Stenalderbrød

Dette brød hedder stenalderbrød, fordi det er lavet efter principperne i stenalderkost – også kaldet paleo eller palæo. Det er principper, hvor man spiser som hulemænd. Altså spiser den kost, som var tilgængelig i stenalderen.

Det vil med andre ord sige kød, fisk og fjerkræ samt nødder/frø/kerner – men ikke korn – grøntsager, frugter, kartofler samt æg og olie. Jeg skal ikke gøre mig klog på om man virkelig havde olie i stenalderen, men både olivenolie, avocadoolie og kokosolie er olier, som bliver brugt i stenalderkost.

stenalderbrød

Stenalderbrød – opskrift

Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 1 time 10 minutter
Samlet tid: 1 time 20 minutter
Antal: 1 brød
Kalorier: 4591kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Dette brød er således fyldt med kerner, men helt uden mel, hvilket naturligvis også gør det til et egnet valg for glutenallergikere. Da der heller ikke er mælk i, er det også perfekt til mælke-/laktoseallergikere.

Ingredienser



Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 160° C – varmluft.
  • Hak mandlerne groft (de skal ikke smuttes først), og bland dem med græskarkerner, sesamfrø, hørfrø og solsikkefrø.
  • Tilsæt olie, salt og æggene et ad gangen, hvor der piskes efter hver æg.
  • Hæld dejen i en rugbrødsform. Har du en silikoneform er den bedst, men ellers må du fore en almindelige form med bagepapir.
  • Sæt brødet i ovnen, og bag det i 1 time og 10 minutter.

Nutrition

Kalorier: 4591kcal | Kulhydrat: 122g | Protein: 162g | Fedt: 412g | Mættet fedt: 54g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 818mg | Natrium: 1152mg | Kalium: 4502mg | Fiber: 75g | Sukker: 13g | Vitamin C: 5mg | Calcium: 1898mg | Jern: 49mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Skal det være helt på stenaldermanér og for din egen sundheds skyld, så vælg økologiske råvarer.

Et mættende brød

Stenalderbrød mætter usædvanligt godt, da det har et højt kalorieindhold. Du kan spise det, som du spiser ”almindeligt” rugbrød. Altså med pålæg på. Eller du kan spise det til en gang biksemad.

Er stenalderbrød sundt?

Der er mere fedt i stenalderbrød, end der er i ”almindeligt” rugbrød. For både mandler og kerner, olie og æggeblommer indeholder meget fedt, men med undtagelse af æggeblommerne, så er der i alle de nævnte ingredienser et overskud af de umættede (sunde) fedtsyrer.

Endvidere er der et højt indhold af fibre, og der er også flere proteiner i og færre kulhydrater. Alt dette tilsammen gør stenalderbrødet til et sundt bekendtskab.

Færdigblandet stenalderbrød blanding

I dagligvarebutikker kan du købe blandinger, der indeholder alle frø og kerner afmålt, som du blot hælder i en skål og tilsætter olie, salt og æg. Det er noget nemmere og hurtigere at gå til.

Måske er det også billigere, da du i hvert fald ikke har en masse tilovers, som du måske aldrig får brugt.

Stenalderbrød blandinger kan endda også fås økologisk.

Hvordan brødet smager, når det er lavet på en færdigkøbt blanding, ved jeg ikke, for jeg har aldrig prøvet dem. Men jeg kan ikke forestille mig, at det skulle være så meget anderledes.

Ulempen ved disse blandinger er dog, at de ofte indeholder nødder eller kan indeholde spor af nødder, så er du nøddeallergiker, så er det no go.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

4 reaktioner

    1. Hej Dami
      Jeg opbevarer brødet i en lukket plastikpose på køkkenbordet. Brødet skal være helt afkølet inden du lægger det i posen. Her holder det sig i lige omkring en uges tid.
      De bedste hilsner
      Beate, HurtigMums

      1. Jeg opbevarer altid mit i køleskab – faktisk er du den første, jeg har læst om, der ikke har det på køl ????

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce