Opskrift på langtidsstegt oksefilet i ovn
Ingredienser
- 3 spsk. brun farin
- 2 spsk. groft salt
- 1½ kg oksefilet
- Lige dele olie og smør til bruning
- lidt oksebouillon eller -fond
Sådan gør du
- Lave en rub af farin og salt.
- Rids fedtet på fileten – ellers trækker det og stegen sig sammen.
- Gnid rubben ind i stegen på alle sider.
- Kom stegen i en frysepose, luk den, og læg stegen i køleskabet i 12-24 timer – mindre kan også gøre det, men ½-1 døgn er anbefalelsesværdigt.
- Tag fileten ud af køleskabet en times tid før, du skal tilberede den, så den får stuetemperatur.
- Varm en pande op, og kom olie og smør på.
- Brun stegen hurtigt i fedtstoffet, så snart det er smeltet. Ikke for lang tid, den skal helst ikke begynde at stege bare have en fin brun og sprød skorpe.
- Læg stegen op i en bradepande, og hæld kødsaften fra posen på den varme pande – er der ikke ret meget, så tilsæt lidt oksebouillon eller -fond.
- Kog op, og hæld det over stegen.
- Sæt stegen i ovnen, og tænd på 80° C, konventionel ovn. Den skal stå i ca. 4 timer. Stegetiden afhænger af kødets tykkelse og din ovn, hvor præcis den er i temperaturen.
- Tjek evt. efter en time med et stegetermometer. Hvis stegen har været f.eks. 20° C i centrumstemperatur, da den blev sat i ovnen, skal centrumstemperaturen stige med ca. 10° i timen, hvilket vil sige at efter en time, skal stegen have en centrumstemperatur på ca. 30° C. Reguler evt. ovntemperaturen, og tjek igen efter en time.
- Øs lidt sky fra bradepanden over stegen med en ske, hver gang du tjekker dens temperatur.
- Tag stegen ud af ovnen, når centrumstemperaturen er 57° C.
At tilberede en oksefilet er altid lidt et sats. For lang tid i ovnen, og den bliver tør. For kort tid i ovnen er lidt lettere at rette op på ved at stille den ind igen, men med risiko for at den så bliver tør … Men selvfølgelig kan det lade sig gøre. Det kræver lidt omhu, men det er besværet værd.
Hvor lang tid skal en oksefilet have i ovnen?
Selvom du kan stege en oksefilet til perfektion, så den har en kernetemperatur på nøjagtig 57° C, skal du ikke forvente, at alle synes, den er perfekt. For der skal nok være en enkelt eller to, der mener, at alt oksekød fra hakkekød over bøffer til hele stege SKAL være gennemstegt! Ja, ja, giv vedkommende enderne af oksefileten, de vil altid være mere stegt end kødet i midten.
Skal stegen holdes varm, kan du pakke den i stanniol – den steger ikke videre, når du har stegt den ved lav temperatur.
Tilbehør til oksefilet
Oksefilet smager godt med flødekartofler, hasselbackkartofler eller pommes Anna.
Serverer du flødekartofler til, behøver du ikke nødvendigvis sovs, men ellers vil det være et ekstra pift til retten at have lidt sovs at dyppe i. Det kan være en helt almindelig brun sovs – gerne en opbagt sovs – eller det kan være en rødvinssauce.
Sovsen skal ikke være for tynd, men heller ikke så tyk, at den skal ”skæres” ud. Den skal være, så der hænger en god portion på kød og kartofler, når du har dyppet dem i den.
Meeen nu skal det jo ikke kun handle kød, sovs og kartofler det hele. Der må også gerne være grøntsager til. Det kan for eksempel være dampede grønne bønner eller asparges, karamelliserede gulerødder, bagte tomater eller hvad med stegt spidskål?
De fleste grøntsager vil passe godt til oksefilet, der skal bare helst være lidt bid i dem – ikke noget med blomkål, der er kogt til morfar.
En anden mulighed er at servere en lækker salat til. På billedet er oksefileten serveret med flødekartofler, brun sovs og broccolisalat med mormordressing. Så her er der i hvert fald masser at dyppe i.
Er det grillvejr – måske har du endda stegt oksefileten i grillen – vil det være oplagt at smide tilbehøret i grillen.
Så kan du for eksempel servere retten med grillede majs til. Eller andre grillede grøntsager.
Vin til maden
Vil du servere vin til maden – og det vil du til en oksefilet – så vælg en kraftig rødvin. For eksempel en Amarone, hvis det skal være rigtig fornemt. Men du kan også vælge en mellemkraftig rødvin, som for eksempel en Cotes Du Rhone.
Hvidvin er ikke det bedste valg til oksekød. Men vil du absolut servere hvidvin til, så vælg en, der har lagret på egetræsfad i nogle måneder, og servér den ikke for kold – 10-12 grader er passende.
5 Responses
4 timer ved 80 gradermener jeg ikke er langtidsstegning.
Jeg plejer at give den 10 timer ved 60 grader.
Er det varmluftsovn eller konventionel ovn, der er anvendt til denne opskrift?
Hej Louise
Jeg bruger ikke varmluft. Og jeg har nu tilføjet det i opskriften, tak. 🙂
De bedste hilsener
Beate, HurtigMums
Jeg ønsker svampe sauce
Eller er det helt ved siden af til oksefilet ? Ksrmaliseret gulerødder og asparges eller stegte bønner
Mvh Karen forsberg
Hej Karen
Lyder lækkert.