Rødkål

Rødkål – altså som i kogt/syltet rødkål – er tilbehør, som vi ofte forbinder med jul. Men rødkål smager fortræffeligt til rigtig mange retter – ikke kun dem, vi forbinder med julen. Tænk bare på en frikadelle- eller ribbenssandwich.

Vi har brugt rødkålen i Danmark i mange år, men kun som vinterspise, for tidligere kunne du kun få den i vintermånederne, og ikke, som nu, hele året

Rødkål kan bruges på nøjagtig samme måde som hvidkål, men herunder får du en opskrift, som er velegnet til tilbehør til især stegeretter – både julens og resten af årets.

Rødkål

Rødkål – opskrift

Samlet tid: 2 timer 10 minutter
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Forfatter: Beate Grandahl
Det tager tid at lave rødkål, men du behøver ikke våge over den hele tiden. Og resultatet er bestemt tiden værd. Det bliver aldrig helt godt nok mere bare at spise rødkål fra et glas eller en spand købt i supermarkedet.

Ingredienser

  • 1 Rødkålshoved ca. 1½ kg
  • 40 g Smør
  • 25 g Sukker
  • 1 spsk. Eddike
  • dl Ribssaft
  • Salt


Sådan gør du

  • Pil de yderste, grove blade af kålen, og snit den fint uden at tage stokken med.
  • Smelt smørret i en stor gryde, og tilsæt sukker, eddike og ribssaft.
  • Kom kålen i gryden, læg låg på, og lad kålen dampe mør ved lav varme i ca. 1½ times tid. Rør et par gange i gryden undervejs.
  • Tag låget af gryden, og lad kålen dampe videre uden låg og under jævnlig omrøring.
  • Smag kålen til med sukker, salt, ribssaft og evt. mere smør – eller fedt fra en steg – hvis du synes, den mangler fedme.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Tip: Du kan også smage din rødkål til med kommen, allehånde eller kanel. Eller komme rosiner opblødt i f.eks. rom i den.

Rødkålen kan opbevares i et – evt. skoldet og atamonskyllet – glas med tætsluttende låg. Den kan holde sig længe. Efter åbning skal den dog i køleskabet, hvor den også kan holde sig temmelig længe. Rødkålen opvarmes i en gryde eller i mikroovnen.

Forskellige varianter af rødkål

Som nævnt kan rødkål serveres til mange forskellige retter. Der er også mange forskellige måder at tilberede den på. Heldigvis – for hvorfor skal det smage ens hver gang. Dog er jeg meget traditionsbunden, når det handler om min jul. Og det er faktisk ikke ovennævnte opskrift, jeg bruger, når jeg laver rødkål til jul. Til jul laver jeg altid rødkål med ribssaft og appelsin.

De fleste opskrifter på rødkål, som vi får den i dag – dette let søde tilbehør – er fra starten af 1900-tallet. Før da var rødkål mere surt.

I den gamle Kogebog for små Husholdninger fra 1862 bliver rødkålen kogt i eddike og kaldes rød surkål. Den bliver dog også tilsmagt med smør, fedt eller suppe og lidt sukker, kirsebær- eller ribssaft og salt efter kogning. Og jeg tænker, at den måde at gøre det på nok giver en mere syrlig variant, end den vi kender i dag.

Krydderier i rødkålen – altså kommen, kanel, vanilje osv. – er først kommet til i 1990’erne, inden da var det kun ingredienser, som nævnt i opskriften herover, der var i kogt rødkål.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

En reaktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce