Rosenkålssalat

Rosenkålssalat. Rosenkål anvendes oftest kogte, i supper eller stuvninger, men de smager faktisk også godt rå. De kan nemlig sagtens gøre det ud for ”salaten” i en blandet salat. Fjerner du de yderste blade, og skærer stokken af, kan du forsigtigt lirke rosenkålens blade fra hinanden – nøjagtigt som med et stort kålhoved, f.eks. hvidkål.

Det ser flot ud i salatskålen med de mange små kålblade, men det er altså også super besværligt og tidskrævende. Derfor har jeg valgt at skære rosenkålene i skiver i stedet for. Men skal det være ekstra overdådigt, så giv dig tid – eller sæt teenageren til det.

Rosenkålssalat med æbler eller appelsin

Salaten her kan laves med æbleskiver eller appelsinstykker og med sprøde bacontern eller granatæblekerner – på billedet er der brugt appelsin og granatæblekerner.

Antal personer:
4

Tid i alt:
15M

Sværhedsgrad:
Nem

[the_ad_placement id=”kampagne-desktop-tablet”]

  • 250 g rosenkål
  • 1 rødløg
  • 1 appelsin – eller 1 æble
  • 1 granatæble – eller 100 g bacon i tern
  • Saften fra ½ appelsin
  • 4 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. ahornsirup
  • ¼ tsk. chilipulver
  • Salt og peber

[the_ad_placement id=”kampange-mobil”]

Sådan laver du rosenkålssalat

  1. Skyl rosenkålene – se herunder – fjern de yderste blade, skær stokken af, og skær rosenkålene i tynde skiver. Det er min erfaring, at hvis du skærer fra top mod bund i stedet for fra side mod side, er det nemmere at skille lagene fra hinanden, hvilket gør salaten lettere og luftigere.
  2. Pil løget, og hak det.
  3. Skær top og bund af appelsinen, skær skrællen af – alt det hvide skal væk – og filetér appelsinen, så du får fine appelsinfileter uden den seje hinde.
  4. Skær granatæblet over, og tag kernerne ud – se evt. hvordan under opskriften.
  5. Bland kål, løg, appelsin og granatæblekerner i en skål.
  6. Bland appelsinsaft, olie, sirup og chilipulver sammen til en dressing, og smag den til med salt og peber.
  7. Hæld dressingen ud over rosenkålssalaten, og vend rundt.

Salaten kan spises som et let måltid med et stykke groft brød til, eller den kan spises som tilbehør til frikadeller, flæskesteg eller andre hverdags- og festretter.

Vælger du æbler og bacon i stedet for appelsin og granatæblekerner, steger du baconternene sprøde, og skærer æblet i tynde både.

Sådan ordner du rosenkålene

Lægger du rosenkålene i iskoldt vand i en time, bliver de meget nemmere at rengøre. Det værste skidt og jord opløses og falder til bunds i vandet.

Efter iblødsætningen skærer du den nederste del – stokken – af og fjerner de yderste blade, som altid er lidt grove og kedelige.

Skyl til sidste rosenkålen, så er den klar til brug.

Sådan får du granatæblekernerne ud af æblet

Det kan godt virke lidt omstændeligt at få kernerne ud af granatæblet – og det er jo det eneste spiselige i æblet.

Du kan enten gøre det ved at skære granatæblet over ned gennem blomsten og så banke uden på skallen med en slev hen over en skål, så kernerne falder ned i skålen.

Eller du kan, efter at have skåret granatæblet over, komme hver halvdel ned i en stor skål fyldt med vand, og vride og brække kernerne ud i vandet. Kernerne falder til bunds, og de hvide hinder flyder oven på, og så er det bare at hælde dem ud sammen med vandet.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

pinterestinstagramyoutube

Sidst opdateret: 8. november 2022
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Se også disse opskrifter

Tilmeld nyhedsbrev

Deltag i december måneds lodtrækning til gavekort på 1000 kroner til Butik TusindTanker.dk

Når du udfylder formularen, giver du samtykke til at modtage markedsføringsmateriale fra HurtigMums.dk. Du kan altid afmelde dig igen. Privatlivspoltik.