Pommes Anna er en klassisk, fransk ret af noget så simpelt som kartofler. Retten er opkaldt efter Anna Deslions der regelmæssigt holdt sammenkomster på chefkok Adolpe Duglérés – skaberen af retten – café.

pommes anna

I bund og grund er det blot lagdelte kartofler dampet i en anselig mængde smør – og det SKAL være smør ikke noget med olie, margarine eller blandingsprodukter.

Pommes Anna – opskrift

Man kunne fristes til at kalde retten for kartoflernes butterdej. Den er egentlig ikke svær at lave, men den tager tid – både at forberede og at tilberede.

Ingredienser til 4 portioner

  • 750 g kartofler
  • 175 g smør
  • Salt og peber
  • eventuelt lidt timian og/eller rosmarin

Sådan laver du pommes Anna

  1. Skræl kartoflerne og skær dem i super tynde skiver. Så tynde som overhovedet muligt – brug f.eks. et mandolinjern eller lignende.
  2. Smelt samtidig smørret i en gryde, og tilsæt lidt salt og peber.
  3. Tænd ovnen på 230° C.
  4. Pensl 4 ramekiner eller lignende små forme godt med noget af smørret.
  5. Læg nu kartoffelskiver i bunden af hver form – helt ud til kanten.
  6. Pensl med smeltet smør, og fortsæt med at lægge lag på lag forskudt af hinanden og med smeltet smør imellem lagene til formene er fyldt. Afslut med smør. Hvert lag skal drysses med lidt timian eller rosmarin, hvis du bruger det i opskriften.
  7. Pak hver ramekin ind i stanniol og sæt dem i ovnen i 25 minutter.
  8. Tag stanniolen af, og bag videre i yderligere 35 minutter til de er gyldenbrune og sprøde på toppen.
  9. Tag hver enkelt Pommes Anna forsigtigt ud af formen – stik evt. med en kniv hele vejen rundt først.

Hvis du ønsker dine Pommes Anna skal have lidt mere smag og personlighed, kan du krydre smørret med eksempelvis tørret rosmarin, timian som foreslået ovenfor eller anden krydderurt du synes om.

Pommes Anna med klaret smør

Der er nogle der sværger til at bruge klaret smør til Pommes Anna. Vi gør det ikke selv, men derfor skal vi ikke være afvisende overfor, det lige kan give lidt mere. Ideen er, at det klarede smør ikke branker så let ved høje temperaturer. Kort fortalt så smelter du smøret i en gryde og hælder den “klare” smør over i et bæger, og så bruger du ikke det “grumsede” smør, der er tilbage.

Det kan Pommes Anna bruges til

Pommes Anna kan serveres til stegte retter, men passer sig nok bedst til de lidt finere – mørbrad, steaks, stege og så videre. Hvis du vil gøre det rigtig fransk kan du eventuelt servere pommes Anna til coq au vin. Men hvis det ikke skal være helt frankofilt, så går de “franske kartofler” nu rigtig godt til rigtig mange danske retter. I bund og grund kan du bruge dem næsten alle de steder, hvor du ellers ville have brugt flødekartofler.

Velbekomme!

Forberedelsestid: 30 minutter

Tilberedningstid: 1 time

Har du nogle gode billeder af retten som du vil dele med HurtigMums, så send dem endelig til kontakt@hurtigmums.dk. Har du kommentarer, spørgsmål eller forslag til opskriften her på Pommes Anna, så kommenter det endelig nedenfor!

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Pommes Anna
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
41star1star1star1stargray Based on 53 Review(s)