Røræg

Afhængig af hvem du taler med, kan røræg være flere ting end det røræg oprindeligt er: Æg (og mælk) stegt under omrøring! Men i daglig tale bliver røræg også brugt om æg og mælk der tilberedes over vandbad – æggestand – og om æggeblomme rørt med sukker i en kop – æggesnaps.

røræg

Annonce

Nu er det så sat på plads én gang for alle. Så tilbage til røræg i ordets bogstaveligste forstand. Som så ofte før har jeg kigget i mit gamle husmoderleksikon fra 1949 – ikke fordi jeg ikke ved hvordan man laver røræg, men bare fordi jeg synes det er spændende og sjovt at se hvad den gamle bog har at fortælle om dette og hint – og jeg blev lidt overrasket over at finde ud af at jeg laver røræg nøjagtigt som beskrevet i dette gamle opslagsværk.

Hvordan laver man røræg?

Og hvordan er det så? Det er såre simpelt. Det handler om at piske og vende (røre).

Røræg – opskrift

Der skal ikke bruges ret mange ingredienser, og som regel er det noget de fleste har i huset, så det er en nem måde at friske frokosten op på.

Ingredienser brug et æg pr. person

  • Æg
  • 2 spsk. mælk pr. æg
  • Lidt salt og evt. peber – du kan også komme krydderurter i hvis du synes, purløg, rosmarin, timian, basilikum, koriander osv.
  • Smør til stegning

Sådan laver du røræg

  1. Slå æg ud i en passende skål.
  2. Tilsæt mælk, og pisk det godt sammen med en gaffel.
  3. Tilsæt de øvrige ingredienser – i hvert fald salt – og rør rundt.
  4. Smelt en lille klat smør på en stegepande – eller smør stegepanden med smør – og hæld æggemassen ud i panden, og steg ved svag varme.
  5. Vend, skub eller rør rundt i massen med en paletkniv eller lignende med store bevægelser – massen skal ikke bankes til atomer, men vendes i store, jævne flager.
  6. Tag panden af varmen lige inden æggene er færdige – ellers bliver de for stive – og lad dem trække et par minutter.

Røræg kan serveres varme, lune eller kolde.

Røræg i ovn

Du kan også lave røræg i ovnen. Det er smart især hvis du skal lave store portioner.

  1. Tænd ovnen på 125° C. Rør ingredienserne sammen som før.
  2. Hæld dem i et ovnfast fad som passer i størrelsen.
  3. Sæt fadet i ovnen – skub rundt i massen med jævne mellemrum – hvor længe de skal stå afhænger af antallet af æg og fadets størrelse/dybde.

Røræg i mikroovn

Skal det gå stærkt – det skal det jo nogle gange, f.eks. om morgenen – så kan du tilberede dine røræg i mikroovnen.

  1. Smelt ½ spsk. smør i en kop eller lignende egnet beholder ved at sætte den i mikrobølgeovnen ved 750 W i et par sekunder.
  2. Kom æg, mælk og salt i koppen, og pisk det godt sammen.
  3. Sæt koppen tilbage i mikrobølgeovnen i ½ minut (1 minut ved 2 æg).
  4. Rør rundt fra kanten ind mod midten.
  5. Tilbage i mikrobølgeovnen lige så lang tid igen hvorefter dine røræg er færdige. Konsistensen skal være cremet.

Andre retter som kan serveres på samme tid til eksempelvis brunch:

Amerikanske pandekager eller den lidt sundere variant bananpandekager. Server med sirup og eventuelt cremefraiche eller græsk youghurt. Lav verdens bedste brød eller nogle lækre boller til eventuelt gulerodsboller, hvis det skal være lid sundere.

 

Velbekomme!

Forberedelsestid: 3 minutter

Tilberedningstid: 3 minutter

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Røræg
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
31star1star1stargraygray Based on 37 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here