Bibimbap

Bibimbap er en slags koreansk bowl. Ordet skulle angivelige betyde blandede ris (se mere om historien bag Bibimbap nedenunder opskriften). Det er kogte ris blandet med sauterede og krydrede grøntsager og en slags sauce krydret med gochujang, som er en koreansk chilipasta, og sojasauce samt oksekød og en rå æggeblomme på toppen. Det hele bliver rørt rundt, så det er godt blandet. Se opskriften herunder.

I nogle tilfælde er det et stegt æg – altså et spejlæg – der lægges på toppen. Hos os synes vi bedre om et smilende eller et pocheret æg, så det bruger vi i stedet for.

bibimbap

Bibimbap opskrift

Ingen anmeldelser
Forb. tid: 40 minutter
Tilb. tid: 25 minutter
Samlet tid: 1 time 5 minutter
Ret: aftensmad
Køkken: Koreansk
Servings: 4 personer
Calories: 749kcal
Du kan bruge forskellige udskæringer af oksekød til bibimbap, men de fleste steder er det nok culottesteg, der anvendes. Jeg bruger som regel et stykke ribeye. Men hvad der er det mest autentiske i forhold til den skønne, koreanske risret, det ved jeg ikke. Der er nogle der bruger hakket oksekød, men det gør vi ikke her.

Ingredients

Ingredienser til kødet

  • 450 g oksekød – f.eks. culotte eller ribeye
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk sesamolie
  • 1 spsk sojasauce
  • 2 tsk riseddike eller hvidvinseddike
  • 1 spsk majsmel
  • 2 tsk sukker
  • Lidt salt og peber

Ingredienser til saucen

  • 2 fed hvidløg
  • 35 g gochujang koreansk chilipasta – afhængig af hvor stærk du ønsker saucen
  • 1,5 spsk sukker
  • 1,5 spsk sesamolie
  • 1 spsk sesamfrø
  • 1 spsk sojasauce
  • 1 spsk vand
  • 0,5 spsk riseddike eller hvidvinseddike

Ingredienser til grøntsagerne og anretningen

  • 350 g hvide langkornede ris
  • 200 g sød kartoffel
  • Olie til stegning + lidt til at dryppe grøntsagerne med
  • 200 g grønne asparges
  • 100 g friske svampe – f.eks. shiitake eller enoki
  • 4 æg eller 4 æggeblommer
  • 4 spsk kimchi fermenterede grøntsager – kan købes i velassorterede dagligvarebutikker

Specialudstyr

  • 1 riskoger

Instructions

  • Skær kødet i tynde skiver – For eksempel kan du skære oksekødet i tern på ca. 2 cm, og læg dem i fryseren i ½ times tid.
  • Pil hvidløgsfeddene, og hak dem fint – gerne i blenderen.
  • Blend det let frosne kød, til det har en konsistens som groft hakket kød.
  • Bland derefter alle ingredienserne til kødet sammen i en skål, og sæt det til side.
  • Pil, hvidløgsfeddene til saucen, og hak dem fint.
  • Bland de hakkede hvidløgsfed med resten af ingredienserne til saucen.
  • Kog risene efter anvisningen på emballagen. Hvis du har en riskoger, så kan du lavet dampet ris.
  • Skær sød kartoffel i stave på tykkelse med tændstikker, og steg dem i olie på en varm pande, til de er gyldne og sprøde.
  • Knæk den nederste træede del af aspargesene, og blancher aspargesene.
  • Soignér svampene, og damp dem i 4-5 minutter.
  • Varm imens lidt olie op i en pande, og steg kødet i 5-7 minutter.
  • Dryp grøntsagerne med lidt olie.
  • Tilbered æggene som ønsket – eller lad være, hvis du hellere vil have rå æggeblomme i din bibimbap.
  • Anret i fire portionsskåle med først ris, så alle grøntsager og de tynde skiver kød. Top med sauce, æg og kimchi.
  • Rør rundt i hver portion, eller lad dem, der spiser med, selv gøre det.

