Den sorte gryde

Den sorte gryde bliver også kaldt kød i mørke. I bund og grund var det til at starte med bare en sammenkogt ret af ugens rester, så grøntsager, svampe og andre ingredienser kunne blive brugt. Resterne blev så ”gemt” i en meget mørk sovs. Opskriften får du herunder.

Opskriften er ment som en ”basis”-opskrift. Så kan du selv udskifte eller tilføje flere ingredienser, hvis du f.eks. har porrer tilovers, kan de skæres i ringe, og brunes sammen med kødet. Er det gulerødder, kan de skæres i skiver, og tilsættes sammen med tomater – eller i stedet for, så skal du blot tilføre mere fløde eller en anden form væske og muligvis også jævne sovsen.

den sorte gryde opskrift

Den sorte gryde opskrift

Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 5 minutter
Ret: aftensmad
Køkken: Dansk
Antal: 4 personer
Kalorier: 663kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Jeg har i denne opskrift brugt oksekød, men det står dig frit for, om du vil bruge kylling, gris eller måske lam i stedet for.

Ingredienser

  • 500 g oksekød – f.eks. inderlår eller klump
  • 30 g smør – eller andet fedtstof
  • 200 g champignoner
  • dl stærk kaffe – f.eks. espresso kan udelades
  • dl piskefløde
  • 200 g flåede tomater på dåse
  • ½ dl snaps kan udelades
  • Kulør
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Skær kødet i tern eller strimler.
  • Kom smørret i en gryde, og lad det bruse af.
  • Tilsæt kødet, og lad det få stegeskorpe.
  • Soigner imens champignonerne, og skær de største i halve eller kvarter.
  • Tilsæt kaffe, fløde, tomater og snaps, rør om, og bring det hele i kog.
  • Skru ned for varmen, og lad det hele simre ved svag varme og under låg i en times tid.
  • Smag til med salt og peber, og tilsæt kulør, til sovsen har den farve, du ønsker.

Noter

Den sorte gryde kan serveres i en sort gryde eller portionsanrettes i små, sorte gryder, så bliver den sort på mere end én måde. Og i hvert fald kan ingen klandre dig for, at det ikke er en sort gryde, fordi sovsen ikke er mørk nok, hvis du ligesom jeg ikke bryder dig om en helt sort sovs.

Nutrition

Kalorier: 663kcal | Kulhydrat: 17g | Protein: 26g | Fedt: 55g | Mættet fedt: 28g | Flerumættet fedtsyre: 2g | Enkeltumættet fedtsyre: 19g | Transfedtsyre: 2g | Kolesterol: 176mg | Natrium: 287mg | Kalium: 766mg | Fiber: 2g | Sukker: 8g | Vitamin C: 6mg | Calcium: 94mg | Jern: 4mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Til den sorte gryde kan du f.eks. servere kogt pasta, kogte ris, kartoffelmos eller rodfrugtmos. Faktisk er kartoffel-/rodfrugtmos også en god måde at få brugt rester. I hvert fald rester af grøntsager og urter. Bland f.eks. græskarkød eller noget sød kartoffel i kartoffelmosen eller persille, løgtoppe, chilipeber osv. i enten kartoffel- eller rodfrugtmosen.

Stop madspild

Får du rester af den sorte gryde, kan den fryses. Køl den hurtigt ned, og hæld den i en bøtte eller i en plastikpose, der er velegnet til fødevarer og kan tåle at komme i fryseren. Så har du nem mad en anden dag, hvor du blot skal lave tilbehør og varme gryderetten.

Du kan også, hvis der også er mos tilovers, røre et æg i mosen. Komme gryderetten i et ovnfast fad, sætte dutter af mos oven på Evt. kan du også give det et drys revet ost. Så sætter du fadet i ovnen ved et par hundrede grader til kartoffelmosen begynder at tage farve.

Sidst opdateret: 1. december 2022
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter