Koldskål

Koldskål – En ret fra barndommen, og som i vore dage – ligesom så mange andre retter – kan købes færdiglavet. Men det er nu ikke det samme. Til gengæld er det svært at lave den helt, som da vi var børn, for kærnemælken som koldskål laves af, smager anderledes end dengang – også selvom man køber økologisk.

Trods det, at koldskål er en ret simpel anretning, så er der mange forskellige traditioner tilknyttet koldskål. Nogle spiser det som dessert andre som forret – fra dengang der altid var to retter mad på bordet. Nogle kommer kammerjunker i, andre bruger tvebakker. Nogle kommer stiftpiskede æggehvider i. Nå ja, og så kan den jo piftes op med citronskiver eller jordbær.

Annonce

Da jeg var barn fik vi koldskål som forret og med tvebakker, men min mand fik som barn koldskål til dessert og med kammerjunkere og stiftpiskede æggehvider i. Ligegyldig hvordan du tilbereder koldskål, så er det nemt og hurtigt.

koldskål

Hjemmelavet koldskål med kammerjunkere – opskrift

Jeg er ikke vild med de stiftpiskede æggehvider, der flyder i klatter rundt om i tallerkenen, til gengæld har jeg ikke noget imod kammerjunkerne, men jeg kan også godt lide tvebakker. Men koldskålen spises til dessert her i huset – det er så meget nemmere, fordi den jo er kold, mens hovedretten som regel er varm. Men her får du altså opskriften.

Ingredienser til fire personer

  • ½ vaniljestang
  • 2 æggeblommer
  • 3 spsk. sukker
  • ½ usprøjtet citron
  • 7 dl kærnemælk – gerne økologisk så den har lidt fylde
  • 1½ dl skyr eller græsk yoghurt
  • Kammerjunkere eller tvebakker
  • jordbær

Sådan laver du koldskål

  1. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud af den med en lille kniv.
  2. Pisk æggeblommer, sukker og vaniljekorn lyst og skummende.
  3. Tilsæt revet citronskal og -saft fra den halve citron, kærnemælk og skyr/yoghurt, og rør det godt sammen.
  4. Smag til med sukker og citron.
  5. Opbevar koldskålen tildækket på køl, indtil den skal spises.

Hvis du ikke serverer æggehviderne stiftpiskede i koldskålen, kan du piske dem stive og tilsætte 1½ dl sukker lidt ad gangen, til æggehviderne er en fast masse. Herefter kan du sætte små toppe – evt. ved hjælp af en sprøjtepose med tylle – på en bageplade beklædt med bagepapir og bage dem midt i ovnen ved 100° C i ca. ½ time – så har du fine, sprøde marengs. De kan opbevares i en kagedåse med tætsluttende låg og for eksempel serveres til is en anden dag.

Men tilbage til koldskålen.

  1. Hvis du vil servere din koldskål med jordbær, nipper og skyller du bærrene og skærer dem i tykke skiver eller i halve, hvis de er meget små.
  2. Tilsæt først jordbærrene lige inden servering.
  3. Det samme gælder for kammerjunkere og tvebakker. Kammerjunkere kommes i, som de er fra posen, mens tvebakker knuses let hen over koldskålen med en hånd – det lader du bare gæsterne selv om.

Hvordan er det nu med rå æg?

Der burde ikke være nogen salmonellarisiko forbundet med at bruge rå æg i din koldskål, så længe det er danske æg. Men er du alligevel nervøs, så brug pasteuriserede æggeblommer – så har du heller ingen overskydende æggehvider.

Forberedelsestid: 5 minutter

Tilberedningstid: 0 minutter

Se evt. også vores lækre opskrift på vafler her.

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Koldskål
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here