Notes

Tip: Du kan bruge andre grøntsager i stedet for de nævnte. F.eks. gulerødder, squash, bønnespirer, grønne forårsløg eller lignende.

Nutrition

Kalorier: 749kcal | Kulhydrat: 87g | Protein: 34g | Fedt: 28g | Mættet fedt: 10g | Flerumættet fedtsyre: 2g | Enkeltumættet fedtsyre: 12g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 244mg | Natrium: 207mg | Kalium: 855mg | Fiber: 4g | Sukker: 5g | Vitamin C: 6mg | Calcium: 104mg | Jern: 5mg

 Historie og oprindelse af Bibimbap

Bibimbap, som bogstaveligt betyder “blandet ris” på koreansk, er en ikonisk koreansk ret kendt for sin blanding af hvide ris, sautérede grøntsager, kød og en krydret sauce. Retten serveres traditionelt i en skål, hvor ingredienserne omrøres grundigt lige før spisning.

Etymologi og tidlige referencer

Ordet “bibimbap” er sammensat af “bibim” (blanding) og “bap” (ris). Tidligere kendt som “goldongban” (골동반), hvilket betyder “blandet ris”, blev retten først nævnt i det 19. århundrede i kogebogen Siuijeonseo. ​

Mulige oprindelser

Der er flere teorier om bibimbaps oprindelse:

  • Rituelle rødder: Nogle forskere mener, at retten stammer fra praksissen med at blande ris og side retter under jesa-ritualer, hvor mad blev ofret til forfædrene og derefter spist af deltagerne.
  • Praktisk måltid: En anden teori er, at bibimbap opstod som en praktisk måde for bønder at spise under høstsæsonen, hvor forskellige ingredienser blev blandet i en skål for nemheds skyld. ​
  • Nytårstradition: Det er også blevet foreslået, at retten blev spist på tærsklen til det koreanske månenytår for at bruge resterende ingredienser og starte det nye år med friske forsyninger. ​

En koreansk ret med udvikling og variationer

Bibimbap har udviklet sig over tid med regionale variationer. For eksempel er Jeonju bibimbap kendt for sin brug af specifikke lokale ingredienser og præsentation. ​

I dag er bibimbap ikke kun en fast bestanddel i koreansk cuisine, men også en repræsentation af Koreas kulinariske kultur på verdensplan.

Andre populære asiatiske retter

  1. Ramen (Japan) – En skål med nudler i en smagfuld bouillon, ofte toppet med skiver af svinekød, forårsløg og et blødkogt æg.
  2. Pad Thai (Thailand) – En ikonisk nudelret lavet med risnudler, æg, tofu eller rejer, peanuts og en sød-syrlig tamarindbaseret sauce.
  3. Peking-and (Kina) – En sprødstegt and serveret med tynde pandekager, forårsløg og hoisinsauce.
  4. Pho (Vietnam) – En aromatisk suppe med risnudler, oksekød eller kylling, og friske urter som koriander og basilikum.
  5. Kimchi (Korea) – Fermenterede grøntsager, typisk kål og radiser, krydret med hvidløg, ingefær og gochugaru (chiliflager).
  6. Dim Sum (Kina) – Små dampede eller stegte retter, ofte serveret i bambuskurve, som dumplings, bao og risruller.
  7. Tandoori Kylling (Indien) – Marineret kylling tilberedt i en tandoor-ovn, krydret med yoghurt og en blanding af varme krydderier.
  8. Banh Mi (Vietnam) – En vietnamesisk sandwich med sprød baguette fyldt med kød, syltede grøntsager, koriander og paté.
  9. Sushi (Japan) – Ruller eller stykker af rå fisk og ris, ofte serveret med wasabi, syltet ingefær og sojasauce.
  10. Satay (Indonesien/Malaysia) – Grillede kødspyd serveret med en cremet og krydret peanutsauce.

Sidst opdateret: 9. marts 2025
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter