Svampesuppe – Klimavenlig. Det er svært at være klimavenlig og holde CO2-udslippet nede, når du laver mad. For ikke alene skal du tænke på, hvor meget strøm, du bruger, du skal også vælge dine råvarer med omtanke. Måske skifte en råvarer ud med en anden. Men alligevel skal maden jo også smage godt, så det er lidt en balancegang.

Herunder får du en opskrift på suppe. Den er hovedsageligt lavet på svampe og grøntsagsbouillon/-fond. Hvis du kan plukke svampene selv, er det jo helt perfekt. Men har du ikke forstand på svampe, er det nok mere trygt for dit velvære at købe dem. Gå efter danske og økologiske.

Suppe med svampe

Du skal bruge friske svampe. Du kan købe et svampemix, eller du kan plukke eller købe skovchampignoner. Du kan også bruge almindelige champignoner. Blot skal du huske, at udenlandske svampe giver et højere CO2-udslip end danske og økologiske.

Ingredienser til 4 personer

  • 500 g svampe – helst økologiske og danske
  • 1 dansk økologisk skalotteløg
  • 1 fed hvidløg – måske fra egen have?
  • 1 spsk. smagsneutral olie – f.eks. solsikkeolie
  • 2 kviste frisk timian – gerne økologisk og her fra landet
  • 1 l grøntsagsfond eller -bouillon – gerne hjemmelavet
  • 1 dl laktosefri eller -low madlavningsfløde
  • 2 dl økologisk mælk
  • Salt og peber

Sådan laver du svampesuppe

  1. Gør svampene fri for jord og snavs, og skær dem i grove stykker.
  2. Pil skalotte- og hvidløg, og hak skalotteløget groft og hvidløget fint.
  3. Varm olien i en gryde, og svits svampene 4-5 minutter.
  4. Tilsæt løg, hvidløg og timiankviste.
  5. Svits, til løgene er klare.
  6. Hæld bouillon/fond ved, og lad det hele simre i et kvarters tid.
  7. Tag timiankvistene op, og blend suppen.
  8. Tilsæt fløde og mælk, kog op, og smag til med salt og peber.
  9. Pynt evt. med en frisk dusk timian eller som på billedet med en dusk basilikum.

Suppen kan serveres som den er, men smager også skønt med et pølsehorn eller et flute til. Brødet er ikke regnet med i udregning af CO2-udslip, og det er brug af elektriske hjælpemidler heller ikke.

CO2-udslippet på råvarerne i svampesuppen er ca. 1,46 kg. Det svarer til en køretur i bil på ca. 10 km. Hvis du vælger udenlandske svampe, skal du mindst lægge 0,2 kg CO2 pr. kg svampe til i ekstra transport.

Synes du ikke om madlavningsfløde, og kommer du derfor ”rigtig” fløde i suppen i stedet for, så forlænger du lige køreturen med ca. 2 km. For blot en enkelt dl fløde. Udskifter du så også olien med smør, så lægger du yderligere 1 km til køreturen. Her gør det så ikke det store, om det er økologisk smør eller ej, fordi mængden er så lille. Men som du ved, så gør mange bække små en stor å.

 

Forberedelsestid: 15 minutter

Tilberedningstid: 25 minutter

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Svampesuppe
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)