Har du lyst til at prøve noget nyt, der emmer af hygge og forkælelse? Hvid pizza er en spændende og anderledes variation af den klassiske pizza. Her undgår vi tomatsovsen og lader de lyse ingredienser som ost, kartofler og jordskokker træde i centrum. Det er en ret, der både overrasker og imponerer – perfekt til en stille aften eller en hyggelig middag med venner og familie.
Denne opskrift giver dig frihed til at eksperimentere med fyld og sammensætning. Måske finder du på din egen favoritversion? Uanset hvad, er hvid pizza et hit, der både smager skønt og er nemt at lave.
Opskrift på hvid pizza
Hvid pizza
Ingredienser
- ½ l vand
- 25 g gær
- 1 spsk. salt
- 1 tsk. sukker
- 1 kg tipo 00 hvedemel
- 2 spsk. olivenolie
- 300 g jordskokker
- 100 g kogte afkølede kartofler
- 200 g revet ost
- 1 tsk. tørret oregano
- 40 g hasselnødder
- 75 g skærefast gedeost
- Lidt grønt drys – f.eks. rucola bredbladet persille eller basilikum
Sådan gør du
- Opvarm vandet til 37° C.
- Opløs gæren i vandet.
- Bland salt og sukker i melet, og tilsæt det sammen med olien.
- Ælt dejen – eller kør den i røremaskinen – i 8-10 minutter.
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 1 time.
- Skræl imens jordskokkerne, skær dem i skiver, og kom dem i kogende vand i 2-3 minutter.
- Hæld jordskokkerne i et dørslag, skyl dem med koldt vand, og lad dem derefter dryppe af.
- Skær de kogte kartofler i skiver.
- Tænd ovnen på 225° C – ikke varmluft – med en bageplade i.
- Rul pizzadejen ud til en firkant eller cirkel, og læg den på et stykke bagepapir.
- Drys pizzabunden med revet ost.
- Fordel skiver af jordskokker og kartofler ovenpå.
- Drys med oregano samt salt og peber.
- Tag den varme plade ud af ovnen, og træk bagepapiret over på den.
- Sæt pladen med pizza i ovnen, og bag den i 5 minutter.
- Hak imens hasselnøddekernerne, og skær gedeosten i skiver.
- Drys hasselnøddekernerne over pizzaen, og bag den igen i 5 minutter.
- Fordel skiver af gedeosten på pizzaen, og lad den bage i 5-7 minutter mere.
- Skyl det grønne drys, og skær det evt. i mindre stykker.
- Tag pizzaen ud af ovnen, og fordel det grønne drys på den.
Min opskrift på hvid pizza
Når jeg laver hvid pizza, kan jeg godt finde på at lade dejen langtidshæve natten over i køleskabet. Så sparer jeg tid dagen efter, fordi jeg ikke skal afsætte tid til at røre/ælte dejen. Samtidig sparer jeg også hævetiden.
Når jeg lader dejen langtidshæve bruger jeg kun 5 g gær, som opløses i koldt vand fra hanen. Dejen tager jeg ud af køleskabet 1 time før, jeg går i gang med at rulle den ud.
Jeg kan også finde på at købe en færdig pizzadej. Det gør det meget hurtigere at lave hvid pizza. Det er jo bare at trille dejen ud, lægge fyldet på og bage den. Så er maden klar på under ½ time.
Stop madspild
Hvis der er en mulighed for, at I ikke spiser op. Så fordel kun det grønne drys på de stykker, der er skåret ud. Så kan du nemt fryse resten af pizzaen ned til en anden dag. Og ellers smager pizzaen også godt kold dagen efter.