Vandkefir er lavet af kefirgryn også kaldet kefirperler, kefirknolde eller kefirsvamp. For 30-40 år siden, var det en hel kultur – mælkekultur – at lave kefir og forære kefirsvamp til venner, familie, naboer og hvem, der ellers var inden for omgangskredsen. Der var ikke én husmor med respekt for sig selv, der ikke havde en kefirsvamp stående i vindueskarmen og boble.

.

Kefirsvampen er blevet in igen – nu kaldes den bare for kefirgryn, -knolde eller -perler. Men når grynene/perlerne ligger samlet, ligner de en svamp. Stammer de fra mælkekefir er de hvide, og fra vandkefir er de semitransparente. For 30-40 år siden var det mælkekefir, der blev hjemmeproduceret til den store guldmedalje, i dag er vandkefir lige så populært.

Vandkefir – opskrift

Du starter med kefirgryn. Dem kan du købe på nettet. Hvor de stammer fra, ved jeg ikke. Men når du har lavet vandkefir én gang, får du selv kefirgryn – og endda flere end til at starte med. Når du laver vandkefir, skal du altid bruge redskaber af glas, plast eller træ.

Antal liter:
0,5 L

Tid i alt:
24T5M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til vandkefir

 

  • 35-50 g økologisk sukker
  • ½ l vand
  • 1 spsk. kefirgryn med lidt vandkefir ved – det hele følger med i flasken, når du køber kefirgryn
  • friske eller tørrede økologiske frugter efter eget valg

Sådan laver du vandkefir

  1. Kom sukkeret i et rent glas.
  2. Hæld kogende vand over – kun så meget, at der lige netop er nok til at smelte sukkeret.
  3. Fyld op med koldt vand, så temperaturen kommer ned på ca. 20° C.
  4. Bland kefirgryn og lidt vandkefir i.
  5. Tilsæt evt. tørret eller frisk økologiske frugt – evt. i en tepose, så de er nemme at fjerne senere.
  6. Læg låg på glasset. Lægger du låget løst over, bliver vandkefiren mere klar, end hvis du sætter det fast, så der dannes overtryk. I så fald kan vandkefiren nemlig blive let mousserende.
  7. Lad vandkefiren stå ved stuetemperatur i mindst 24 timer og maks. 14 dage. Jo længere tid, vandkefiren fermenterer, jo syrligere bliver den.
  8. Hæld væsken gennem en plastiksigte og over i et rengjort glas eller en rengjort flaske med tætsluttende låg.
  9. Fortsæt forfra med kefirgrynene, eller hæld dem på et glas/i en flaske. De kan holde sig i ca. 1 måned.
  10. Sæt vandkefiren på køl, hvis du ønsker at nyde den kold. Det er ikke nødvendigt.

Vandkefir smager godt med en skive citron.

NB: Bruger du frisk frugt, skal den tages op efter et døgn. Tørret frugt kan du fjerne efter en uge.

Hvor længe den færdige drik kan holde sig, ved jeg ikke, men længe.

Hvad er vandkefir godt for?

Vandkefir indeholder mælkesyre- og eddikesyrebakterier, der gavner din tarmsundhed. Derudover styrker kefir dine knogler og dit immunforsvar.

Indeholder det alkohol?

Fermentering er en forgæring. Gæren omdanner sukker til mælkesyre, eddikesyre, kulsyre og alkohol. Kan du ikke tåle alkohol, bør du ikke drikke vandkefir. Men alkoholprocenten er altså ikke så høj, at du ikke må køre bil, eller at børn ikke må drikke det.

Der findes faktisk også nogle frugtjuicer, der ”naturligt” indeholder alkohol.

 

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Vandkefir
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug

x