Røræg

Røræg

Røræg opskrift

4 fra 4 stemmer
Samlet tid: 6 minutter
Antal: 1 personer
Kalorier: 64kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Der skal ikke bruges ret mange ingredienser, og som regel er det noget de fleste har i huset, så det er en nem måde at friske frokosten op på.

Ingredienser

  • 1 æg
  • 2 spsk. mælk pr. æg
  • Lidt salt og evt. peber – du kan også komme krydderurter i hvis du synes purløg, rosmarin, timian, basilikum, koriander osv.
  • Smør til stegning

Sådan gør du

  • Slå æg ud i en passende skål.
  • Tilsæt mælk, og pisk det godt sammen med en gaffel.
  • Tilsæt de øvrige ingredienser – i hvert fald salt – og rør rundt.
  • Smelt en lille klat smør på en stegepande – eller smør stegepanden med smør – og hæld æggemassen ud i panden, og steg ved svag varme.
  • Vend, skub eller rør rundt i massen med en paletkniv eller lignende med store bevægelser – massen skal ikke bankes til atomer, men vendes i store, jævne flager.
  • Tag panden af varmen lige inden æggene er færdige – ellers bliver de for stive – og lad dem trække et par minutter.

Nutrition

Kalorier: 64kcal | Kulhydrat: 1g | Protein: 6g | Fedt: 4g | Mættet fedt: 1g | Kolesterol: 164mg | Natrium: 63mg | Kalium: 61mg | Sukker: 1g | Calcium: 25mg | Jern: 1mg

Afhængig af hvem du taler med, kan røræg være flere ting end det røræg oprindeligt er: Æg (og mælk) stegt under omrøring! Men i daglig tale bliver røræg også brugt om æg og mælk der tilberedes over vandbad – æggestand – og om æggeblomme rørt med sukker i en kop – æggesnaps.

Nu er det så sat på plads én gang for alle. Så tilbage til røræg i ordets bogstaveligste forstand. Som så ofte før har jeg kigget i mit gamle husmoderleksikon fra 1949 – ikke fordi jeg ikke ved hvordan man laver røræg, men bare fordi jeg synes det er spændende og sjovt at se hvad den gamle bog har at fortælle om dette og hint – og jeg blev lidt overrasket over at finde ud af at jeg laver røræg nøjagtigt som beskrevet i dette gamle opslagsværk.

Hvordan laver man røræg?

Og hvordan er det så? Det er såre simpelt. Det handler om at piske og vende (røre).

Røræg kan serveres varme, lune eller kolde.

Nedenfor får du et par andre varianter af, hvordan du kan lave røræg!

Røræg i ovn

Du kan også lave røræg i ovnen. Det er smart især hvis du skal lave store portioner.

  1. Tænd ovnen på 125° C. Rør ingredienserne sammen som før.
  2. Hæld dem i et ovnfast fad som passer i størrelsen.
  3. Sæt fadet i ovnen – skub rundt i massen med jævne mellemrum – hvor længe de skal stå afhænger af antallet af æg og fadets størrelse/dybde.

Røræg i mikroovn

Skal det gå stærkt – det skal det jo nogle gange, for eksempel om morgenen – så kan du tilberede dine røræg i mikroovnen.

  1. Smelt ½ spsk. smør i en kop eller lignende egnet beholder ved at sætte den i mikrobølgeovnen ved 750 W i et par sekunder.
  2. Kom æg, mælk og salt i koppen, og pisk det godt sammen.
  3. Sæt koppen tilbage i mikrobølgeovnen i ½ minut (1 minut ved 2 æg).
  4. Rør rundt fra kanten ind mod midten.
  5. Tilbage i mikrobølgeovnen lige så lang tid igen hvorefter dine røræg er færdige. Konsistensen skal være cremet.

Andre gode brunch opkrifter

Andre retter som kan serveres på samme tid til eksempelvis brunch:

Amerikanske pandekager eller den lidt sundere variant bananpandekager. Server med sirup og eventuelt cremefraiche eller græsk youghurt. Lav verdens bedste brød eller nogle lækre boller til eventuelt gulerodsboller, hvis det skal være lid sundere.

Du kan også se hele HurtigMums oversigt til brunch her: brunch opskrifter

Velbekomme!

Sidst opdateret: 24. december 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
4 from 4 votes (4 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Tilmeld nyhedsbrev

Deltag i november måneds lodtrækning om ART fra SodaStream (værdi: 1109 kr)

Når du udfylder formularen, giver du samtykke til at modtage markedsføringsmateriale fra HurtigMums.dk. Du kan altid afmelde dig igen. Privatlivspoltik.