretninger og retter.
Aioli bliver også nogle gange kaldt hvidløgsmayonnaise eller salatmayonnaise, men ifølge min lærdom er der både sennep og sukker/sødemiddel i salatmayonnaise. Men hvidløgsmayonnaise, kan jeg godt tilslutte mig at kalde den. Den smager skønt til fiskeretter – f.eks. fish and chips – til stegte eller bagte rodfrugter, som dressing i en burger eller sandwich og meget andet.
Hvis aiolien skiller
Det er ikke svært at lave hverken mayonnaise eller aioli. Men det er heller ikke svært at få den til at skille. Det handler om tålmodighed. Kommer du olien for hurtigt i, vil dippen ikke samle sig.
Du er aldrig i tvivl om, om din mayonnaise er skilt. Det er tydeligt at se, og når den har stået i blot ½ minuts tid, har du olie for sig og resten for sig.
Mayonnaisen kan også skille, hvis æggene er for kolde.
Skulle uheldet være ude, kan du forsøge at hælde massen over i et højt, smalt glas/bæger og give den en tur med stavblenderen på højeste niveau.
Du kan også komme den mislykkede mayonnaise over i et bæger og så starte forfra med æggeblommer, og så langsomt piske så meget af den mislykkede mayonnaise ind i de friske æggeblommer, at den får den ønskede tykkelse. Husk at smage til.
Hvad med æggehviderne
Bruger du hele æg, vil du få æggehvider tilovers. Lad dem ikke gå til spilde. Brug dem til f.eks. at tilfredsstille den søde tand med marengs eller pavlova.
De kan også piskes sammen med hele æg til røræg. Brug mindst et helt æg – men gerne to – pr. æggehvide.