Oksefilet

At tilberede en oksefilet er altid lidt et sats. For lang tid i ovnen, og den bliver tør. For kort tid i ovnen er lidt lettere at rette op på ved at stille den ind igen, men med risiko for at den så bliver tør … Men selvfølgelig kan det lade sig gøre. Det kræver lidt omhu, men det er besværet værd.

Selvom du kan stege en oksefilet til perfektion, så den har en kernetemperatur på nøjagtig 57° C, skal du ikke forvente, at alle synes, den er perfekt. For der skal nok være en enkelt eller to, der mener, at alt oksekød fra hakkekød over bøffer til hele stege SKAL være gennemstegt! Ja, ja, giv vedkommende enderne af oksefileten, de vil altid være mere stegt end kødet i midten.

Annonce

oksefilet

Langtidsstegt oksefilet i ovn

Langtidsstegning eller ej? Det er en diskussion, som aldrig ender ligesom diskussionen om gasgrill eller kulgrill. Det er en religion, og jeg tror på langtidsstegning … og kulgrill! I denne opskrift tilberedes stegen i ovnen, men du kan også lave den i en grill.

Ingredienser til 6 personer

  • 3 spsk. brun farin
  • 2 spsk. groft salt
  • 1½ kg oksefilet
  • Lige dele olie og smør til bruning
  • lidt oksebouillon eller -fond

Sådan laver du oksefilet

  1. Lave en rub af farin og salt.
  2. Rids fedtet på fileten – ellers trækker det og stegen sig sammen.
  3. Gnid rubben ind i stegen på alle sider.
  4. Kom stegen i en frysepose, luk den, og læg stegen i køleskabet i 12-24 timer – mindre kan også gøre det, men ½-1 døgn er anbefalelsesværdigt.
  5. Tag fileten ud af køleskabet en times tid før, du skal tilberede den, så den får stuetemperatur.
  6. Varm en pande op, og kom olie og smør på.
  7. Brun stegen hurtigt i fedtstoffet, så snart det er smeltet. Ikke for lang tid, den skal helst ikke begynde at stege bare have en fin brun og sprød skorpe.
  8. Læg stegen op i en bradepande, og hæld kødsaften fra posen på den varme pande – er der ikke ret meget, så tilsæt lidt oksebouillon eller -fond.
  9. Kog op, og hæld det over stegen.
  10. Sæt stegen i ovnen, og tænd på 80° C. Den skal stå i ca. 4 timer. Stegetiden afhænger af kødets tykkelse og din ovn, hvor præcis den er i temperaturen.
  11. Tjek evt. efter en time med et stegetermometer. Hvis stegen har været f.eks. 20° C i centrumstemperatur, da den blev sat i ovnen, skal centrumstemperaturen stige med ca. 10° i timen, hvilket vil sige at efter en time, skal stegen have en centrumstemperatur på ca. 30° C. Reguler evt. ovntemperaturen, og tjek igen efter en time.
  12. Øs lidt sky fra bradepanden over stegen med en ske, hver gang du tjekker dens temperatur.
  13. Tag stegen ud af ovnen, når centrumstemperaturen er 57° C.

Skal stegen holdes varm, kan du pakke den i stanniol – den steger ikke videre, når du har stegt den ved lav temperatur.

Oksefilet smager godt med flødekartofler, hasselbackkartofler eller pommes Anna.

 

Forberedelsestid: 1 døgn

Tilberedningstid: 4 timer

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Oksefilet
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here