Marengs er nemme at lave. Det handler bare om, at æggehviderne skal være seje/stive nok. Du kan gøre dine marengs unikke ved at tilsætte smag og/eller farve eller ved at sprøjte dem ud i en speciel form – roser, muslinger eller noget tredje.
Marengs kaldes også for kyskager eller bare kys. De spises til f.eks. is eller lignende desserter, men fungerer også fint som en lille mellemhapser eller en del af et større kagebord.
Marengs – opskrift
Dem du får opskriften på her, er blevet til små spøgelser. De gør sig godt til halloween, til Victors 6-års fødselsdag eller til Mathildes pyjamasparty, når det godt må være lidt uhyggeligt, men ikke for meget.
Det skal du bruge til ca. 30 små spøgelser … eller 15 store
- 150 g sukker
- 1 tsk. lakridsrodspulver – kan udelades, hvis I ikke kan lide det, men det giver en fin mat, grålig farve til spøgelserne
- 3 æggehvider
- En smule mørk chokolade
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 100° C – ikke varmluft.
- Bland sukker og lakridsrodspulver.
- Pisk æggehviderne luftige og skummende i en rundbundet skål, og tilsæt herefter sukker og lakridsrodspulver lidt ad gangen, mens æggehviderne piskes helt stive. Så stive, at de ikke falder ud af skålen, selvom du vender den på hovedet. Massen bliver sej og blank.
- Kom massen i en sprøjtepose med en glat tyl i den størrelse, som du vil have dine spøgelser – lav evt. en prøve først. Bruger du en kraftig plastiksprøjtepose, behøver du ingen tyl, men kan blot klippe hullet i en passende størrelse.
- Sprøjt toppe ud på en bageplade, som du inden har beklædt med bagepapir. Lav evt. små arme ved at strejfe let med en finger på hver side af toppen. Det er ikke absolut nødvendigt, øjnene skal nok få dem til at ligne spøgelser.
- Bag toppene midt i ovnen i ca. 1 time og 15 minutter – hvis de er store, skal de have 1½ time.
- Lad dem køle helt af.
- Smelt chokoladen over vandbad, og kom den smeltede chokolade i en engangssprøjte uden kanyle eller i en pipette, eller lav et lille kræmmerhus af smørrebrøds- eller bagepapir med et meget lille hul i, og fyld chokoladen i det, og sprøjt øjne på toppene.
Marengs skal opbevares tørt og helst i en kagedåse med tætsluttende låg.
Undgå madspild
Om du så kun har én æggehvide til overs, så brug den til marengs. Det kan f.eks. være, hvis du har lavet ægte mayonnaise, og der er en æggehvide til overs. Det tager ikke lang tid at piske massen, og de passer jo sig selv i ovnen, og så er det en billig måde at få en lækker snack på.
Du kan selvfølgelig også lave marengs af pasteuriserede æggehvider, så er der ingen ”blommespild”, hvis du ikke lige har lyst til at gå den modsatte vej rundt og lave mayonnaise.
Forberedelsestid: 15 minutter
Tilberedningstid: 1½ time
Hvis du nu står med æggeblommer tilovers, så kan du eventuelt lave creme brulee.
Er du sulten efter flere godter fra HurtigMums, så kan du skrive din mail her! Så modtager du inspiration og mulighed for at deltage i HurtigMums konkurrencer fra tid til anden 🙂