Broccolisalat – Broccoli, tidligere kendt som aspargeskål, er en populær grøntsag i Danmark. Det har den ikke altid været, men i 1990’erne fik den sit store gennembrud som frisk grøntsag. Den frosne udgave havde været i handlen siden 1960’erne og den friske siden 1980’erne.

I 1960’erne anså danskerne broccolien for det helt nye og eksotiske – broccoli har hjemsted i Italien. Men altså først i 1990’erne tog vi den rigtig til os. Måske fordi vi lærte om alle dens gode egenskaber. Broccoli er nemlig en utroligt sund grøntsag. En kålsort, der indeholder masser af fibre, mineraler, antioxidanter, vitaminer og meget mere.

Broccolien har sæson fra juni til november, og den kan koges, stuves, gratineres, steges eller bruges rå – for eksempel i en salat.

broccolisalat

Broccolisalat med bacon

Det er godt, at broccolien er så sund, for så kan jeg bedre tillade mig at fylde denne broccolisalat med den knap så sunde mandegrøntsag – bacon.

Ingredienser til 4 personer til tilbehør

  • 1 broccoli
  • 150 g bacon i små tern
  • 1½ dl græsk yoghurt, cremefraiche eller et andet surmælksprodukt – ikke for tyndt/magert
  • 1½ spsk. balsamicoeddike
  • 2 tsk. flydende honning
  • 1 rød chilipeber
  • 4 spsk. jumborosiner
  • 2 spsk. pinjekerner – andre kerner, som solsikkekerner eller lignende, kan også sagtens anvendes
  • Salt og peber

Sådan tilbereder du broccolisalat med bacon

  1. Del broccolien i meget små buketter, og skyl dem. Du skal ikke bruge stokken i salaten, den er for grov. Men du kan jo gemme den til en dag, hvor du skal lave suppe, sovs eller lignende.
  2. Hæld kogende vand ud over broccolibuketterne, hæld det fra igen, og hæld koldt vand over dem. Det tager den ”tørre” fornemmelse, broccoli godt kan have, men bevarer dem stadig sprøde og lækre.
  3. Lad broccolibuketterne dryppe af i et dørslag, eller læg dem på et stykke køkkenrullepapir eller et rent viskestykke, til de er tørre.
  4. Kom imens baconternene på en tør, kold pande.
  5. Skru op for varmen – til mediumhøj varme – og lad baconternene stege i eget fedt, til de er sprøde og gyldne.
  6. Læg baconternene på et stykke køkkenrullepapir, så det kan suge overskydende fedt.
  7. Bland græsk yoghurt, balsamicoeddike og flydende honning til en dressing, og smag til med salt og peber.
  8. Skyl chilipeberen, og halver den.
  9. Fjern stok, kerner og skillevægge, og skær chilipeberen i små halve skiver.
  10. Bland broccoli, rosiner, chilipeber, bacontern – gem evt. lidt til pynt – og pinjekerner i dressingen inden servering.

Tip: Bruger du solsikkekerner, er det en god idé at riste dem på en tør pande først, men det er ikke nødvendigt med pinjekerner.

Broccolisalat kan bruges som en frokost eller buffetret, men den egner sig også særdeles godt som tilbehør til for eksempel kylling, frikadeller eller andre hverdagsretter. Stort set alt hvad du ville servere en ganske almindelig blandet salat til.

Broccolisalat – den fedtfattige udgave

Går du efter en mere fedtfattig version, så er der ingen vej uden om … mandegrøntsagen skal ud. Væk med bacon. Endvidere kan du udskifte pinjekernerne – som også indeholder en stor mængde umættet fedt – med hasselnøddeflager.

 

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 0

 

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Broccolisalat
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email