Kartoffelkager – En kartoffelkage er en vandbakkelse fyldt med kagecreme og afsluttet med et marcipanlåg. Det er mine i hvert fald. Jeg har fået kartoffelkager, hvor det mere var som en slags lag- eller flødeskumskage med marcipanlåg.
Vandbakkelserne er nok den største udfordringer, da de kan falde sammen, hvis din ovn ikke varmer nok, eller hvis du åbner ovndøren – så lad være med det!
Opskrift på kartoffelkager:
Kartoffelkager – opskrift
Ingen anmeldelser
Samlet tid: 1 time time 10 minutter minutter
Ret: Dessert, kaffe, Snack
(skærm slukker ikke)
Antal: 8 kager
Kalorier: 649kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Tag alle ingredienser ud af køleskabet, og lad dem stå på køkkenbordet ½ times tid, så de får samme temperatur. Så er det nemmere at arbejde med.
Ingredienser
- 100 g smør
- 2 dl vand
- 200 g hvedemel
- ½ tsk. sukker
- 1 knsp. salt
- 3 æg
- 2 dl sødmælk
- 1 dl fløde
- 1 stang vanilje
- 3 æggeblommer
- 4 spsk. sukker
- 1 spsk. majsstivelse
- 1 dl hindbærmarmelade
- 1½ dl piskefløde
- 400 g marcipan
- 100 g kakaopulver
- Sprøjtepose
- 1 cm rund tylle
- 1 stor glat tylle
- 8 cm kageudstikker
Sådan gør du
- Kom smør og vand i en kasserolle, og smelt smørret ved svag varme.
- Skru op for varmen, og bring det i kog, når smørret er smeltet.
- Bland mel, sukker og salt, sigt det, og hæld det i kasserollen.
- Rør kraftigt i massen med en ske, indtil den har samlet sig til en dej, der slipper bunden.
- Tag kasserollen af varmen, og lad dejen køle af.
- Pisk æggene let sammen, og tilsæt lidt efter lidt, mens du rører mellem hver gang. Bliv ved med at tilsætte æg og røre, indtil dejen er blød og glat – det er ikke sikkert, at det hele af æggene skal bruges.
- Tænd ovnen på 200° C, varmluft.
- Dæk en bageplade med bagepapir, og smør det med lidt smør.
- Kom dejen i en sprøjtepose med 1 cm-tyllen monteret, og sprøjt en ca. 8 cm lang stribe ud på bagepladen.
- Sprøjt en stribe magen til lige ved siden af, så de hænger sammen.
- Sprøjt til sidst endnu en stribe midt på oven på de to andre.
- Lav i alt otte af disse konstruktioner med god plads imellem.
- Sæt bunden til kartoffelkagerne i ovnen i 20-30 minutter, til de er gyldne og faste. Åbn ALDRIG ovndøren de første 20 minutter, da dine vandbakkelser så bliver flade.
- Lad vandbakkelserne køle af på en bagerist.
- Kom mælk og fløde i en kasserolle.
- Flæk vaniljestangen og kom også den i kasserollen, og varm op til kogepunktet.
- Tag gryden af varmen.
- Pisk æggeblommer, sukker og majsstivelse let, luftigt og lysegul, og kom den i kasserollen.
- Sæt den over ved svag varme under konstant piskning, indtil blandingen begynder at blive til en creme – den må ikke koge.
- Lad cremen blive kold.
- Flæk vandbakkelserne på langs med en brødkniv, og kom lidt hindbærmarmelade ned i dem.
- Fordel cremen i dem, og klem vandbakkelserne let sammen.
- Pisk fløden til skum, og sprøjt den i store cirkler ud oven på samlingen/åbningen af vandbakkelserne.
- Rul marcipanen ud, og drys med kakaopulver, til den er dækket.
- Udstik otte cirkler, og læg en cirkel oven på hver vandbakkelse – træk dem evt. lidt ud, så de bliver ovale.
Nutrition
Kalorier: 649kcal | Kulhydrat: 63g | Protein: 16g | Fedt: 40g | Mættet fedt: 17g | Flerumættet fedtsyre: 4g | Enkeltumættet fedtsyre: 17g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 198mg | Natrium: 152mg | Kalium: 459mg | Fiber: 7g | Sukker: 29g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 124mg | Jern: 4mg
Se også andre lækre kageopskrifter her.